Borgerligt trams om om ekologiskt kött på Miljö- och klimatnämnden

Sören Kviberg (V) ordförande i VGR:s miljönämnd.
Sören Kviberg (V) ordförande i VGR:s miljönämnd.

Dagens sammanträde med Miljö och klimatnämnden inleddes med information om Västra Götalandsregionens arbete med Smart Energi. Partikamraten Sören Kviberg, som är ordförande i regionens miljönämnd, och Birgitta Nilsson, processledare på regionens miljösekretariat höll i informationen.

Tramsigt utspel om ekologiskt kött

Folkpartiet och Moderaterna hade lämnat in ett ganska intetsägande, på gränsen till tramsigt, yrkande att utreda fullmäktiges beslut att enbart servera ekologiskt kött. Vi rödgröna beslutade att avslå yrkandet med följande motivering:

Vi anser motionären gör en rad antaganden som inte är rimliga. Bland annat ifrågasätts marknadskrafternas förmåga att möta den efterfrågan om finns. Detta har så vitt vi vet aldrig Folkpartiet eller Moderaterna ifrågasätt i andra sammanhang, tvärt om har de haft en stor tilltro till vad den privata marknaden kan leverera. Vad blir då deras slutsats? Att konsumenterna istället ska begränsa sig till vad marknaden vill sälja eller ska det offentliga själv ska ta över produktionen för att säkerställa att efterfrågan möts? Vi tror inte att den privata sektorn alltid är den bästa utföraren av vad kommunen efterfrågar, men i detta fall har vi en tilltro till näringslivet förmåga.

FP och M förvirrar sig också i begreppen kring köttets klimatpåverkan. Griskött beskrivs som något annat än rött kött, det är rött kött. Ifall kycklingkött är klimatmässigt bättre beror helt på vad kycklingarna matas med. Matas de med fiskmjöl eller med soyaproteiner från områden där regnskogar fälls, vilket ofta är fallet, kan detta kött knappast betraktas som särskilt bra för klimatet.

Vi finner det också anmärkningsvärt att man är orolig för de konsekvenser det får på barn och äldres välbefinnande att vi serverar giftfri mat. Vad vi hittills sett har inte folkpartiet eller moderaterna varit bekymrade över matens inverkan på kommuninvånarnas välbefinnande tidigare. Den moderatledda regeringen ville t.ex. inte stoppa försäljningen av strömming med höga dioxinhalter trots att många sakkunniga rådde till detta. Därför verkar inte argument om oro för välbefinnandet särskilt trovärdigt.

Då återstår bara det ekonomiska argumentet. Man är orolig för att detta blir för dyrt. Ska vi nå målet om giftfrimiljö, måste vi i kommunen bidra till detta genom upphandling av obesprutad mat. Vi vill även bidra till etisk djurhållning och sunda djurraser. Att priset blir högre ska kompenseras med högre andel baljväxter i maten, vilket då blir kostnadsneutralt eller billigare.

Miljö- och klimatnämnden är processägare för stadens arbete med miljömåltider och följer upp bl.a. beslutet att enbart servera ekologiskt kött. Därmed ter sig borgarnas yrkande att  ”utreda konsekvenserna av att enbart upphandla ekologiskt kött utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska effekter” som tramsigt.

Budget för nämnden klubbad

I övriga ärenden biföll nämnden förvaltningens förslag med en lite justering. Det var en strof om att även prioritera gående i yttrandet över samrådsremissen E45 Lilla Bommen – Marieholm.

Dagens viktigaste beslut var att vi klubbade budgeten för nästa år. Det är en rejäl lunta med många detaljerade bilagor. Förvaltningen har gjort ett gediget arbete utifrån det inriktningsdokument nämnden skrev i juni.

I dag gjorde vi en justering av bestämmelserna i de lokala föreskrifterna om gaturenhållningen, yttrade oss till byggnadsnämnden över detaljplanen för Västlänken samt tillstyrkte en detaljplan för en ny förskola på Melongatan i Fiskebäck.

Alla handlingar från dagens sammanträde hittar du här.

Läs alla mina inlägg om Miljö- och klimatnämnden, kött och mat. Liknande inlägg:

1. Dags att tänka nytt kring kött och ökenutbredning?

2. Bland solceller och odlat kött på chalmers med jens holm

3. Enbart ekologiskt kött och mer vegetariskt i göteborg

4. Frågan om hämtmat vid förskolor och skolor är politisk och inte juridisk

5. Debatt om rätten till veganmat i förskolan

En kommentar

Lägg till →

  1. Jag äter både vegetarisk och ”vanlig” mat. DÄREMOT så ”påtvingar” jag INTE någon att äta en viss sorts mat, i mitt fall påtvingar jag alltså inte någon vegetarian att äta kött. Ekologiskt uppfött eller traditionellt.

    Detta är respekt!
    Att kalla någon eller några för ”tramsiga” är INTE att visa respekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: