John Bauers ägare mjölkade skattebetalarna på en kvarts miljard, VD skålar i vin för 800 och nu säljs inventarierna på auktion

Skärmdump från ps.nu
Skärmdump från ps.nu om gymnasiet i Uddevalla.

På en auktionssida där jag har ropat in en hel del bra fotoutrustning genom åren hittade jag häromdagen ett ljusbord för produktfotografering och några softboxar. Inte intressant för mig i dagsläget eftersom jag redan har softboxar och inte har plats för produktbord. Det intressanta med dessa annonser är att de är från John Bauers gymnasium i Uddevalla. Till hösten läggs verksamheten ner och eleverna hänvisas till andra skolor.

Även inventarierna från JB Education i Mölndal går under klubban.
Även inventarierna från JB Education i Mölndal går under klubban.

Eleverna som gick i ettan och tvåan under vårterminen berövas sin utbildning. Ägarna, riskkapitalisterna Axcel, har genom åren mjölkat skattebetalarna på en kvarts miljard kronor. Mitt under konkursen ansåg VD Anders Hultin att han var värd att fira sig själv med ett årgångsvin för 800 kronor. Nu kan man alltså köpa inventarierna från två av gymnasierna på auktion: Uddevalla och Mölndal. Inventarier som är betalda med våra gemensamma skattemedel och skulle vara en del av en infrastruktur som skulle rusta många årskullar gymnasister för framtiden.

Auktionerna är en sinnebild av det marknadsfundamentalistiska vansinne som har genomförts av socialdemokratiska och borgerliga politiker de senaste decennierna. Först slösas skattepengar bort på vinster sedan förslösas skattemedel ännu en gång genom direkt kapitalförstörelse när inventarier slumpas bort på auktion.

Även kommunala verksamheter får förändrade förutsättningar när barnkullarna blir större eller mindre. Skillnaden är att lokaler kan byggas om och inventarier flyttas till andra verksamheter eller förvaras till framtida bruk. Det är inte bara i välfärden som den socialistiska principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” är överlägsen det snäva vinstintresset. Det gäller de flesta verksamheter. Därför är det grundlagsskydd för gemensam egendom som Vänsterpartiet presenterade i Almedalen i onsdags så viktigt.

Läs alla mina inlägg om privatiseringar och skolan. Liknande inlägg:

1. ”Sverige var först att återvända till 1800-talet på järnvägen” lyssna på min podcast med Mikael Nyberg och Ida Nilsson

2. Kommunaliseringen, privata utförare och det fria skolvalet hotar likvärdigheten

3. Privatiseringar ligger bakom x2000-haverierna

4. 5500 lyssnade på jonas sjöstedt

5. Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre

6. Borgerligheten försvarar skattereduktion för överklassnära tjänster och förnekar vanligt folk hämtmat från förskolan

7. Vänsterpartiet stoppar privatskolor på hisingen

8. Spetsutbildning i grundskolan förvärrar segregationen

9. Modern teknik i skolan kräver mer av povel ramels tänkande

10. Att ta från de fattiga och ge till de rika

8 kommentarer

Lägg till →

 1. I DPRK, kan jag som upplysningsvis skriva, har man faktiskt avskaffat ”..det marknadsfundamentalistiska vansinnet..” och infört ”.. den socialistiska principen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” är överlägsen det snäva vinstintresset. Det gäller de flesta verksamheter. ..”

  Men det visste du nog redan! 😉

  • Jöran Fagerlund 06 juli 2013 — 18:45

   Vinstintresset har varit undanträngd får flera delar av tillvaron i många år. T.ex. utbildning, vård och myndighetsutövning. Du kanske vill ha vinstdrivande poliser?

   Sverige är ett extremt land. Det är bara Sverige och Chile under Pinochet som infört möjligheten att ohämmat ta ut vinst ur skolor.

   De universitet som har producerat flest nobelpristagare som Harvard, Colombia och MIT drivs utan vinstintresse.

   Det är du och din själsfrände Agusto Pinochet som är extremisterna.Bengt

   • Värst vad du tycs ”veta” saker om mig Jöran !
    Skulle jag vara ”själsfrände” med Pinochet ?
    Undrar verkligen hur du kunnat vränga till detta och få det till att så skulle vara fallet.

    Sverige behöver friskolor så att människor får välja utan att någon klåfingrig politiker skall lägga sig detta vanliga människors fria val!

    För inte vill väl du tillbaka till tiden när det bara fanns 1 TV-kanal, oftast enbart 1 livsmedelsaffär och det enbart var de extremt rika som kunde välja skola åt sina barn.

    ALLA andra övriga likheter eller kopplingar till Pinochet etc. undanbeder jag mig!

    Åk gärna ut till några andra civilserade Europeiska länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike etc. och se hur verkligheten ser ut där!

    • Jöran Fagerlund 06 juli 2013 — 21:48

     Du och Pinochet anser att det är rimligt att plocka ut obegränsade vinster ur privatskolor. Det är väl snarast du som borde åka ut i Europa och se hur verkligheten ser ut där. I inget av de länder du nämner – Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike – är det möjligt att ta ut obegränsat med vinster ut privatskolor.

     • Men oj Jöran vad du läser vad jag skriver som den onde läser Skriften och vad du lägger för ord i munnen på mig som jag varken uttalat eller skrivit !!

      ”..Du och Pinochet anser att det är rimligt att plocka ut obegränsade vinster ur privatskolor…”

      Lägg av med detta och läs vad jag skrivit istället! Dina egna extrapoleringar och fabuleringar är inte bara ointressanta utan rent av dumma och insinuanta!

      Att du sedan använder dig av det mycket billiga ”tricket” att via Guilt By Association koppla samman andra med olika diktatorer ur nutid och det förflutna är ju dock en ”standard” för dig. Tyvärr….

      Har du inte någon gång själv reflekterat över varför V(pk):s förre partiledare, Lars Ohlys dotter gick i en friskola ? 😉

      Eller är det kanske så att i den framtida klasslösa arbetar och bondestaten där proletariatets diktatur skall råda så skall ”elitens” söner och döttrar få den bästa utbildningen och valfriheten (likt en viss Kim från DPRK som skickades till Schweiz) medan allmänheten inte har något annat val än den indoktrinerande kunskapsbefriade kommunala / statliga flumskolan ?

      • Jöran Fagerlund 07 juli 2013 — 08:47

       Jämförelsen med Chile under Pinochet är relevant eftersom det enbart finns två länder som tillåter obegränsat vinstuttag ur skolan.

       Tre frågor:

       1. Hur vill DU Bengt stoppa vinstuttaget ur skolan?

       2. Tycker du inte att det är att köra ”det mycket billiga ’tricket’ att via Guilt By Association koppla samman andra med olika diktatorer ur nutid och det förflutna” du ägnar dig åt genom att hänvisa till Nordkorea i tid och otid? Är det inte du som tillskriver mig åsikter jag inte har?

       3. Om du räknar antalet gånger du hänvisar till DPRK jämfört med mina referenser till Pinochet är det inte snarare DU Bengt som har det som ”standard”?

      • 1. För mig är inte vinst någonting ”fult” eller ”ont” som i din ”värld(suppfattning” (”Weltanschaung” som Haabermas uttryckte det)
       Det är vinsten som skapar mervärde och drivkrafter samt konkurrens vilken är till nytta för konsumenten! (MÄRK att jag skriver konsument och INTE ”kund”)

       Jag vill kunna VÄLJA och inte bli ”kommenderad”/tilldelad av någon som i någon klåfingrig andra anser sig veta bättre och förståndigare om mina egna individuella val, önskemål och preferenser.
       Jag vill att ALLA skall kunna välja friskola och inte enbart en lite privillegierad ekonomisk eller politisk (som f.d V(PK):s partiledare Lars Ohlys dotter) ”elit”.. Något du mest pinsamt undviker nu..

       Däremot anser jag att Sverige skall titta mera på Europeiska lösningar än att okritiskt och oreserverat med hull och hår svälja allt nyliberalt bara för att det kommer från den anglosaxiska världen. Jag är ju i grund och botten gammal traditionell Centerpartist långt ifrån dagens ”Stureplanscenter”! 😉
       Och det var ju faktiskt det jag skrev i mitt första inlägg! Att Sverige bör titta mera på hur det ser ut i länder som Holland, Tyskland, Österrike och Schweiz som exempel!
       Därför tycker jag att Björklunds förslag på lärlingsutbildning är ett utmärkt förslag!

       2. Det var du som började med GBA med att koppla mig och mina åsikter med en gammal avsatt diktator och tillskrev mig åsikter jag inte varken har eller delar!

       3. Se fråga 2 !

      • Jöran Fagerlund 07 juli 2013 — 12:39

       1. Vill du eller vill du inte avskaffa möjligheterna att plocka ut vinst ur skolan, ja eller nej?

       2. Det var du som skrev den första kommentaren och hänvisade till Nordkorea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: