Årets sista utemat på stekhäll i Vättlefjäll

Mat med en utsikt...
Mat med en utsikt…

I går kom Helen Engholm förbi med sin familj och vi for till Vättlefjäll för att leka, gå på lina och steka mat för att testa recept till en kommande bok om vegetarisk utemat.

Det var i stort sett samma pyttipanna som förra gången men den här gången med riktig grädde, champinjoner, enbär, rosépeppar och överdrivna mängder persilja. Persiljan var över från någon rätt till julbordet och pyttipanna är ju ett sätt att ta hand om rester. Senare skall jag också testa en helt vegansk variant.

Riktig grädde är ju godare än att använda kaffegräddpulver. En stekhäll är ju inget man bär med sig på en längre vandring. Inte heller på längre cykelturer känns det realistiskt att ta med sju kilo plåt och en massa ved. Den är dock trevlig att ha med i kanoten och en kanotfärd kan ju pågå längre än färskvarors hållbarhet.

Vid dagsutflykter funkar det bra att skala och tärna rotsakerna hemma och lägga i olika burkar beroende på vilken ordning de skall upp på stekhällen. Denna gång testade jag en ganska grov indelning: potatisen för sig och det andra – lök, morötter och champinjoner – i en annan burk. Det funkade bra.

Mot slutet kan man lägga i quornbitar eller skivad sojakorv om man gillar sådant. Det finns torkade grytbitar av soja som man blötlägger innan om man vill ta med sig på en kanotfärd.

Eftersom ett av de överblivna gräddpaketen från julmaten hade en sådan där vedervärdig skruvkork lade jag i kryddor, buljong och en skvätt soja för färgen redan hemma. Bara att hälla på när alla grönsaker var färdigstekta. Precis som förra gången tog jag i lite för mycket soja och färgen blev lite för brun (det är sån där färgad soja man har till brunsås och inte shoyu eller tamari). Det verkar som att maten får mer färg på stekhällen än i en stekpanna och man inte behöver förstärka det bruna speciellt mycket. Persiljan lade jag i efter att jag hade lyft av stekhällen från elden för att få en grön färg som bryter av.

Det blev en fin avrundning av året och ett trevligt sätt att sluta året här på bloggen. Tack alla läsare som följt mig under 2013. Hoppas att ni hittar tillbaka 2014. Det är ändå för er skull jag gör detta. Nästa år hålls två viktiga val och jag hoppas att vänstern kan flytta fram sina positioner rejält så att vi kan kasta ut regeringen Reinfeldt ur Rosenbad och den regering som flyttar in på alvar tar itu med klimatkrisen, förbättrar jämställdheten och ökar rättvisan. Med en socialdemokratisk regering utan Vänsterpartiet är risken överhängande att det mesta flyter på som nu under högerregeringen.

Gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: