Smörvattnet bjuder på underbart familjebad om man slipper sexistiska och rasistiska kommentarer

Perfekt strand för barnen.
Perfekt strand för barnen.

En av Angereds finaste badplatser hittar man vid Smörvattnets strand. Om lördagen bjöd på salta dopp på Grötö, bjöd söndagen ett par timmar i uppfriskande sötvatten. Enda smolket i glädjebägaren var strandgrannar som hann med stora mängder allmän idioti uppblandat med rasism och sexism under sitt högljudda och oavbrutna babblande.

Till Smörvattnet kan man lätt cykla, fem kilometer från Angered, nio kilometer från Hjällbo och sex kilometer från Bergsjön. Man kan åka buss 71 eller Blå Express till hållplatsen Angereds Kyrka och promenera därifrån. Det är förvisso 1,3 kilometer från hållplatsen och ganska brant uppför men det går att gå. Sjön ligger 120 meter över havet.

Sjön är närmare 20 meter djup och stranden har en ganska lagom lutning för barn i alla åldrar. Det finns en bra sandyta att leka på både ovanför och nedanför vattenlinjen men man behöver inte gå långt ut innan man kan simma. Det passar barn i alla åldrar. Djupet gör att sjön inte värms upp lika snabbt som grundare sjöar med samma yta (drygt 50000 m²).

Med tanke på att vi har varit där och badat många gånger och lokalbefolkningen alltid har betett sig civiliserat kan man inte dra några generella slutsatser av dagens otrevliga inramning av en i övrigt perfekt dag. Tvärt om visar all vår erfarenhet att det oftast är anständigt folk som huserar där. Så även idag. Lejonparten av besökarna uppförde sig klanderfritt. Det var dock ett par karlar i gänget som satt bredvid oss som lämnade en del att önska beträffande uppförande, hyfs och i viss mån logiskt tänkande.

De pratade ljudligt och oavbrutet med varandra under de fyra timmar vi var där. Helt oberörda av att det fanns andra på stranden. Inte ens närvaron deras egna fruar eller barn tycktes beröra dem nämnvärt, annat än när de skulle skälla på eller klandra barnen för något de gjort. Hela stranden (och troligtvis besökare i stugorna på andra sidan sjön) tvingades lyssna på en karls utläggning om att lamm- och nötkött mycket väl kunde ätas tre dagar efter bäst-före-datum men gris var det värre med. Som om vi andra skulle vara intresserade av att lyssna. Hans samtalspartner satt inte mer än en meter från honom så det var fullt möjligt att föra det samtalet utan att resten av stranden behövde höra.

Kalarnas brist på logik var slående när de pratade om att man inte skulle gå på restaurang varje vecka utan kanske en gång i månaden eftersom det var roligare när man träffade fler där. Rimligtvis borde det blir färre på restaurangen om alla minskar sina besök till en fjärdedel, inte fler.

En annan karl hade en lång utläggning om hur dåliga kvinnor var på att löneförhandla medan han själv inte hade några problem att gå in till chefen och framhålla sin egen förträfflighet. Eftersom han klarade att framhålla den egna förträffligheten inför ett 30-tal okända människor på stranden tvivlar jag inte på att han kan skrävla inför chefen också. Hans analys att kvinnor har lägre löner än män på grund av att kvinnor är sämre på att löneförhandla lämnar dock lite övrigt att önska.

Någon skämtade glatt hur en ”kvinnosakskvinna” blivit arg på honom för något idiotiskt han hade gjort för länge sedan. Ytterligare någon i gänget var så glad att de fått en tredje dotter eftersom tre tjejer blir en riktig liten shoppingliga och det är så härligt när flickorna går ut och shoppar med mamma.

Värst blev det dock när ytterligare en bullrig typ anslöt sig till gänget och började beskriva svenskars och invandrares beteende på stranden:

Svenskar är ju rätt så lugna. Sen kom det 20 svartingar och det blev ett himla liv. De tog över hela stranden. Att de aldrig lär sig.

Frågan är vilka det är som inte lär sig. Undrar vilka som är ”rätt så lugna” resp. ”tar över hela stranden”? En handfull karlar i olika konstellationer som pratat konstant i fyra timmar i ett röstläge som hördes till andra sidan av sjön med en diameter på ett par hundra meter kvalar snarast in på det sistnämnda.

Det finns dock öronproppar man kan bada med. Alternativt rekommenderar jag att ha med en ljudbok eller någon sommarpratare i pod-version med som reserv om, mot förmodan, lokalbefolkningen med öronbedövande stämma skulle häva ur sig sexistiska, rasistiska eller i allmänhet ologiska kommentarer.

Tre bilder till:

Läs alla mina inlägg om foto, Leica M9bad, feminismrasism, sexism och Angered. Liknande inlägg:

1. Grötö bjöd på sol, bad och fototillfällen

2. 170 firade internationella kvinnodagen i angered

3. hammarkullekarnevalen i svartvitt

4. då var man betrodd som kanotuthyrare

5. Eva Runes skönsång fyllde lärjeåns kafé

5 kommentarer

Lägg till →

 1. Mer än dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig.
  Är inte det den viktigaste jämställdhetsfrågan?

  https://mind.se/om-sjalvmord/fakta-om-sjalvmord/

 2. Yttrandefrihet = rätten att ha vilka åsikter man vill.

  Allmänt hyfs= dessa gubbars frihet att prata om vad dom vill har också att göra med VOLYMEN och PLATSEN för samtalet. Det är viss skillnad där. Och det inser ju alla som har lite allmänt hyfs. Om man då går fram till sådana här maktkaggegubbar och ber dom tagga ner volymen lite, då blir det ett jävla liv. Just eftersom maktkaggegubbar som vet precis hur allting är, inte har ett jävla antydan till demokratisk uppfostran eller allmänt vett.

 3. Ja du Jöran!
  Jag har lärt mig att inte lyssna på det som jag inte tycker om att höra! Slå ”dövörat” till helt enkelt!
  Sedan så har vi rätt att tycka och tänka fritt i Sverige, en rättighet som jag tycker vi skall värna om! Du har rätt att ”orera” här i din blogg över vad andra tycker, tänker och värderar men jag hoppas att du tillåter människor att tänka fritt även om de oftast inte tycker och tänker på det sätt som du tycker att de skall tänka! 😀

  Om du sedan tycker att de är ”.. sexistiska, rasistiska eller i allmänhet ologiska kommentarer…” så är det enbart dina privata tyckanden och inte något allmängiltigt. Du har möjligtvis inte reflekterat över att det finns dem som starkt ogillar dina tyckanden, tänkanden och ideologiska värderingar ?

  • Jöran Fagerlund 08 juli 2013 — 09:55

   Det är lite lättare att undvika vad jag skriver här än högljudda karlar på stranden. Det är bara att låta bli att knappa in adressen i webbläsaren. Allmänt hyfs, artighet och god ton tycks inte vara något du vurmar för Bengt. Du hotar ju till och med politiska motståndare med stryk när de inte tycker som du.

   Yttrandefriheten innebär att man får säga, i stort sett, vad man vill. Även helt idiotiska saker. (Detta har du stor erfarenhet av så det är inga nyheter för dig Bengt.) Yttrandefrihet betyder inte att man har rätt att säga idiotiska saker oemotsagd.

   Jag är ingen expert men jag är tämligen säker att det inte bara är mitt personliga tyckande att kommentaren i texten var rasistisk:

   Svenskar är ju rätt så lugna. Sen kom det 20 svartingar och det blev ett himla liv. De tog över hela stranden. Att de aldrig lär sig.

   Likaså torde det vara uppenbart att påståendet att löneskillnader mellan kvinnor och män beror på egenskaper som att kvinnor inte kan löneförhanda är sexistiskt.

   • Jag tycker att du är så ”rolig” i din blogg varför jag prenumererar på den! 😉
    Jag har fått mig många goda skratt och nästan alltid ler smilbanden på mig!

    Yttrandefriheten är ju sådan att man får skriva hur idiotiska saker som helst i sin privata blogg vilket ju du har stor erfarenhet av Jöran!

    Naturligtvis står du i din fulla rätt att anmäla de medbadand för ”rasistiska uttryck” eller sexism”, Sverige är ju ännu en demokrati där man får yttra vad man vill, men eftersom det nu är sommar, varmt och lättsamt så kommer du nog att få höra en hel del av vad vaniga människor pratar hemma vid köksbordet om! Sedan så tror jag ju inte att polisen kommer att lägga ner några större resurser på fallet ifråga!

    Själv föredrar jag västkustska salta klippbad, exv ”Kalven” på Särö eller Vallda Sandö. Har skaffat mig en s.k ”elcykel” vilken fungerar alldeles utmärkt sådana här varma dagar när man inte har några tider att passa etc. eller måste hämta, lämna, handla

    Att kvinnor inte kan löneförhandla kan bero på att de inte är så vana då så många arbetar inom sektorer där det inte förekommer någn konkurrens!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: