Trä och glas är framtidens material

Bruno Mathssons glashus i Kosta.
Bruno Mathssons glashus i Kosta.

Rundturen i Växjö i andra dagen på SABO-kongrerssen avslutades på Linnéuniversitetet där vi fick en genomgång av dels hur bolagen har kunnat hålla nere priserna vid nybyggnation dels deras satsning på trähus.

Satsningen på trähus i Växjö är imponerande. Miljöargumenten är starka. Trä är ett fönybart material och finns i vår närhet. Med mer trä i våra byggnader kan vi använda stål och betong till sådant som verkligen kräver det. Samhällsekonomiskt verkar det också vara en bra affär. En jämförelse som redovisades mellan att exportera trä jämfört med att använda det i inhemsk byggproduktion visade att en fjärdedel av trävolymen genererade dubbelt så hög omsättning i Sverige om det användes i byggnader. I Poseidon har vi börjat se över möjligheten att använda mer trä.

Det pågår även forskning kring glas som bärande element tillsammans med trä. Fönster och balkar som kan belastas och bära delar av husets vikt. På annat håll arbetas det med att  integrera t.ex. solceller för att generera el i fönsterrutor. Det fick mig att tänka på resan till Kosta kvällen innan.

Första kvällen bjöds det på middag i Kosta Boda. När de andra deltagarna i SABO-kongressen botaniserade i outletbutiken passade jag på att smita ner till Bruno Mathssons glashus där han använde golvvärme och treglasfönster med kameran i högsta hugg. Fler bilder från första kvällen:

Läs alla mina inlägg om PoseidonSABObostäder och allmännyttan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: