Sjöstedt storartad i Almedalen kräver grundlagsskydd för gemensam egendom

Jonas Sjöstedt premiärtalar som partiledare i Almedalen 2012.
Jonas Sjöstedt premiärtalar som partiledare i Almedalen 2012.

Igår var det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Själv var jag inte på plats i år. Tur att Jonas Sjöstedt hade en snarlik skjorta på sig i år så att jag kan återanvända bilderna från i fjol. Talet var som vanligt starkt och innehöll en stor nyhet: kravet på grundlagsskydd för gemensam egendom.

Jonas inledde talet med ett feministiskt perspektiv och den röda tråden var skillnaderna hans tvillingar Greta och Tor kommer att möta i framtiden trots att de föddes med bara några minuters mellanrum:

Jag vet att det kommer att påverka dem hela livet. Om mina barn blir som genomsnittet så kommer min son att tjäna 3,6 miljoner kronor mer under sitt liv än min dotter av en enda orsak. Att han är man. Det trista är att inkomstklyftan mellan män och kvinnor ökar som en konsekvens av borgerlig ekonomisk politik. Kvinnors arbete värderas fortfarande lägre än mäns.

Han fortsatte med en kritik av de senaste decenniernas privatiseringar och konstaterade att det är oerhört lätt att rasera och sälja ut det gemensamma men det är svårt att bygga upp och ta tillbaka. Därmed inte sagt att det är omöjligt. Det går. Eftersom det finns ett så starkt skydd för det privata ägandet måste ett liknande starkt skydd införas för det gemensamt ägda.

Vänsterpartiet vill införa ett grundlagsskydd för det vi äger gemensamt. Vi har idag lagt fram en modell för hur det skulle kunna gå till. Vi föreslår att det ska krävas tre femtedelars majoritet eller två beslut med mellanliggande val för att kunna sälja ut gemensam egendom. Det ska gälla på alla nivåer. Vi ska gälla vid statliga utförsäljningar eller kommunala. Genom att föra in regeln i grundlagen kan inte skyddet upphävas med enkel majoritet.

Sedan fortsatte Jonas in i ett långt parti om miljön och klimatförändringarna. Detta i bjärt kontrast mot Fredrik Reinfeldt som inte nämnde ordet klimat en enda gång. Det hoppfulla är, enligt Jonas Sjöstedt, att lösningen på klimatfrågan och på jobbkrisen är gemensam. För det krävs en rödgrön politik. Samma investeringar som minskat utsläppen skapar framtidens jobb.

Det kräver att vi bygger om gamla slitna bostäder så att de blir bättre boendemiljöer och släpper ut mindre energi. Det kräver att vi bygger energisnåla hyresrätter när vi bygger bort bostadsbristen. Det kräver omfattande och uthålliga satsningar på järnväg och kollektivtrafik. Men också trängselavgifter på bilismen i storstäder och en kilometerskatt som styr godset från lastbil till järnväg. Det kräver stimulanser och investeringar i förnybar energi från sol, vind och bioenergi. Det kräver stöd till företag och kommuner som vill investera för att minska utsläppen. Vänsterpartiet är det parti som föreslår de största klimatsatsningarna. Vi inser att den ekonomiska politiken inte kan frikopplas från klimatet och miljön. Men vi ser också att en klok investeringspolitik för att minska utsläppen av växthusgaser kommer att skapa tiotusentals nya arbeten. Den kommer att skapa nya tekniska lösningar och nya exportprodukter.

Avslutningsvis gav Jonas två starka skäl till att rösta på Vänsterpartiet:

1. Med oss blir välfärden fri från vinster

2. Med oss blir regeringen fri från borgare

Läs Jonas Sjöstedts tal här. Titta och lyssna på det här. Läs alla mina inlägg om Almedalen. Liknande inlägg:

1. ”Sverige var först att återvända till 1800-talet på järnvägen” lyssna på min podcast med Mikael Nyberg och Ida Nilsson

2. Göteborgs raketfärd i miljörankning sammanfaller med vänsterpartiets återgång till majoritetssamarbete

3. Rättvist miljöutrymme med i förslaget till miljöpolicy för göteborgs stad

4. 5500 lyssnade på jonas sjöstedt

5. Diskussion om jämställd trafik – genrep inför almedalen

6. Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre

7. Dags för borås att lämna västtrafik, eller skall vi sluta upphandla överhuvudtaget?

8. Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: