Nybyggnation, miljönätverk och manifestation för avskaffande av våld mot kvinnor

Malin Persson var en av deltagarna i manifestationen.
Malin Persson, aktiv i Feministiskt Självförsvar Göteborg (F.S.G), var en av deltagarna i manifestationen.

Det blev en intensiv eftermiddag med möte om hur vi skall öka nybyggnationen i allmännyttan, manifestation för avskaffande av våld mot kvinnor och till kvällen en träff med Vänsterpartiet Göteborgs miljönätverk.

Hoppingivande om nybyggnation

Moderbolaget AB Framtiden hade bjudit in oss i dotterbolagen till en diskussion kring nybyggnationen. Sammanfattningsvis ser det hoppingivande ut samtidigt som utmaningarna är stora.

En annan hoppingivande nyhet är att det har lämnats in många bidrag till markanvisningstävlingen på Guldmyntsgatan i Högsbo. Hyrorna kommer att ligga runt 1400 konor per kvadratmeter och år dvs. under 3000 kronor i månaden för en nybyggd etta.

– Detta förfaringssätt är ju något som vi i Vänsterpartiet har kämpat länge för. Att kunna styra vad en hyra blir i en nyproducerad lägenhet är bra mycket viktigare än att bara pressa byggkostnaderna, säger Vänsterpartiets Marie Lindén i en kommentar.

Det är ju perfekt i de segregerade överklassområdena i vilka vi inte kan skapa billigt boende genom flyttkedjor helt enkelt för att det inte finns några hyresrätter där.

Manifestation för avskaffande av våld mot kvinnor

Efter mötet promenerade jag från Gårda till Järntorget för att få lite motion och kunna stanna till och fotografera. Väl framme vid Järntorget, eller Olof Palmes plats utanför Folkets Hus om man är petnoga, väntade manifestationen på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Sofia Nyström, Linnea Skoglund och Malin Persson från Feministiskt Självförsvar Göteborg – F.S.G – var på plats med facklor. Kommunalrådet Thomas Martinsson (MP) och Tanja Voulgaridou, ordförande för UN Women Göteborg, höll tal. Bandet NJOY uppträdde.

Bra diskussioner på miljönätverket

Vänsterpartiet Göteborgs miljöpolitiska nätverk är ett bra bollplank för oss som har parlamentariska uppdrag. Vid kvällens möte passade jag på att lyfta två frågor kring förslaget till klimatstrategiskt program som skall upp på Miljö- och klimatnämndens möte på onsdag. Det första gällde punkt 25 om frivillig arbetstidsförkortning som strategi för minskad klimatbelastning. Vänsterpartiet har ju länge krävt sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. I förslaget rör det sig om frivillig arbetstidsförkortning med löneminskning.

Den andra frågan är något som inte finns med i strategin: kolsänkor för att komma till rätta med historisk skuld. Oftast lyfts kolsänkor in i debatten som alternativ till omställning, som förevändning för att kunna fortsätta som vanligt. Jag funderar om man kan få in kolsänkor på något vettigt sätt i strategin för att hantera Göteborgs historiska skuld. Göteborgs välstånd är inte bara byggt på en orättvis utsugning av arbetskraften utan även på miljöbelastning här och utomlands. Faktum kvarstår också: när vi har ställt om och minskat våra utsläpp av fossila växthusgaser till noll måste koldioxidhalten i atmosfären sänkas under dagens nivå. Därför behöver vi ha en strategi hur vi skall kunna plocka koldioxid ur atmosfären.

Miljönätverket är inget beslutande organ men det var som vanligt givande att lyssna på partikamraternas kloka synpunkter.

Ytterligare 16 bilder från eftermiddagens promenad och manifestationen på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: