Fullmäktige antog angelägen plan mot våld i nära relationer

Utsmyckning i fullmäktigesalen.
Utsmyckning i fullmäktigesalen.

I dag antog kommunfullmäktige en angelägen plan mot våld i nära relationer. I mitt inlägg uppmärksammade jag att staden har jobbat med detta tidigare. Inte bara att vi i dag bockar av ett antal uppdrag att ta fram förslag. Redan i november 2005 drev vi rödgröna igenom ett beslut i kommunstyrelsen att förstärka stödet till speciellt utsatta kvinnor.

Det har handlat om kvinnor som kan vara i en beroendeställning till förövaren såsom äldre kvinnor, kvinnor med missbruksproblem och kvinnor med funktionsnedsättning.

Nu går vi vidare med en genomarbetad plan. Partikamraterna Monika Djurner lyfte vikten av normkritik och Annita Boije betonade arbetet med våldsutövande män i sina respektive inlägg.

Förutom att beskriva vad vi rödgröna har gjort tidigare i kommunen pekade jag, som ett svar till Malin Ekelund (KD), på vad Vänsterpartiet har gjort i riksdagen för att se till att brottsoffer inte vräks. Som ett resultat av två motioner från Vänsterpartiet i riksdagen har regeringen nu lagt fram en proposition om förstärkt besittningsskydd för våldsutsatta hyresgäster.

Så sent som i går fick Poseidons styrelse, på mitt initiativ, en redogörelse om vräkningar bl.a. till följd av störningar. Då ställde jag frågor kring just hur bolaget ser till att störningar som uppstått genom våld i nära relationer inte leder till att brottsoffret drabbas ytterligare genom en avhysning.

Dessutom spelar de kommunala bostadsbolagen en viktig roll i arbetet mot våld i nära relationer. Vi är viktiga för att kunna erbjuda en ny bostad. Vår personal är också i bland de första som upptäcker våld i nära relationer bland hyresgäster.

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Liknande inlägg:

1. Nybyggnation, miljönätverk och manifestation för avskaffande av våld mot kvinnor

2. Fullt hus på Stadsbiblioteket när Eva-Britt Svensson pratade EU och jämställdhet

3. Eva-Britts förslag till direktiv om våld mot kvinnor fick starkt stöd i jämställdhetsutskottet

4. Grattis Eva-Britt till framgången i arbetet att stoppa mäns våld mot kvinnor

5. Godkänd premiärdebatt om funktionshinder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: