Sjöstedt delade Angeredspriset till ABC på Hammarkullekarnevalen

Jonas Sjöstedt och Amir Sadayo, föreståndare ABC.
Jonas Sjöstedt och Amir Sadayo, föreståndare ABC.

70 000 besökare och en partiledare: Vänsterpartiets. Så brukar Hammarkullekarnevalen se ut. Så också i år. Vänsterpartiet är det parti som i särklass är väst på att ta sin partiledare till Hammarkullen.

I år var det premiär för Jonas Sjöstedt att närvara på karnevalen i egenskap av partiledare. Han var här för att  dela ut Angeredspriset till ABC: Arabiska Bokstavs Center.

Lyssna på Jonas tal:

Vänsterpartiet Angereds motivering:

Arabiska Bokstavs Center i Hjällbo, ABC, bildades på 90 talet. Föreningen har drivit olika folkbildningsverksamheter i Hjällbo, Hammarkullen och Lövgärdet. ABC har bedrivit studiecirklar för invandrare, läxhjälp för nyanlända barn och ungdomar samt folkhälsoprogram för invandrarkvinnor. I samarbete med olika folkhögskolor i Göteborg har ABC har drivit allmänkurser.

Arabiska Bokstavs Center har i samarbete med många föreningar, som Folkhögskolan Orienten, ansökt hos Folkbildningsrådet att bli en självständig Folkhögskola i Göteborg

Vi i Vänsterpartiet Angered vill premiera ABC för deras arbete som en av de viktiga aktörerna att driva folkbildningsarbetet i Angered. ABC har ett brett samarbete med många etniska och mångkulturella föreningar i Göteborg. Därför tilldelar vi ABC i Hjällbo Angeredspriset 2013.

Vänsterpartiet Angered hoppas att ABC blir en ny Folkhögskola i Göteborg. Lycka till!

För att utmana mig själv fotografiskt lät jag Canonutrustningen stanna hemma. Leica har ju varit en storfavorit bland gatufotografer sedan Leica M3 lanserades 1954.  Hammarkullekarnevalen är i allra högsta grad gatufotografering.

Karnevalsgeneralen Tony Parath hälsar på Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiets tält.
Karnevalsgeneralen Tony Parath hälsar på Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiets tält.

Leicas kameror och objektiv väger en bråkdel av vad Canons EOS-system väger. Nog saknar jag att ha två kamerahus och kunna använda kraftig vidvinkelzoom på det ena huset och kraftig telezoom på det andra huset när jag fotograferar. Jag saknar dock inte min tunga ryggsäck när jag inte fotograferar. Dessutom kan man röra sig hyfsat fritt på karnevalen. Folk är väldigt hjälpsamma om man är hänsynstagande. Frågar man snällt brukar de flesta ge plats åt den som vill fotografera. Det gäller bara att snabbt avlägsna sig så att de får tillbaka sina platser vid kanten av karnevalstågets färdväg.

Att fotografera Hammarkullekarnevalen är tacksamt eftersom motiven rör sig relativt långsamt framåt i ett till synes oändligt långt tåg (två–tre timmar får ändå räknas som oändligt i fotosammanhang). Missar man ett motiv kommer ett nästan likadant motiv på samma ställe en halv minut senare. Man hinner även gå i kapp motiven ganska lätt. Fasta objektiv är därför snarare en befrielse än en begränsning.

Att fotografera Hammarkullekarnevalen är  otacksamt eftersom alla dansar och hoppar. Det är styvt göra att hinna med och fokusera manuellt. När man väl sätter fokus är det väl värt allt besvär. Lecagluggar är enormt skarpa. Bedöm själva resultatet här nedanför.

Läs alla mina inlägg om Hammarkullen, Hammarkullekarnevalen, Angered, Vänsterpartiet Angered och Leica M9.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: