Tolv procent beredda rösta vänster i kommunvalet i Göteborg

Aktivism lönar sig. En närvarande partiorganisation får förtroende.
Aktivism lönar sig. En närvarande partiorganisation får förtroende.

Det går bra nu. I en undersökning från Demoskop beställd av SR och SVT får Vänsterpartiet tolv procent. Detta skall jämföras med valresultatet 2010 då vi fick drygt sju procent.

Även Miljöpartiet ökar och även om Socialdemokraterna backar får vi rödgröna 52 procent tillsammans. Det skulle innebära parlamentariska förutsättningar fortsatt rödgrönt styre om det vore val idag. Men nu är det inte val idag utan om ett år och några månader. Mycket kan hända och vi vet inte skälen till varför så många som tolv procent skulle rösta på oss. Det går således inte att dra några större slutsatser av en enskild mätning.

Samtidigt är det intressant att få ta del av kommunala undersökningar. SCB:S halvårsundersökningar är så stora att de går att få en siffra för Göteborgs kommun men de säger inte så mycket om kommunpolitiken eftersom frågan som ställs är vilket parti man skulle rösta på i riksdagsvalet. Det handlar således om väljarna i riksdagsvalkretsen Göteborgs kommun.

En snabb körning av undersökningen i Valmyndighetens valsimulator ger följande mandattilldelning av fullmäktiges 81 mandat för de rödgröna: S 21, MP 12 och V 10. Idag har S 25, MP 9 och V 7 mandat.

Göteborg består av fyra valkretsar så siffrorna skulle inte nödvändigtvis stämma även om valresultatet blev exakt som undersökningen. Jag ids dock inte sitta och göra fyra beräkningar. En mer jämn fördelning av mandaten mellan oss tre i de rödgröna kan dock vara intressant ur många synvinklar. MP och V skulle ta fler mandat i nämnder av styrelser av egen kraft. Vi skulle inte behöva lägga så mycket förhanlingskraft på att få platser från Socialdemokraterna. Mer fokus skulle hamna på det politiska innehållet.

Utan att spekulera för mycket i alla olika riktningar konstaterar jag att Moderaterna och Socialdemokraterna båda får 25 procent i undersökningen. Centerpartiets en procent räcker till ett mandat och Kristdemokraternas tre procent räcker till två mandat om man räknar hela Göteborg som en valkrets. Uppdelat i fyra valkretsar kan det bli väldigt låg utdelning.

Ett konstaterande jag kan kosta på mig utan att förhäva mig är i alla fall att det går bra för Vänsterpartiet nu.

Annonser

Om inlägget

Politik

4 Comments

Lägg till →

 1. Med tanke på att undersökningen bara baserar sig på ett urval på 600 pers så bör man nog ta denna siffra med en mycket stor nypa salt!
  Att V(pk) skulle öka från 7% till 12%, dvs en ökning på 71% torde vara MYCKET osannolik!

  • Jöran Fagerlund 27 maj 2013 — 20:04

   Enligt artikeln är 600 ett tillräckligt stort urval så man behöver inte ta undersökningen med en nypa salt på grund av det. Den har en rimlig reliabilitet. Däremot bör man, som jag skriver, dra långtgående slutsatser från den.
   Det är en undersökning vid ett tillfälle. Mätperioden ligger direkt efter 1 maj när Jonas Sjöstedt var i stan. Trängselskatten diskuterades livligt här. Vinster i välfärden på riksplanet.
   Även om den har en även har en hög validitet i betydelsen att folk har svarat på frågan vilket parti de skulle rösta på om det var kommunalval idag. Däremot är det svårt att veta hur de tänker rösta i valet om över ett år.

 2. Centern hade 2,3% totalt i förra kommunvalet, vilket gav dem 0 mandat. Har därför svårt att tro att de skulle komma någon vart med 1%.

  • Jöran Fagerlund 27 maj 2013 — 12:08

   Nej. En procent räcker inte långt när det är fyra valkretsar. Jag körde som sagt siffrorna i valsimulatorn som om Göteborg var en valkrets. Avgörande blir väl om moderata kärnväljare taktikröstar på C eller KD. Om opinionsmätningar pekar på att Moderaterna kan bli största parti kanske de satsar på det i stället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: