Bra utdelning från stadens fonder till förslag från vänsterpartister

Göteborgs mångkulturella trafiksäkerhetsförening har i många år lärt vuxna kvinnor att cykla. De kan nu använda Styr & Ställ.
Göteborgs Mångkulturella Trafiksäkerhets Förening har i många år lärt vuxna kvinnor att cykla. Dessa kvinnor  kan nu använda Styr & Ställ.

Fem motioner, om utdelning från några av de fonder staden förvaltar, där vänsterpartister varit en av undertecknarna fick bifall av kommunfullmäktige i kväll. Två av dessa var jag undertecknare av.

Vätgas Sverige fick 100 000 kronor ur Stiftelsen Wilhelm Röhss’ donationsfond för att försöka etablera en tankstation för vätgas i Göteborg. Då jag tidigare har varit anlitad av föreningen anmälde jag jäv och deltog inte i beslutet.

Göteborgs Mångkulturella Trafiksäkerhets Förening som fick 50 000 kronor ur Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond för trafiksäkerhetsinformationsdagar för sex olika invandrarföreningar i olika stadsdelar i Göteborg under 2013.

Även Aftonstjärnan fick utdelning från Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond från en motion undertecknad av bl.a. Monica Djurner (V). Närmare bestämt 100 000 kronor med anledning av etableringen av Teater Aftonstjärnan som producerande teater med egen ensemble och egen repertoar för att kunna genomföra satsningen fullt ut.

Marie Lindén (V) var en av undertecknarna till motionen som gav Gunnilse IS 100 000 kronor ur  Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond för att kunna byta belysningen i inomhushallen för att minska energiförbrukningen.

Till Chales F Lindbergs donationsfond förelåg endast fem motioner. Mats Pilhem (V) var en av undertecknarna till en av de motioner som fick bifall och ger 800 000 kronor till olika former av statyer för att utsmycka stadens gator med en inriktning som ska väcka barn och ungas intresse och nyfikenhet och där utförandet ska stimulera mångfald.

Bra förslag som inte fick stöd

Vänsterpartister stod bakom fler motioner till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks utdelningsfond som tyvärr inte fick utdelning. Jag hade skrivit en motion om stöd till FoFF (Forum för feministiska föräldrar) för att nå ut bredare i staden, kunna närvara vid mässor, festivaler och andra utåtriktade aktiviteter samt utveckla stödet till föräldrar med äldre barn. Mats Pilhem (V) stod bakom en motion om stöd till Sverigefinska Skolan för att kunna anpassa föreningshuset så att verksamheten ska fungera för personer med rullstol. Han stod även bakom en motion om stöd till Stiftelsen Göteborgs Maritima Centrum för att finansiera anläggningen av en lekplats på Packhuskajen.

Skatt och demokrati är bättre än fonder och testamenten

Man kan tycka vad man vill om att några få människor tilläts bli så rika förr i tiden att de kunde inrätta fonder och man kan tycka vad man vill om att kultur och ideell verksamhet behöver söka stöd från bl.a. dessa fonder. Man nu har vi dessa fonder och de folkvalda har inflytande över dem så de är i viss mån legitima. Låt oss därför använda dessa fonder och kom gärna med förslag till oss vänsterpartister om bra verksamhet.

För tydlighets skull vill jag säga att det stora problemet är inte de personer som för länge sedan blev så snuskigt rika att de kunde inrätta fonder. Det stora problemet var de knösar som blev lika rika eller ännu rikare utan att inrätta några fonder. Det bästa är väl om förmögenheterna beskattas och vi kan fatta demokratiska beslut utan restriktioner  i testamenten om hur pengarna skall användas?

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, fonder, ekonomi och kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: