Lokalekonomidagarna hölls i Gårdsten för första gången

Paneldiskussion.
Paneldiskussion.

Lokalekonomidagarna som har arrangerats Hela Sverige ska leva sedan 2003 hölls för första gången i en större stad idag. Närmare bestämt på idéum i Gårdsten. Frågeställningen var: har glesbygd och förorter liknande utmaningar?

Heldagen bjöd på ett intressant program trots att jag redan hade hört det mesta av exemplen från Göteborg. Det hade varit spännande att höra fler exempel från andra ställen. Förhoppningsvis samlar Hela Sverige skall leva på sig fler exempel från de övriga tre lokalekonomidagarna och distribuerar dem till alla deltagarna i de fyra tillfällena.

Idén med att fokusera på lokal produktion av varor och tjänster ger ett mer trovärdigt intryck än den i bland ihåliga ensidiga idén om evenemangsstaden Göteborg. Missförstå mig inte. Turismen är jätteviktig men det blir rätt platt om det bara finns turistattraktioner att besöka och andra turister att träffa. För att en stad skall vara attraktiv för såväl turister som andra måste det finnas något genuint att besöka. Mer lokalt odlad mat kan vara ett exempel på sådan produktion.

Flera inledare inkluderade också väldigt breda lager i sina resonemang. Inte bara arbetslösa i förorten. Några diskussioner fick tyvärr en slagsida åt det hållet. Frågan är om det verkligen är de som står längst från arbetsmarknaden som skall starta företag. På det hela taget var dock diskussionerna bra. En hel del handlade om olika former av kooperativ eller företag som anställer folk och inte så mycket om att folk skall starta enmansföretag.

Odling i staden kan ge mycket även för en väletablerad medelklass. Viktigt och riktigt var även att diskussionen också inkluderade lite större perspektiv än ren trivselodling. Det finns potential i Göteborg att odla rätt stora mängder mat som räcker till mer än vad odlarna själva kan äta upp. Större mängder kan säljas till restauranger och kommunala verksamheter eller förädlas för att säljas till butiker eller kunder direkt.

De kommunala bostadsbolagen kan fungera som katalysatorer i detta arbete. Det finns säkert bra verksamheter vi kan stötta under några år för att de sedan skall bära sig själva.

Avslutningsvis är det också spännande att observera elefanten i rummet varje gång arbetslöshet diskuteras. Allehanda förklaringar till varför vissa är arbetslösa läggs fram. Olika åtgärder för att skapa jobb presenteras men ingen säger det uppenbara: vi behöver inte jobba lika mycket nu som för 20 år sedan. Rationaliseringarna och produktivitetsökningarna har gått fort. Mer produceras på kortare tid. Vi kan välja att låta denna tidsvinst leda till arbetslöshet för ett fåtal eller till en kortare arbetstid åt alla. Därför är den rödgröna satsningen på sex timmars arbetsdag så viktig att lyfta fram i många olika sammanhang. Tillsammans med en utbyggnad av välfärden, offentliga investeringar i bostäder och förnyelsebar energi skulle en arbetstidsförkortning och bättre odlingsmöjligheter verkligen skapa ett inkluderande samhälle där alla fick ett jobb.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om Poseidon, Gårdsten, mat, ekonomi och jordbruk. Liknande inlägg:

1. Företagande i nordost i fokus på träff i Gårdsten

2. Sabos hållbarhetspris till Gårdstensbostäder

3. Elbilspool i Gårdsten

4. Fantastiskt med fabriker i Gårdsten

5. Svenskt Näringsliv är det största hotet mot företagande, innovationer och arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: