3–0 i applåder till Vänsterpartiet vid politikerutfrågningen på omställningsdagen

Genom en tydlig skyltning klargörs att detta är en del av utställningen och inte två av mina motståndare i dagens debatt.
Genom en tydlig skyltning klargörs att detta är en del av utställningen och inte två av mina motståndare i dagens debatt.

Den 50-hövdade publiken på omställningsdagen delade ut tre applåder under de två timmar politikerutfrågningen pågick på Göteborgs naturhistoriska museum: alla tre gick till Vänsterpartiet. Det som kändes mest stärkande var att applåderna kom när jag kritiserade kapitalismen, klassamhället och den borgerliga politiken.

Vi avhandlade många frågor bl.a. stadens klimatmål där det viktigaste är att de skall vara rättvisa och inte baseras på ett genomsnitt. En av de 212 åtgärderna i stadens miljöprogram handlar om att belysa olika typhushålls miljöbelastning beroende på inkomst.

Diskussionen kom även in på trängselskatten. Jag lyfte även fram att trafikbuller orsakar fler dödsfall än trafikolyckor i EU. Vänsterpartiet har avsatt pengar i riksdagsbudgeten för nolltaxa i kollektivtrafiken i två län. Det vore fantastiskt om vi kunde få det i Västra Götaland.

Förutom ett klassperspektiv försökte jag även föra in en feministisk analys i diskussionen. En av frågeställningarna var om vi såg några risker med regionförstoringen. Där lyfte jag förutom risken för utarmning av småorter och gentrifiering i Göteborg att det kan finnas ett jämstlldhetsproblem med regionförstoringen: välutbildade män har betydligt större möjligheter att höja sina löner genom ökad pendling än traditionellt kvinnodominerade yrken. Jobbar man på café, i butik eller i vården är det svår att höja sin lön nämnvärt genom att börja pendla till Borås eller Trollhättan.

Naturhistoriska museet är oemotståndligt för någon med en kamera. Därför smög jag omkring en stund efter debatten.

Läs ala mina inlägg om miljö, klimat och EU. Likande inlägg:

1. många remissyttranden och ett partnerskap med jordens vänner på miljönämndens sammanträde

2. Diskussion om jämställd trafik – genrep inför Almedalen

3. Röd politik för en grön miljö

4. Hur kan vi integrera överklassen?

5. Maria Grahn inför Earth Hour om forskningsläget inom klimatområdet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: