En konferens, fem möten, en avtackning och en miljöföreläsning

Miljö- och klimatnämndens ordförande Kia Andreasson (MP) överlämnar ett äppelträd av sorten Alice till Christina Börjesson som nu slutar som direktör för miljöförvaltningen. I bakgrunden David Andersson (M).
Miljö- och klimatnämndens ordförande Kia Andreasson (MP) överlämnar ett äppelträd av sorten Alice till Christina Börjesson som nu slutar som direktör för miljöförvaltningen. I bakgrunden David Andersson (M).

Helgens distriktsårskonferens var intensiv med tre dagars förhandlingar och beslut. Den som tror att ”vi kan vila på måndag” supervalåret 2014 bedrar sig. I går betade jag av en konferens, fem sammanträden, en avtackning och en miljöföreläsning.

Gårdagen började med ett möte med styrelseordförandena i de övriga dotterbolagen i koncernen AB Framtiden som koncernens ordförande Lars Johansson kallat till. Det är ett bra sätt att prata igenom gemensamma angelägenheter.

Sedan följde AB Framtidens gemensamma bolagsdag. Mest intressant var Familjebostäders arbete i Bergsjön och den uppdatering Hans Lind, professor vid KTH, har nyligen gjort av rapporten on Gårdsten han skrev tillsammans med Stellan Lundström 2008. Kortfattat drar rapporten från 2008 slutsatsen att upprustningen av Gårdsten var samhällsekonomiskt lönsam men inte företagsekonomiskt lönsam. Affären gick back 150 miljoner kronor för ägaren Göteborgs Stad ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Den nya rapporten visar att affären Gårdsten nu även är företagsekonomiskt lönsam, främst till följd av stigande fastighetsvärden. Det är intressant läsning även om kalkyler baserade på värderingar av fastigheter är vanskliga. Vi har ju inte kommunala bostadsbolag för att tjäna pengar genom att sälja dem. Dessutom är ju frågan om man kan få in hela värdet om man börjar sälja av fastigheter i snabb takt. Kommer många fastigheter ut till försäljning lär priset sjunka.

Christina Börjesson.
Christina Börjesson.

Diskussionen är ändå viktig för det kan ge en ledtråd till vilken del av kommunen som skall stå för olika investeringar. Jag hävdar att investeringar som är samhällsekonomiskt nyttiga skall bäras av samhället, dvs alla skattebetalare, och inte bara allmännyttans hyresgäster. Å andra sidan är det inte helt självklart att använda skattemedel som kan gå till drift av ordinarie verksamheter till investeringar som höjer fastigheternas värden. Kommunallagens balanskrav gör att pengar inte alltid är likvärdiga även om de till summan är lika mycket värda. Man kan inte använda tillfälliga intäkter till löpande kostnader. Man kan helt enkelt inte sälja fastigheter för att betala lärarlöner.

Som Gårdstensbo är jag naturligtvis lycklig över utvecklingen i Gårdsten. Som kommunpolitiker är jag glad att de positiva resultaten också går att uppnå med god ekonomi. Jag tycker att det hade varit värt att genomföra åtgärderna även om de inte hade gått ihop. Kommunpolitik handlar inte om att allt skall räknas hem. Verksamheten bedriver vi för att den är bra. Om investeringarna bär sig blir det dock mer pengar över till annat.

Tre sammanträden på en timme

Vi betade av bolagsstämma och konstituerande styrelsemöte för Bostads AB Poseidon på en kvart. Sedan hade vi ett extra styrelsesammanträde. Vi behövde göra ett investeringsbeslut för att komma till rätta med vattenläckage i ett par kåkar. Dessutom ville AB Framtidens internrevisor Katarina Falk komma och informera om hennes granskning. Styrelsen fick även information om den uppgörelse bolagen har gjort med Hyresgästföreningen angående nedsläckningen av det analoga nätet för kabel-TV. Årets hyreshöjning blir 1,5 procent i genomsnitt vilket är lägre än de 1,65 procent som de allmännyttiga bolagen hittills har tecknat avtal om i genomsnitt i Sverige. Hyrorna justeras i sju nivåer mellan 0 och 3 procent från 1 april. Lejonparten av lägenheterna får 1,5 procent i höjning. Det känns bra att Poseidon har en god ekonomi utan att vara hyresledande.

Bolagsstämman och det konstituerande mötet är ju egentligen bara formaliteter så det kanske inte skall räknas som tre separata möten. Det extrainsatta styrelsemötet gjorde dock att jag blev sen till Miljö- och klimatnämndens sammanträde trots att jag cyklade som en galning från Korsvägen till Majorna.

Avtackning av Christina Börjeson

Väl på plats på Miljö- och klimatnämndens sammanträde hade alla beslutsärenden redan klubbats. Jag hade dock inga andra förslag till beslut än tjänstemännens förslag. Mest intressant kanske yttrandet till Miljödomstolen i Vänersborg angående utbyggnaden av vindkraftverk i Hake fjord. Såväl M samt S och MP antecknade yttranden så frågan lär diskuteras även fortsättningsvis.

Några informationspunkter hann jag dock vara med på innan ordförande Kia Andreasson förklarade sammanträdet avslutat. Det var dock viktigt för mig att hinna fram i tid och få deltaga i avtäckningen av direktören Christina Börjesson som går vidare till en ny tjänst på Stadsledningskontoret. Att rekrytera ny förvaltningschef blev en av mina första uppgifter när jag tillträdde som ordförande för Miljönämnden 2005. Till min hjälp hade jag nämndens dåvarande viceordförande Lisbeth Grönfeldt Bergman (M). Beslutet att rekrytera Christina Börjeson är ett av de bästa viktiga beslut jag har varit med om att fatta. Hon tog över en redan välfungerande förvaltning och utvecklade den vidare.

Avslutade med miljöföreläsning

Efter avtäckningen med kaffe och tårta hoppade jag upp på cykeln och trampade till distriktsexpeditionen för att hålla miljöföredrag för nya medlemmar i Vänsterpartiet Kortedala-Gamlestaden-Bergsjön. Det var inspirerande som alltid.

Läs alla mina inlägg om vindkraftMiljö- och klimatnämnden samt Bostads AB Poseidon. Liknande inlägg:

1. Ett hamninlopp utan en rejäl vindkraftspark 2013 signalerar efterblivenhet

2. Replik i GP om vindkraften i hake fjord

3. Vindkraftsutbyggnaden i hake fjord kommer att genomföras med öppenhet och god miljöanalys

4. Nybyggnation, miljönätverk och manifestation för avskaffande av våld mot kvinnor

5. SABOS hållbarhetspris till Gårdstensbostäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: