Vill FP finansiera sina skattesänkningar till överklassen genom att låta äldre äta mat från lidande djur?

Monika Djurner (V) lyssnar bekymrat på osammanhängande borgerlig argumentation. I förgrunden Christian Larsson (V) och en liten skymt av Daniel Bernmar (V).
Monika Djurner (V) lyssnar bekymrat på osammanhängande borgerlig argumentation. I förgrunden Christian Larsson (V) och en liten skymt av Daniel Bernmar (V).

Ann Catrine Fogelgren (FP) hade lämnat in en märklig interpellation om ekologiskt kött med antydningar om att det skulle försvåra för äldre att få äta traditionell husmanskost och att det skulle slå undan fötterna för närproducerad mat.

I mitt inlägg påpekade jag att köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sedan 90-talet. Det kommer troligtvis att serveras lika mycket kött, eller mer, som dagens äldre är vana vid från sin ungdom även om Staden minskar på köttet till följd av att ekologiskt är något dyrare och att det står att vi skall öka andelen vegetabilier i våra riktlinjer för miljömåltider.

Den andra märkligheten bestod i påståendet att kravet på ekologiskt omöjliggör för bönder i vår närhet. Tvärt om skapar Stadens krav på enbart ekologiskt en marknad för de i vår närhet som ställer om till ekologiskt utan hot från länder där bönderna skulle föreläggas med förbud att hålla djur om uppfödningen hade skett i Sverige.

Lyssna på inlägget:

Efter mitt inlägg påstod Axel Darvik (FP) att det inte är tillåtet att kastrera grisar utan bedövning. Kort läste jag från LRF:s hemsida i mitt svar:

Är det tillåtet att kastrera grisar obedövat?
Ja. Det är tillåtet upp till 7 dagars ålder enligt djurskyddsförordningen. Därefter ska kastrering utföras av veterinär under bedövning.

Axel gav sig inte utan påstod att det inte var tillåtet sedan 1 januari 2012. Ännu en gång fick jag rätta honom: korrekt årtal är 2016. Det är också så att nästan alla grisar i Sverige lever hela sina liv på betonggolv och får aldrig komma ut. Även om de har halm och strö att ligga på kan de inte böka i betongen.

Den stora frågan är dock varför FP och de andra borgerliga har så stora effektiviseringskrav på stadsdelarna om de är oroliga för kostnaderna. Regeringen fryser statsbidragen till kommunerna som ett led i att sänka skatterna, mest för de rika. Är det genom att låta äldre äta mat från djur som lider man tänker finansiera sina skattesänkningar för överklassen?

Alla handlingar från kvällens fullmäktige hittar du här.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktigemat, äldreomsorg och djurrätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: