Monika Djurner (V) i KF: Människor är mer än en bokstav i HBTQ

Aron Mathiasson (V) och Monika Djurner (V)
Aron Mathiasson (V) och Monika Djurner (V)

I debatten om inträttandet av ett HBTQ-råd gick Monica Djurner (V) i polemik med de borgerliga som ville återremittera ärendet bl.a. eftersom ledamöterna enligt förslaget till reglemente ”ska, vara förtrogna med samtliga perspektiv som ryms inom samlingsbegreppet HBTQ. Likaså med intersektionalitet – det vill säga hur olika maktordningar samspelar.”

Monika Djurner (V)
Monika Djurner (V)

Monika strök under vikten av intersektionalitet och att människor är mer än bara en av bokstäverna H, B, T eller Q. Som exempel tog hon sin lesbiska vän Anna som dessutom har en funktionsnedsättning. Lyssna på Monikas glimrande inlägg:

Robert Quiding (SD), tidigare moderat och tidigare kristdemokrat, gav sig in i debatten och vevade i gammal stil. Han kallade homosexualitet en sexuell böjelse som är OK så länge man inte bryter mot några andra lagar. Han toppade med att jämföra homosexuella med Harley Davidson-entusiaster som inte heller behöver något kommunalt råd.

Anjeica Hammersjö (V) röstar för HBTQ-rådet. Borgarna röstade för återremiss.
Anjeica Hammersjö (V) röstar för HBTQ-rådet. Borgarna röstade för återremiss.

Anjelica Hammersjö gav sig in i debatten. Hon försökte förklara vad SD hade missförstått. Det gick sådär. Alla i salen förstod – utom SD. Lyssna på Anjelica:

Nu blev det en minoritetsåterremiss då de borgerliga är mer än en tredjedel av ledamöterna. Göteborgs HBTQ-personer har således borgarna att tacka för att rådet försenas.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, HBTQ och mänskliga rättigheter. Liknande inlägg:

1. Regnbågsparaden i gråskala

2. Göteborg inför antidiskrimineringsklausul efter motion från Vänsterpartiet

3. Regnbågspromenaden fyllde Avenyn

4. Homofobi, yttrandefrihet, integritet och IP-adresser

5. Vänsterpartiet bäst på HBT av riksdagspartierna

Alla handlingar från kvällens fullmäktige hittar du här.

9 kommentarer

Lägg till →

 1. Ja du Jöran!

  Jag är jämställdist och ser och särbehandlar INTE någon människa jag träffar i det offentliga rummet, på jobbet etc. ! Alldeles oavsett vad de gör hemma i sovrummet!

  Ingen människa skall ”särbehandlas” varken positivt eller negativt på något sätt utan helt neutralt! 😀

 2. När jag läser detta så tänker jag på de heterofobiska homosexuella som jag arbetade med i många år. Eller de lesbiska tjejerna som satt mittemot mig på tåget och hånglade medan dom kallade mig ”jävla heterogubbe”. Det finns en massa dubbelmoral i HBT-frågan som verkligen behöver komma upp till ytan. Mot bl.a den bakgrunden är ert förslag en smula offerkofta.

 3. Ja, detta med intersektionalitet kan vara ”svårt”..
  Det torde även inbegripa djupt konservativa kvinnliga kvinnopräst- och abortmotståndare..!

  Men är detta med HBT-råd något som verkligen skall ligga på kommunal nivå? Är inte detta något som borde samordnas nationellt ?
  Precis om definitionen av miljöbilar där det för några år sedan fanns _olika_ definitioner beroende på kommun…

  • Jill välemark 14 juni 2013 — 22:46

   Ja, det märks ju att det behövs ett råd. Inte minst här. Det du beskriver Krister är din personliga erfarenhet och dina personliga känslor som du drar samhälleliga konsekvenser av. Känner du att din sexualitet är äcklig? Försöker du dölja den? Vet du att du kan bli stenad, dödad eller fängslad för den om du är öppen med den? Har din sexualitet varit olaglig? Är detta din offerkofta så vill jag gärna hjälpa dig att sticka en ny.

  • Jöran Fagerlund 18 juni 2013 — 09:03

   Vad sägs om att klicka på länkarna och faktiskt läsa förslagen innan du kommenterar nästa gång? HBTQ-rådet skall inte jobba fram en definition utan är en viktig del i kommunstyrelsens arbete med att styra stadens verksamheter:

   Rådet ska utgöra en plattform för ”kontinuerlig samverkan mellan hbtq-Göteborg och kommunstyrelsen” och anta en struktur som är uppbyggd utifrån redan befintliga råd i staden – samtidigt som rådets särskilda förutsättningar ska beaktas. Målsättningen med rådet ska bland annat vara att öka integreringen av hbtq-frågorna i stadens verksamhet och att bidra till att hbtq-personers mänskliga rättigheter säkerställs.

   Men det kanske är för mycket begärt av dig Bengt att du skall läsa själva förslaget och utgå från det när du svarar. Det är enklare att utgå från invanda fördomar och unken ideologi.

   • ”..Det är enklare att utgå från invanda fördomar och unken ideologi…”

    Ja, man kan ju VERKLIGEN fråga sig VEM det är som har ”fördomar och unken ideologi”. Är det DU Jöran som har detta ”tolkningsföreträde” i vad som är ett hegemonisk ”rätt” tänkande och VAD som är ”fördomar och unken ideologi”..

    Tycker att du sätter dig på lite väl höga hästar här..

    • Jöran Fagerlund 18 juni 2013 — 09:34

     Att jämföra HBTQ-personers mänskliga rättigheter med en miljöbilsdefinition är väldigt unket.

     • Vad enskilda människor gör i sina sovrum är INTE någonting som vare sig kommunala tjänstemän eller politruker skall blanda sig i !
      Det är bara klåfingrigt och en inblandning i den enskilde individens privatliv!

      Likaså vad man skall och ”får lov” att tycka och tänka! Att kalla detta för ”unket” är bara ett slags påförande av skuld och nedvärderande av enskilda indivders värderingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: