SÄPO-infiltratör erkänner spioneri mot Holm och Ohly

Lars Ohly i valrörelsen 2006. Hoppas att SÄPO var där enbart för att skydda.
Lars Ohly i valrörelsen 2006. Hoppas att SÄPO var där enbart för att skydda.

I dagens Aftonbadet träder Hans-Erik Sjöholm, 48, fram som spion åt SÄPO och infiltratör i Vänsterpartiet. Han har enligt egen uppgift främst spionerat på Jens Holm men även Lars Ohly och Jonas Wikström. Enligt Nyheter24 Hans-Erik Sjöholm ha åsikter som drar åt det högerextrema hållet. SÄPOs agerande och omdöme reser många frågetecken.

Jens Holm på miljökonferens i november 2010. Var SÄPO på plats?
Jens Holm på miljökonferens i november 2010. Var SÄPO på plats?

Varför lägger man resurser på att bevaka demokratiskt valda företrädare för ett öppet och demokratiskt parti som har varit representerat i riksdagen sedan 1917? Än viktigare, varför anlitar SÄPO personer långt ut på högerkanten? I förra veckan kom en rapport från Statens Medieråd att högerextrema hemsidor är mångdubbelt fler besök än riksdagspartiernas. Idag presenter EXPO en rapport att högerextremister blir allt mer aktiva.

Det är naturligtvis lika orättfärdigt vem som än drabbas av felaktigt agerande från myndigheter. Idag känner jag mig dock extra upprörd då jag har känt Jens personligen i mer än 20 år.

Vänsterpartiet kräver nu en förklaring av SÄPO. Jens Holm kommenterar det hela på sin blogg:

I praktiken kan ju vem som helst utnämna sig själv till uppgiftslämnare. Men det är Säpo som ska vara vår professionella myndighet och ska kunna skilja agnarna från vetet. Det är Säpo som måste göra bedömningen av sin egen verksamhet, vilka prioriteringar man ska göra. Om det är så att Säpo medvetet har sporrat den här personen att spionera på mig och andra vänsteraktivister är det extremt upprörande och illavarslande. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som inte kan skilja genuint engagerade personer i ett demokratiskt samhälle från hot mot rikets säkerhet. Ja, det skulle visa att vi har en säkerhetspolis som i praktiken kan utsätta enskilda människor för stor fara. Säpo har tyvärr visat på extremt dåligt omdöme förr, men jag trodde den tiden var förbi. Eller är den inte?

Även Jonas Wikström bloggar om nyheten att han har blivit övervakad:

Själv påstår Sjöholm att hans tjänster varit efterfrågade, att han agerat på uppdrag av Säpo. Det ligger förstås i hans intresse att blåsa upp den egna betydelsen. Att Säpo använt Sjöholm under 80-talet för information om högerextremister betyder inte i sig att de satt något värde på den information han senare skickade in om vänsterpartister. Att fabulera om att Lars Ohly försvarade proletariatets diktatur 1998 – det faller naturligtvis på sin egen orimlighet – tolkar jag som ett ganska desperat försök att få uppmärksamhet.

Uppdatering 26/6: Vänsterpartiet meddelar idag att delar av partiledningen har haft ett möte med SÄPO som har gett besked att det inte pågår någon övervakning av vare sig Vänsterpartiet eller enskilda företrädare.  

Liknande inlägg:

1. Ohly KU-anmäler regeringen för bristerna i hanteringen av amerikanska ambassadens spioneri

2. Orimlig lag om kränkande fotografering klubbad av riksdagen

3. Värmebölja medikamenter tågkaos och wikileaks

4. Var är dansk tv nu? del 2

5. Integritet är mer än fildelning

Media: BTGP, GP, DN, DN, DN, SvD, AB, AB, AB, AB, Ex, Ex, SR, SR, SR,

Annonser

One Comment

Lägg till →

  1. Kjell Lundqvist 27 juni 2013 — 22:34

    Denne infiltratör fick som första uppgift att infiltrera nazi-grupper under mitten av 80-talet. Sedan blev uppdraget att infiltrera VPK under 90-talet troligen på grund av vissa VPK-medlemmars sympatier med FARC, den colombianska knarkguerillan. Sedan var det dags för Sverigedemokratern och Förbundet Sverige-Israel. Säpo bestämmer vilka som skall infiltreras. Detsamma gäller troligen också Hans-Erik Sjöholms versamhet inom tullen. Allt för Säpos räkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: