Glada miner när rödgröna skriver Inriktningsdokument för Miljö- och klimatnämnden

Andre vice ordförande Johan Büser (S) och ordförande Kia Andreasson (MP) redigerade texten med glatt humör.
Andre vice ordförande Johan Büser (S) och ordförande Kia Andreasson (MP) redigerade texten med glatt humör.

Det var idel glada miner när vi rödgröna i eftermiddags samlades på Göteborgs Stadsmuseum för att skriva inriktningsdokumentet som kommer att vara underlag till förvaltningens förslag till budget 2014 för Miljö- och klimatnämnden. Vi hade ett gott och konstruktivt diskussionsklimat.

Under förmiddagen fick hela nämnden föredragningar från förvaltningen. Efter lunch delade vi upp oss i rödgröna och borgerliga. Tidigare år har vi suttit gemensamt och försökt jämka åsikterna direkt över bord. Eftersom de borgerliga inte ställer sig bakom förslaget till miljöprogram är det ingen idé att skriva inriktningsdokument gemensamt.

Vi var även seriösa och lyssnade noga på varandra.
Vi var även seriösa och lyssnade noga på varandra.

Eftersom kommunfullmäktige i såväl budgetens analysdel som i åtgärdsdelarna pekar på betydelsen av klass och kön för miljöproblemen var det enkelt att få med sådana skrivningar i budgeten.

Analys, s. 11:

Den genomsnittlige göteborgaren släpper enligt nuvarande beräkningssätt ut cirka 5,6 ton koldioxid till atmosfären varje år och då är inte upphandlade tjänster/varor inräknade. Utsläppen varierar kraftigt, till ex- empel på grund av klass/socioekonomiska faktorer, kön och livsstil.

Åtgärder, s 32:

Det långsiktiga målet är att uppnå rättvisa utsläpp till 2050. Hela klimatarbetet behöver samordnas genom miljöprogrammet och klimatstrategin. Miljöprogram- met är under antagande och nu avsätts medel för att gå från ord till handling. Socioekonomiska skillnader bidrar till att olika grupper i Göteborg påverkar miljön olika mycket, därför ska insatser riktas mot de som påverkar miljön mest.

Nu är vi i princip klara med texten. Vi skall mejla runt den och korrekturläsa över sommaren för att sedan besluta i augusti. Vi får då se vad de borgerliga kommer med. Det kanske inte blir någon större skillnad eftersom även de måste utgå från majoritetens fullmäktigebudget.  Vad som dock blir mer och mer tydligt är att skillnaderna i den kommunala miljöpolitiken blir allt tydligare. De borgerliga orkar helt enkelt inte leverera en sammanhållen och verkningsfull politik.

Därmed inte sagt att den rödgröna politiken kommunalt i Göteborg räcker för att nå de ambitiösa mål vi har satt upp. Kommunen klarar helt enkelt inte det ensamma med de redskap vi har idag. Fler måste hjälpa till. De lokala miljökvalitetsmålen är tillståndsmål, dvs. en beskrivning av hur Göteborg ser ut när det är bra, och inte verksamhetsmål för Göteborgs Stad. Det samma kan sägas om miljöprogrammet som handlar om åtgärder kommunens verksamheter kan göra. Enbart dessa åtgärder räcker naturligtvis inte för att nå miljökvalitetsmålen. För detta krävs internationella överenskommelser, en annan regering samt ett starkare engagemang från företag och civilsamhälle.

Utmaningarna är många och stora. Att rösta fram ett starkt vänsterparti i en rödgrön regering efter valet 2014 är den viktigaste  miljöåtgärd medborgarna kan göra.

Liknande inlägg:

1. Konstruktivt när miljö- och klimatnämnden skrev inriktningsdokument på spa

2. Inga stora kontroverser när miljönämnden tog nytt inriktningsdokument

3. Rörigt men konstruktivt när miljönämnden skriver inriktningsdokument

4. Goda möjligheter att få ett klass- och genusperspektiv på miljöarbetet i Göteborg med miljö- och klimatnämndens budget för 2012

5. Viktigt med bra budget som beaktar klass och kön när miljönämndens ansvar utökas

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat, tillsyn samt Miljö- och klimatnämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: