Göteborgs raketfärd i miljörankning sammanfaller med Vänsterpartiets återgång till majoritetssamarbete

Tages elvaårsdag firades bland annat med lite tennis i dalen i Gårdsten.
Tages elvaårsdag firades bland annat med lite tennis i dalen i Gårdsten.

Gårdagen bjöd på dubbel glädje. Min son, Tage, fyllde elva år och Göteborg hamnade på fjärde plats på Miljöaktuellts rankning över miljöbästa kommuner. Sedan Vänsterpartiet har kommit tillbaka i majoritetssamverkan har Göteborg klättrat från plats 29 till plats fyra på bara några år.

Nu skall vi inte överdriva Vänsterpartiets betydelse men heller inte underskatta vår betydelse. Vi rödgröna skrev ihop en riktigt bra avsiktsförklaring efter valet 2010 och det är den som nu förverkligas. I 25-placeringsraketfärden ligger också ett enormt arbete från stadens personal. När min interpellation om ökade ambitioner i miljöarbetet skrevs innan valet 2010 och behandlades först av alla ärenden på första fullmäktige efter valet skrev jag om vår gemensamma avsiktsförklaring:

Det viktiga är inte att slå fast att det är Vänsterpartiets förtjänst eftersom vi nu är tillbaka i samarbetet. Det är inte ens relevant att påpeka att Vänsterpartiet hade rätt i vår analys att det gjordes för lite på miljöområdet sedan vi lämnade budgetsamarbetet under förra mandatperioden. Vi skulle kunna säga ”vad var det vi sade” men vi struntar i det och glädjer oss i stället åt allt vi skall göra tillsammans under de fyra år som kommer.

Samtidigt som vi inte får förhäva vår egen betydelse får vi heller inte underskatta den. Det är ett annat diskussionsklimat i det rödgröna samarbetet nu än fram till 2007 när Vänsterpartiet lämnade budgetsamarbetet på grund av en skattesänkning. Nu samordnas arbetet bättre och det är mer konkret. Det goda samarbetsklimatet i Miljö- och klimatnämnden skrev jag om redan efter mandatperiodens första möte. Samarbetsklimatet hänger i än idag och vi hade riktigt bra diskussioner när vi skrev inriktningsdokument inför budget 2014.

Sådana tongångar har det inte alltid varit. När Göteborg låg på plats 29 år 2009 och Vänsterpartiet stod utanför majoritetssamarbetet skrev jag en interpellation till kommunstyrelsens ordförande om vad de tänkte göra för att öka takten i miljöarbetet. Kia Andreasson (MP) som svarade på interpellationen valde den gången att kritisera frågorna snarare än presentera konkreta åtgärder för att öka takten i miljöarbetet.

Det är alltid kul att vårt arbete uppmärksammas i olika rankninglistor men det viktiga är vad vi gör konkret. På senare tid har vi fått med rättvist miljöutrymme i miljöpolicyn och ett miljöprogram som möjliggör ett klassperspektiv och en feministisk analys av miljöproblemen med skrivningar som i åtgärd åtta: ”Utred miljö- och klimatpåverkan från olika typhushåll”.

Summa summarum kan alla anställda i kommunen som jobbar med miljöfrågor räta på ryggen idag. Alla rödgröna företrädare likaså. Medlemmarna i Vänsterpartiet Göteborg kan på ett på ett modest och respektfullt sätt, utan att förhäxa sig, ha lite, lite extra stolthet i blicken när de möter omgivningen framöver.

Läs alla mina inlägg om energi, miljö, klimat, hållbar utveckling samt Miljö- och klimatnämnden. Liknande inlägg:

1. Glada miner när rödgröna skriver inriktningsdokument för miljö- och klimatnämnden

2. Vad är kommunstyrelsens ordförande beredd att göra för att nå klimatmålen?

3. Göteborgs överklass står längst ifrån fullmäktiges enhäligt fastslagna klimatmål om rättvisa och hållbara utsläpp av koldioxid

4. Klena besked från kia andreasson (mp) om vad majoriteten mer vill göra än de redan gör när göteborg inte når sina egna miljömål

5. Göteborg är inte världsledande i miljöarbete, inte ens bäst i sverige.

6. Ett försök att få in en evidensbaserad politik i måndagens maratondebatt på 13 timmar om fullmäktiges budget

7. Socialdemokraterna och miljöpartiet i miljönämnden gör som reinfeldt ändrar rapporteringen i stället för verkligheten

8. Kom ihåg vem som lade yrkandet i miljönämnden

9. Inspirerande om miljöarbetet i göteborg

10. Rättvist miljöutrymme med i förslaget till miljöpolicy för göteborgs stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: