Fiskekompromiss i EU ett steg i rätt riktning

Fiskförsäljning i Ameya-Yokochō (アメヤ横丁) i Tōkyō (東京) september 2012.
Fiskförsäljning i Ameya-Yokochō (アメヤ横丁) i Tōkyō (東京) september 2012.

Rådet dvs. EU-medlemsländernas regeringar motsatte sig det utmärkta förslaget från EU-parlamentet kring den framtida fiskepolitiken. Därför tvingades de förhandla med varandra och klockan halv fyra i morse nådde de en kompromiss.

Kompromissen säger en hel del om EU:s absurda arbetssätt. Det är för det första en märklig ordning att man förhandlar om lagar långt in på nätterna. Hur många hade druckit vin till middagen? Hur många var trötta? Hur många var nyktra? Det har förvisso hänt att vi haft kongresser långt in på nätterna både med Ung Vänster och Vänsterpartiet men det är skillnad på att formulera program som sedan omsätts till politiska förslag än att besluta om lagar.

Sedan kan man undra varför så många regeringsföreträdare vill urvattna ett förslag som tar sikte på hållbara fiskebestånd. Naturligtvis är politik inte en vetenskap. Poängen med en demokrati är att man skall hantera olika åsikter och konflikter. Samtidigt har jag svårt att se varför något land inte vill ha utkastningsförbud. Det borde väl vara självklart att man tar i land all fisk man drar upp och därmed dödar. EU-parlamentet och Sverige krävde ett totalt förbud mot att kasta tillbaka fisk. Kompromissen medger att man får kasta tillbaka fem procent av fångsten.

Kompromissen är ändå ett steg i rätt riktning jämfört med idag.  För första gången har EU satt mål för att återställa fiskebestånden till en hållbar nivå och lyft fram behovet av samhälleliga och miljömässiga kriterier för tilldelning av fiskekvoter.

Om EU-kommissionens beräkningar och prognoser slår in kommer fisken i EU-ländernas vatten att öka med 15 miljoner ton. Fiskarnas löner spås öka med 25 procent och tiotusentals nya arbetstillfällen tros komma i spåren av kompromissen.

Läs alla mina inlägg om havfiske och EU. Liknande inlägg:

1. Stora steg mot en rimligare fiskeripolitik i EU

2. Går fiskeriavtalet med Marocko på grund i Sverige?

3. Marint avfall skadar havsmiljön och innebär stora kostnader

4. Havsmiljön i fokus vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling 2010

5. 2000 demonstrerade mot ACTA i Göteborg – lyssna på min Podcast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: