Miljömöte i Åstorp i skuggan av IPCC-rapport

Selfie utanför folkbildningens palats.
Selfie utanför folkbildningens palats.

Sitter på Ørwsundståget mot Göteborg efter ett givande miljömöte i Åstorp. Kommer att vara hemma i Gårdsten runt 01.00 men det är det värt. Det finns så många kunniga partikamrater att prata med runtomkring i vårt avlånga land.

För er som var med finns här min presentation. Föredraget hölls, av lätt insedda skäl, i skuggan av IPCC-rapporten som släpptes i går. Den 44-sidiga sammanfattningen för beslutsfattare är obligatorisk läsning för alla som sysslar med politik, om ni frågar mig.

Den första delrapporten som presenterades i Stockholm i september 2013 konstaterade att det är extremt sannolikt att det är mänskliga aktiviteter som har orsakat de pågående klimatförändringarna. Den andra delrapporten som presenterades i Yokohama i går fokuserar på tänkbara scenarier och risker vid en kommande temperaturhöjning.

Vänsterpartiets klimatpolitiske talesperson Jens Holm sammanfattar rapporten och presenterar våra lösningar. Med anledning av IPCC-rapporten har Vänsterpartiet begärt en extra riksdagsdebatt.

Rikard Warlenius lanserar tanken att IPCC behöver en ny arbetsgrupp som ägnar sig år beteendeförändringar. Vår EU-parlamentariker Mikael Gustafsson har översatt en analys som Jordens Vänner har gjort av hur klimatförändringarna drabbar fattiga hårdast.

Den gröna tankesmedjan Cogito kritiserar på DN-debatt regeringen för att göra för lite.

Göran Greider har en intressant ledare i Dala Demokraten:

För trots att rapporten faktiskt andas apokalyps, och trots att analysen ibland görs i termer av klass, kön, etnicitet, kultur och alla slags makthierarkier, tar rapporten aldrig det egentligen helt nödvändiga steget ut i en kritik av hela vår civilisation och dess utsugning av biosfären och planeten.

Eftersom allt valmaterial inför EU-parlamentsvalet ännu inte är färdigt blev det mer lokalt miljöarbete och mindre EU än jag tänkte från början. Mikael Gustafsson gjorde dock en bra genomgång i riksdagen för ett par veckor sedan. Lyssna gärna på den.

Läs alla mina inlägg om EU, klimat och miljö. Liknande inlägg:

1. Schlaug, Malmaeus och jag på miljökonferens i Falun – eller fyra miljöföredrag och ett styrelsemöte

2. Jens Holm drog fullt hus med klimatföreläsning

3. Fullsatt seminarium om röd klimatomställning

4. Dödgrön budget för att möta planetens nio utmaningar

5. Många nya prenumeranter till nyhetsbrevet efter miljömöte i Helsingborg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: