Högern stärker sitt grepp om Japan efter rekordmånga blankröster

Vänsterkandidaten Yasuhisa Hara 原やすひさ samlade hela 19 procent av rösterna i Wakayama-ken men blev inte vald då det är en enmansvalkrets.
Vänsterkandidaten Yasuhisa Hara 原やすひさ samlade hela 19 procent av rösterna i Wakayama-ken men blev inte vald då det är en enmansvalkrets.

Genom söndagens val till parlamentets överhus säkrade Japans styrande högerkoalition majoritet i båda kamrarna. Premiärminister Shinzō Abes [安倍 晋三] parti LDP och Komeitō fick en supermajoritet iunderhusetjordskredsseger i valet 2012. Valsystemet med enmansvalkretsar och rekordmånga blankröster bidrog.

Regeringen Abe stärks naturligtvis av att ha majoritet i de båda kamrarna i upp till tre år. (Inom tre år måste val till det mäktigare underhuset hållas.)

Jag har inte hunnit analysera valresultatet i detalj ännu och vet inte hur mandatfördelningen blev i förhållande till valresultatet. I valet till underhuset den 16 december 2012 bärgade LDP 79 procent av mandaten i enmansvalkretsarna med endast 43 procent av rösterna.

Att stödet för högerregeringen är svagt visar sig i att hela 13 miljoner japaner, eller runt tolv procent av de röstberättigade, valde att rösta blankt.

Med majoritet i båda kamrarna kan premiärminister Abe öka takten med sin s.k. ekonomiska politik för tillväxt som har kommit att kallas ”Abenomics”. Fram till nu har dock regeringen kunnat låta det mäktigare underhuset kunnat köra över överhuset då man har mer än två tredjedelars majoritet i underhuset.

Abenomics går precis som i Reinfeldts Sverige ut på att vidga klassklyftorna. Abe planerar att sänka skatten för kapitalinvesteringar och höja momsen från fem till åtta procent. Som vanligt i nyliberal praktik får folket bära kostnaderna för överklassens utökade privilegier.

Japans 20 mest lönsamma bolag betalade i genomsnitt mindre än 30 procent i bolagsskatt under åren 2005–2012.

Den så omhuldade politiken Abenomics tycks snarast minska arbetstillfällena och sänka lönerna. Ganska lika regeringen Renfeldts politiska resultat med andra ord.

Orkar Abe kasta Japans pacifistiska konstitution överbord?

LDP har länge velat skriva om artikel nio i den japanska konstitutionen där landet avsäger sig krig och militära lösningar på konflikter samt förbjuder Japan att ha beväpnade styrkor. Redan vid partiets grundande 1955 fanns en kritik mot konstitutionen som sågs som en konstruktion av ockupationsmakten Amerikas förenta stater.

Dåvarande premiärminister Junichirō Koizumi [小泉 純一郎] presenterade ett förslag till reviderad konstitution i augusti 2005 som bland annat berörde artikel nio. I förslaget var den första delen om att landet avsäger sig krig som lösning på internationella konflikter kvar men förbudet mot att ha beväpnade styrkor ersätts med en skrivning om försvarsstyrkor som även skall kunna deltaga i internationella operationer.

LDP presenterade i opposition i april 2012 ännu ett förslag till reviderad konstitution där militär skall kunna sättas in mot den egna befolkningen.

Förra gången Abe var premiärminister (2006–2007) lade han fram ett förslag att förändra den pacifistiska artikel nio i konstitutionen. Då detta är mycket impopulärt tycks nu i stället taktiken vara att försvaga artikel 96 som reglerar hur konstitutionen kan ändras. Allt för att senare kunna ändra artikel nio.

Förändringen innebär att det skall krävas en majoritet av de avlagda giltiga rösterna i en folkomröstning för att konstitutionen skall kunna ändras. I dag krävs en majoritet av de röstberättigade.

Det är dock inte säkert att Abe orkar prioritera en förändring av konstitutionen. Några bedömare tror att han kommer att vara för upptagen med Japans ekonomiska bekymmer de närmaste tre åren. Det fattas 19 mandat till den två tredjedels majoritet som krävs i överhuset. Frågan är om Abe orkar förhandla för att få 19 mandat till på sin sida.

Läs alla mina inlägg om Japan, fred, ekonomi.

2 kommentarer

Lägg till →

 1. Ja, så är det Jöran när människor fritt får välja i demokratiska val!

  • Jöran Fagerlund 23 juli 2013 — 17:58

   Enmansvalkretsar må vara bra för att skapa stabila majoriteter men det är inte optimalt för att spegla folkviljan. Vore ju inte speciellt lyckat om göteborgarna i praktiken bara kunde välja på S eller M till kommunfullmäktige.

   LDP fick 79 procent av mandaten i enmansvalkretsarna men bara 43 procent av rösterna i valet till underhuset i december 2012. https://pamflett.wordpress.com/2012/12/23/japanska-valet-ldp-bargade-79-procent-av-mandaten-i-enmansvalkretsarna-med-43-procent-av-rosterna/

   Eftersom de stora partierna gynnas av enmansvalkretsar har de svagt intresse av att införa proportionerliga val som bättre speglar folkviljan.

   Du försöker förtvivlat pådyvla mig åsikter om att jag inte gillar fria val bara för att jag har synpunkter på ett speciellt valsystem. Inget demokratiskt system är så bra att det inte går att förbättra. Att kritisera ett specifikt valsystem eller ens ett valresultat innebär inte att man tycker att fria val skall avskaffas eller att folket har röstat fel,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: