Tar TV4 konsekvenserna av Kalla Faktas avslöjande och bara testar ekologiska viner framöver?

För egen del tycker jag att det bästa med att bara köpa ekologiska viner är att det minskar valfriheten och beslutsångesten för mig.
För egen del tycker jag att det bästa med att bara köpa ekologiska viner är att det minskar valfriheten och beslutsångesten för mig.

I går avslöjade Kalla Fakta att flera av Systembolagets bästsäljande viner innehåller så mycket bekämpningsmedel och tillsatser att de skulle ha klassats som otjänligt om det var vatten. Nyhetsmorgon följde upp med frågeställningen ”Hur ska vi förhålla oss till detta?”

”Vi” visade sig vara vi i allmänhet och inte ”vi på Nyhetsmorgon” eller ”vi på TV4”. Det hade faktiskt varit en mer intressant diskussion än hur konsumenter bör bete sig. Kommer TV4 att fortsätta testa och rekommendera viner med gift i? Kommer de förutom smak testa innehållet i alla viner de pratar om på Nyhetsmorgon? Eller drar TV4 rentav slutsatsen att de bara skall ha med ekologiska viner i sina program?

En invändning en av importörerna som var med i Nyhetsmorgon hade var att man inte kan jämföra vin med vatten eftersom då skulle mängder av besprutad mat också klassas som otjänlig. Eller så drar man den andra slutsatsen: att sluta med besprutad mat. Hur vore det om TV4 bara hade ekologisk mat i alla sina program? Närodlat och säsongsanpassat och mestadels vegetariskt. Dubbelt så många veggorätter som fisk och kötträtter kanske är en rimlig fördelning.

EU har ett undantag för vin vad det gäller krav på innehållsförteckningar på flaskorna. Undantaget bevakas intensivt av vinlobbyister och varje försök att ändra undantaget blockeras.

Det är naturligtvis bra att TV4 granskar vinodlarna och EU men kommer TV4 själva att ta konsekvenserna av Kalla Faktas avslöjanden? Skulle inte tro det. Precis som vinmagnaterna har TV4 ekonomiska motiv.

Läs alla mina inlägg om EUvin, TV4, gift och miljö. Liknande inlägg:

1. Lägg ner fascist-TV TV4

2. Rundgång med oväntat slut i debatten om serveringstillstånd

3. När elefanterna kompromissar i EU ersätts förbud med märkning

4. Jobbigt att underkasta sig Stefan Jarl i 87 minuter

5. Moderaterna vill inte bjuda sina egna väljare på Azo-färgämnen men vill att alla andra skall äta gifterna

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: