Kombohus i Halmstad och överklassafari i Hovås

Kombohus i Halmstad.
Kombohus i Halmstad.

Bloggandet har, som jag tidigare berättat, hamnat lite på efterkälken. Den 23 september drog AB Framtidens styrelse ut på busstur till Halmstad för att bl.a. titta på SABO:s kombohus. Vi i dotterbolagens styrelser fick hänga med.

Kombohus

Kombohset är ett intressant projekt. Tanken är att snabba upp och pressa priserna för nyproduktion genom standardisering. HFAB:s kombohus har byggts väldigt snabbt tack vare att man haft mark med byggrätter.

Kombohusen är intressanta även om det hade varit önskvärt att ha en större flexibilitet beträffande markplanet. I en stad som Göteborg är det önskvärt med funktionsblandning med verksamheter i botten. I Halmstad har de lyckats få till ett äldreboende i bottenplan så det är inte helt omöjligt. Dessutom vore det bra att kunna ha förråden i källare eller på vinden i stället för i en separat byggnad.

Hovås fortsatt bara för höginkomsttagare

På väg hem gjorde vi en liten överklassafari och stannade till för att titta på planerna på 1200 bostäder i Hovås. Bara bilarna på parkeringen utanför den exklusiva designbutiken, ovanpå vilken informationscentret ligger, kostar mer än jag någonsin kan drömma om.

Det är inte nödvändigtvis ett stort problem att nyproducerade lägenheter blir dyra. I områden där vi har en stark allmännytta med många relativt billiga hyresrätter gör flyttkedjor att det trillar ut lägenheter till anständigt pris i närheten. En konsekvens av strategin med blandat boende är dessutom att kommunen bör släppa fram dyrare bostäder för höginkomsttagare. Även om jag personligen hellre avskaffar klassamhället än ser blandat boende med överklass och underklass i skilda bostäder intill varandra inser jag att blandat boende är en bra strategi att mildra klassamhällets segregerande effekt.

Det stora problemet med strategin med flyttkedjor är att dessa inte fungerar i områden där det inte finns billiga hyresrätter som kan trilla ut i slutändan. Överklassenklaver som Hovås är ett exempel på områden där flyttkedjor inte fungerar. Med största sannolikhet kommer de nya bostäderna att generera flyttkedjor och tomma billiga lägenheter men inte i Hovås.

Likaså har strategin med en aktiv dialog med de boende i området hållit nere antalet överklaganden men frågan är om det enbart är boende i Hovås och Askim man skall föra dialog? Vore det inte minst lika rimligt att sätta upp kontor i Gårdsten, Hjällbo och Biskopsgården och fråga boende här vad de skulle vilja se i Hovås för att kunna tänka sig att flytta dit? Är det en sak vi vet om vi skall skapa en blandad stad är det att det minsta Hovås behöver är fler höginkomsttagare.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om SABO, bostäder och Poseidon.

En kommentar

Lägg till →

  1. Varför, jag frågar mig VARFÖR får du det ”alltid” till att ”hyresrätter är billiga” medan bostadsrätter och framförallt villor ”allitid” är dyra,, ?

    En lägenhet kostar LIKA MYCKET att producera oavsett om den senare UPPLÅTES med hyresrätt eller bostadsrätt!
    Lånen, byggmaterialen, lönerna, maskinerna,anslutningarna och tomten måste betalas oavsett!

    Sedan så kan jag nog ana en viss måna av avudnsjuka och missunnsamhet mot de i samhället som på olika sätt sett tilla tt själva får det bättre. Exv. genom studier av marknadsmässiga ämnen etc. och inte ”genusvetenskap”, ”konst” etc. vilket medfört bättre avlönade arbeten etc.

    Så, varför inte upplåta en stor mängd billiga tomter i exv. Angererd så att även mindre bemedlade kan bygga sig sitt eget hus! På samma sätt likt 20- och 30-talets egnahemsrörelse! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: