Bakom fiendens linjer – Svenskt Näringsliv bjöd på lunch

Samtalet ägde rum på Radisson Blu.
Samtalet ägde rum på Radisson Blu.

Fredagförmiddagen tillbringade jag i ett konferensrum på Radisson Blu inbjuden av arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv. De såg ”detta möte som en upptakt på valrörelsen ur ett företagarperspektiv, där vi vill ge företagare och politiker möjlighet att diskutera viktiga frågor inför nästa års val”.

Enligt inbjudan skulle ”resultatet från vår företagarundersökning där vi frågat företagare om vilka politiska frågor de tycker är viktigast inför valet 2014 kommer delvis att ligga till grund för samtalet.” Trots ord som samtal gick jag dit med en föraning att Svenskt Näringsliv inte hade någon större ambition att lyssna på vad jag hade att säga. Det visade sig stämma, när det var dags att runda av skulle vi förtroendevalda berätta vad vi tar med oss från mötet. Inte ett ord om att de andra deltagarna förväntades ta med sig något.

Frågan om vinster i välfärden kom ganska snabbt upp och jag, som egenföretagare, passade på att vända på frågan och höra med företagarna hur man kan motivera vinstuttag. Varför skall man kasta om logiken  mellan syfte och mål när det uppenbarligen inte gör någon nytta? I privata företag är målet pengar och medlet verksamheten. I det offentliga är målet verksamheten och medlet pengar. Företagare borde också förstå vad som sker när intäkterna är fastställda från början: enda sättet att öka vinsten är att minska kostnaderna och i personalintensiv verksamhet innebär det nästan undantagslöst försämrad kvalité. Det vore skillnad om företagen fick sätta priserna fritt och ta ut avgifter av elever och äldre. Det vore naturligtvis förkastligt men det är det enda sättet att på ett påtagligt sätt öka kvalitén i privat verksamhet jämfört med offentlig. Det behöver väl knappast sägas att ingen svarade på frågan.

De tre frågor jag tar med mig från mötet var:

1 I det lilla tar jag med mig synpunkterna om att restauranger får fakturor även om inte inspektrer har besökt dem under året. Det som framfördes på mötet av Visitas representant Hubert Söderström var ett enskilt fall och det är nog mest gamla berättelser som lever kvar. Antalet inspektioner i Göteborg har ökat kraftigt de senaste åren. I planen för livsmedelskontrollen som är en bilaga till Miljö- och klimatnämndens budget för 2014 kan man läsa:

  • Vi skall uppfylla de krav på besöksfrekvens som finns i Livsmedelsverkets vägledningar, utifrån risk- och erfarenhetsklassning.
  • Vid varje kontrollbesök skall fokus ligga på de särskilda risker som finns i just den anläggningstyp som besöks.

I den mån det kvarstår några problem har nämnden och förvaltningen redan påbörjat ett utvecklingsarbete. I budgeten för 2014 står:

Genom intervjuer med grupper av våra kunder vet vi att den stora frågan inom punkten information är våra taxor och avgifter. Redan under hösten 2013 har vi startat ett arbete med detta som ska hålla på under hela 2014. Arbetet kommer att bestå i att ta ett helhetsgrepp kring taxor och avgifter där vi kommer att försöka utveckla allt från informationen innan företaget skickar in ansökan/anmälan till själva fakturan. Vi kommer bland annat att utveckla informationen på hemsidan och på fakturorna men också arbeta med mer diffusa medel, som till exempel vårt sätt att kommunicera kring avgifterna, vårt uppdrag och vår roll när vi är ute på inspektioner.

Förändringsarbetet pågår som sagt och verksamhetsutövarna kommer att märka mer framöver. Om inte EU-kommissionen får som de vill och lyckas torpedera kommunernas framgångsrika livsmedelskontroll. Får EU-pamparna som de vill förbjuds Sverige ta ut kontrollavgift av 95 procent av verksamhetsutövarna. Skattekollektivet får stå för kostnaden och principen förorenaren betalar överges.

2. I diskussionen om kvalitén i vården tar jag med mig kommentarerna från Suzanne Håkansson, AstraZeneca, om att det är svårt att bedriva forskning kring nya mediciner. Speciellt i primärvården. Min tolkning är att privatiseringarna ställer till det på flera plan: det tar resurser från välfärden och uppdelningen på flera privata utövare försvårar forskning.

När det gäller kritiken mot upphandlingen och att det ständiga fokuset på lägsta pris skapar arenor för oseriösa företag med usla villkor för de anställda stärktes jag i min övertygelse att vi som folkvalda snarast borde fundera på hur mycket vi egentligen skall lägga ut på entreprenad. Förstahandsalternativet borde i alla lägen vara egen regi. Om det sedan visar sig att entreprenader ger nytta kan man överväga det.

3 I Det större perspektivet håller jag med Eva Törnberg från Sequoia Solutions att Svenskt Näringsliv behöver lyfta blicken från sänkta skatter och försämrad LAS. Att företagare, och deras organisationer, måst lära sig skillnaden på resultaträkning och balansräkning. Som jag har skrivit tidigare saknar Svenskt Näringsliv de mest grundläggande kunskaper vad det innebär att vara företagare. Deras förslag handlar uteslutande om kostnadsminskningar, öka exploateringsgraden och att stärka de parasitära dragen av företagande. De förstår inte vikten av intäkter som blir större av ett mer jämlikt och jämställt samhälle. I ett samhälle med stark anställningstrygghet vågar anställda satsa på innovation och forskning. En mer sammanpressad lönestruktur med höjda lägstalöner ger utrymme för produkter av hög kvalité och inte bara ett ”race to the bottom” där lägsta pris betyder allt. Bara genom att gå i direkt motsatt riktning mot vad Svenskt Näringsliv föreslår kan företagande bidraga till allt det där positiva som brukar nämnas i debatten: sysselsättning och välstånd. På mötet framförde jag även min kritik mot Svenskt Näringsliv bisarra enkäter som inte mäter det som är relevant för företagande utan bara kommunpolitikers inställning till allmän högerpolitik.  Sammantaget är Svenskt Näringsliv det största organiserade hotet mot företagande, innovationer och arbete i det här landet.

Det viktigaste jag tar med mig från mötet är dock något som inte blev sagt och som sällan sägs annat vid högtidstilfällen: om Svenskt Näringsliv är det största organiserade hotet mot välstånd och företagande är det största oorganiserade hotet skenande klimatförändringar och miljöförstöring. Kanske är det fel att kalla det oorganiserat eftersom kapitalismens logik är rigid och exploateringen av naturen är systematisk och ofrånkomlig i dagens ekonomiska system. Det är trots allt symptomatiskt att Svenskt Näringsliv beskriver skattesänkningar, minskade regelbördor och försämrat anställningsskydd som ”eviga frågor” men inte ens nämner klimatförändringarna under de 90 minuter de satt runt ett bord med folkvalda från samtliga riksdagspartier.

Inte för att jag någonsin skulle komma på tanken att vara medlem i Svenskt Näringsliv men som företagare i det här landet skäms jag över att klåparna på Svenskt Näringsliv tillåts framställa sig som företrädare av mina intressen. Varje s.k. representant för näringslivet som inte börjar alla sina anföranden med att beröra det faktum att den materiella basen för företagande håller på att kollapsa och därmed också hela den ekonomiska infrastrukturen som är nödvändig för företagande likaså är en charlatan.

Med på mötet var:

Anna Storm, Elicit AB
Eira Järvi, Fix Cleaning Service AB
Eva Törnberg, Sequoia Solutions AB
Evert Jansson, ANIARAgymnasiet
Helena Sjölander, Passal
Hubert Söderström, Smakverket
Martin Andersson, Ventilationsgruppen AB
Suzanne Håkansson, AstraZeneca

Eva Flyborg, Folkpartiet
Eva Ternegren, Miljöpartiet
Jöran Fagerlund, Vänsterpartiet
Lars Hjälmered, Moderaterna
Lars Johansson, Socialdemokraterna
Martin Hellström, Kristdemokraterna
Mikael Jansson, Sverigedemokraterna
Åsa Torstensson, Centerpartiet

Christina Riksén, Svenskt Näringsliv
Kenneth Krantz, Svenskt Näringsliv

Läs alla mina inlägg om företag, klimat och livsmedel. Liknande inlägg:

1. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

2. Svenskt Näringsliv förstår inte det mest grundläggande när det gäller företagsamhet

3. Privatiseringar hindrar verklig valfrihet för de äldre

4. När företagarna själva får välja väljer de Vänsterpartiets förslag

5. Privata förskolor i Göteborg är sämre på livsmedelskontroll än kommunala

6. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig

7. Företagande i nordost i fokus på träff i Gårdsten

8. Mager plenadiskussion kring vad som gick snett i Köpenhamn när Energisession 2010 öppnade i Uddevalla

9. Vänsterpartiet har bättre företagspolitik än borgarna

10. Borgerlig politik skapar varken förutsättningar för jobb eller företag – Rapport från KF, del 5.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: