Miljöpartiets patetiska twitterhaveri under Earth Hour

Varningsklockor ringer: Profilbilden är en dålig kopia och presentationstexten bygget helt och hållet på en annan organisations kampanj.
Varningsklockor ringer: Profilbilden är en dålig kopia och presentationstexten bygget helt och hållet på en annan organisations kampanj.

Vänstern vet av egen erfarenhet att inget gott kommer av att försöka infiltrera andra organisationer eller att försöka ta över initiativ från breda folkrörelser. I samband Earth Hour i går tog Miljöpartiet sina första stapplande steg på den stig sektvänstern redan har trampat upp till en motorväg.

Vi som har varit med sedan slutet av 80-talet minns Offensivs försök att infiltrera Elevorganisationen. Vi har sett diverse vänstergrupper starta olika förment folkliga kampanjer. I gå var det Miljöpartiets tur att ägna sig åt renommésnyltningVärldsnatrurfondens kampanj Earth Hour.

Miljöpartiet inledde med en rivstart och plagierade en av WWF:s bilder och gjorde till sin profilbild på Twitter. Observera att det är ett rent plagiat och inte fråga om en s.k. twibbon där man visar att man stödjer något genom att sätta ett litet ”klistermärke” på sin profilbild. Miljöpartiet gör tvärt om. De sätter ett stort MP-märke mitt på Världsnaturfondens bild:

MP kopierar frisktSedan följde de upp med en bivaxljusbild som uppenbart är tagen med studioljus. (Ett ensamt stearinljus ger inte släpljus på bakgrunden och rimligtvis borde man se skuggor på väggen om språkrören sitter mellan väggen och den enda ljuskällan. Ett enskilt stearinljus lättar heller inte upp motstående ansiktshalva.) Det är väl inget fel i vanliga fall att vara förberedd men det blir lite underligt att använda studioblixtar om till ett evenemang som går ut på att släcka lampor.

Alla lampor var inte släckta när bilden togs.
Alla lampor var inte släckta när bilden togs.

Det är helt OK att som politiker deltaga i Earth Hour. Visa att man stöttar idén. Vi släckte hemma i går och jag berättade för omvärlden att vi gjorde det. (Där kan man för övrigt se hur bilder blir med stearinljus som enda ljuskälla.) Hela kampanjen bygger ju på just det: att vi är många som visar att vi bryr oss om klimatet.

När Jonas Sjöstedt ändå var i Göteborg för att besöka ett äldreboende deltog han i manifestationen för gemensam välfärd och i cykeldemonstrationen för klimatet utan att kräva talartid eller uppmärksamhet. Naturligtvis berättade han om det. Men, eftersom Earth Hour riktar sig till oss beslutsfattare för att få oss att förstå att vi idag gör för lite kan man inte som politiskt parti gå in och parasitera på Världsnaturfondens kampanj.

Efter Earth Hour försökte Miljöpartiet vara lite vitsiga och jag undrade om det inte var vettigare att rösta rött om man bryr sig om klimatet eftersom Vänsterpartiet satsar mer än något annat parti på klimatinvesteringar i vårt budgetförslag. Svaret jag fick var hårresande:

Skärmavbild 2014-03-30 kl. 22.14.55

Miljöpartiet erkänner att Vänsterpartiet satsar mer på klimatet än de själva gör. Deras invändning på Twitter är att Vänsterpartiet kan tvingas backa från de ambitiösa kraven i en kommande budgetförhandling. Vänsterpartiet är tydliga med att man enbart kan sitta i en rödgrön regering med S och MP. De enda partier som kan tvinga V att backa från klimatinvesteringarna är MP och S.

Mitt råd till den som vill rädda klimatet är enkelt: rösta på dem som vill satsa mest på klimatinvesteringar, rösta rött. Miljöpartiets råd är något mer komplext: rösta grönt så att de lättare kan tvinga dem som har den ambitiösaste klimatpolitiken att backa från den och dra ner den till Miljöpartiets låga nivå. Ridå.

Läs alla mina inlägg om PR, klimatet, Earth Hour och de rödgröna. Liknande inlägg:

1. Stearinljus, uno, yatzy och backgammon i Gårdsten under Earth Hour

2. Maria Grahn inför Earth Hour om forskningsläget inom klimatområdet

3. Schlaug, Malmaeus och jag på miljökonferens i Falun – eller fyra miljöföredrag och ett styrelsemöte

4. Konstruktiv valutvärdering ett första steg mot valseger 2014

5. Sahlin Ohly och Wetterstrand peppade vid valfinal på götaplatsen

En kommentar

Lägg till din →

  1. Ilenna Hansson 31 mars 2014 — 16:09

    Satt på tolfte våningen och såg när ljusen släcktes sakta i boendehusen medan industri, affärskedjor o dyl hade fullt pådrag av ljus. Man undrar vilka det är som slösar på el?!?! Jag tänker rösta på dem som ser till att man kan återanvända datorer, skrivare, scannrar, hushållsmaskiner osv genom att laga dem och inte behöva slänga dem. Det vore nåt för Mp att jobba med att få handeln att se till att det finns möjlighet att laga trasiga drivremmar istället för att slänga dem!
    Jag tänker också rösta på dem som ser till att jobben finns kvar i Gbg och att det inte fortsätter med orättvisa skatter till lågavlönade och ensamförsörjare! Olika kommunikationsmedel måste folk få ha sin egen rätt att välja mellan. Sätt dit industrin som slösar på energi (fullt el ös på industriområdet vid oljeriggarna i hamnen!). Dessa kan ni påverka eftersom de drar in så mycket pengar som vi skattebetalare får betala för!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: