Sorgligt att SABO bjuder in Swedbank för analys

Anna Felländer t.f. Chefsekonom Swedbank har fel om det mesta som är viktigt.
Anna Felländer t.f. Chefsekonom Swedbank har ingen koll på någonting som egentligen betyder någonting.

Torsdagens förtroendekonferens med SABO inleddes med en sorglig historia: Anna Felländer t.f. Chefsekonom Swedbank pratade under en hel timme om det ”ekonomiska läget i Sverige och omvärlden” utan att en enda gång beröra någonting som av vikt för allmännyttan.

Vi bygger och förvaltar hus som står i hundra år om vi kan sköta dem. Den ekonomi – som enligt ordboken betyder ”läran om hushållande med resurser” – som är viktig för oss är den långsiktiga hushållningen. Hur ser resursbasen ut de kommande hundra åren? Vilka material är bristvaror, vad av det vi bygger nu går att renovera då och hur påverkar klimatförändringarna med mer extremt väder livslängden på våra fastigheter? Det är frågor som alla vettiga analyser av det ”ekonomiska läget i Sverige och omvärlden” borde innehålla på en konferens för förtroendevalda inom allmännyttan.

Är det vettigt att koppla investeringar i fastigheter med 50-åriga avskrivningar till en tillväxtekonomi som förutsätter några procents tillväxt varje år och därmed behöver fördubblas på typ 15 år?

Regeringstrogen

Anna Felländer berömde den borgerliga regeringen vid flera tillfällen: ”Regeringens reformarbete har lyckats väl” förtydligades med att det är positivt med låg löneutveckling i tjänstesektorn.

Hon visade sig trogen nyliberala teorier om närande och tärande. Enligt Anna Felländer skapar en ingenjör från KTH anställd på Spotify tre jobb inom tjänstesektorn. Om man nu skall resonera kring olika arbetens värde finns det mycket som tyder på att många lågavlönade inte får lön som motsvarar deras samhällsnytta medan många högavlönade får mer i lön än det värde de skapar. Andra pärlor Anna bjöd på nådde närstan Orwellska höjder: bostadsbrist benämndes som ett ”underutbud av bostäder”.

Inget svar på viktiga frågor

Under föredraget framförde Anna Felländer, vid ett par tillfällen, en oro över den ökande främlingsfientligheten i Europa. Det  En av deltagarna från Dalarna på konferensen frågade om problemen med lönedumpning inom byggbranschen. Samtidigt som PEAB byggde IKEA i Borlänge med inhyrd utländsk arbetskraft gick tidigare PEAB-anställda arbetslösa i Borlänge. Jag har inte haft möjlighet att kolla sanningshalten i påståendet och det är ointressant eftersom det intressanta är reaktionen och Swedbanks t.f. chefsekonoms svar. Här är topp tre:

  1. Ibland är konkurrens bra.
  2. Produktiviteten måste öka.
  3. Om man tycker att någon tar ens jobb får man ta till sig produktivitetshöjande åtgärder.

En partikamrat frågade om hon såg något samband mellan klimatförändringarna och den ekonomiska utvecklingen. Anna Felländer svarade att hon inte hade följt den senaste forskningen men att hon hon läste i tidningen om ”digitaliseringen av  Afrika” och att korruptionen skulle minska om alla i Afrika hade en egen mobil eftersom man då kan skicka pengar diket till individer utan mellanhänder.

Swedbank har haft fel förr

Även borgerliga tänkare som inte heller har förstått någonting av vad som faktiskt är en väsentlig hushållning av resurser för våra fastigheter som skall stå i 100 år borde faktist undra om en bank som inte kunde förutse finnanskrisen 2008 och tvingades söka hjälp av statens garantiprogram för att överleva har något som helst att lära oss i Allmännyttan ens om de kommande månaderna i spekulationsekonomin.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om SABO, allmännyttan, ekonomi och hållbar utveckling. Liknande inlägg:

1. SABO föreslår moms på hyreslägenheter

2. Podcast: Tre vänsterpartister om SABO-kongressen

3. SABO kryper för EU

4. Spela Monopol med miniräknare på SABO-dag

5. Schlaug, Malmaeus och jag på miljökonferens i Falun – eller fyra miljöföredrag och ett styrelsemöte

6. Göteborgspriset för hållbar utveckling till Pavan Suhkdev och Janine Benyus för studier av ”Naturens tjänster och sinnrika lösningar”

7. Christian Larsson (V): ”Den nya lagen för allmännyttan är ett beställningsjobb från ockervärdar”

8. Intervjuad av Pennypodden om Stena, Poseidon och allmännyttans framtid

9. Rödgrön budget för att möta planetens nio utmaningar

10. Den ekonomiska analysen måste hänga samman med fullmäktiges övriga mål

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Man kan ju också samtidigt fråga sig VAD ”allmännyttiga” Bostadsbolaget i Göteborg och dess ”sjefer” hade nere i Cannes på Rivieran att göra…
    Ingår det verkligen i allmännyttans regleringsbrev att vara ute och ”ragga” internationella fastighetsinvesterare eller ..
    Tänk! Jag som trodde att allmännyttans uppgift var att till självkostnadspris erbjuda bostäder åt kommunens befolkning…

  2. Bra inlägg Jöran, jag menar intressanta och väl genomtänkta resonemang. (Jag har ju inte hört föredraget som kritiseras). Möjligen finns det anledning till en lite större diskussion om Sabo:s roll och insatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: