Visar världsnyheten om sex timmars arbetsdag att det är dags för vänstern att starta nyhetsbyrå på engelska?

Stort intresse för arbetstidsförkortning med bibehållen lön.
Stort intresse för arbetstidsförkortning med bibehållen lön.

Förra veckans nyhet att vi rödgröna genomför ett försök med sex timmars arbetsdag plockades upp av The Local och fick sedan snabb internationell spridning. Frågan är om den svenska vänstern skall skapa en internationell nyhetsbyrå med bilder, filmer och texter på större språk som engelska, spanska, tyska, kinesiska och franska. Enklast är kanske att börja med engelska.

Bland de medier som uppmärksammat att vi kommer testa sex timmars arbetsdag i Göteborg finns amerikanska CNN och NBC, Brittiska Independent, Telegraph och BBC och den prestigefyllda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Även franska, grekiska, holländska, finska, tyska, polska och belgiska, rumänska och kinesiska nyhetssajter har rapporterat om försöket.

Det visar på frågans sprängkraft. Arbetstidsförkortning med bibehållen lön handlar om en grundläggande konflikt i samhället: vem skall dra nytta av produktivitetsökningen? Arbete eller kapital. Det är också en strategisk frågeställning för arbetarrörelsen: vilket är det enklaste sättet att öka arbetarnas andel av produktiviteten? Genom löneökning eller kortare arbetstid?

Spridningen visar också på vikten av att ha information tillgänglig på andra språk. Hade det inte varit för The Local hade nyheten inte fått så stor spridning. Vi rödgröna gick, vad jag vet, aldrig ut med egen information på engelska.

På 90-talet drev jag, inspirerad av Japan Press Service, förslaget att Ung Vänster och Vänsterpartiet skulle starta sin egen nyhetsbyrå. Till en början via fax men det stod tidig klart att Internet skulle kunna eliminera distributionskostnaderna. Japan Press Service skickade länge sitt veckobrev Japan Press Weekly via post. Nu kan man prenumerera via mejl.

Klart värt för en internationalists rörelse

Knäckfrågan är som så ofta arbetstiden. Går det att sköta ideellt? Säkert till viss del. En hel del behöver dock skötas av några anställda. Är det värt det? För en internationealistisk rörelse borde frågan nästan vara den motsatta: har vi som skall kasta en global kapitalism över ända råd att inte berätta för varandra vad vi gör? Det är ju jättespännande och lärorikt att ta del av vad vänstern i andra länder gör. Något av det vi presterar i Sverige borde vara intressant även för andra.

Den svenska vänstern har varit duktig på att knyta kontakter i Europa eller med solidaritetsrörelser i förtryckta länder. Ofta har vi varit sämre att bygga starka relationer till vänstern i riktigt starka kapitalistiska centra som i USA och Japan. Skall vi lyckas störta kapitalismen och bygga socialism är denna samverkan nödvändig.

Förra veckans framgångar är ett gott skäl att damma av det mer än 20 år gamla förslaget och skriva en motion till nästa kongress. Nu hyser jag ingen större förhoppning att hitta de gamla texterna. De ligger väl, i bästa fall, på någon diskett i någon flyttlåda. Förhoppningsvis faxade jag in förslagen och då kanske det finns en papperskopia i någon låda, någonstans.

Partidistriktet har gjort en summering av några utländska artiklar:

The Local
Daily Mail
Independent
Italienska Independent
Telegraph
The Journal
Actualidad
Allvoices
Policymic
Digital Journal
Süddeutsche Zeitung
NBC News

Läs alla mina inlägg om arbetstidsförkortning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: