Tre ansökte om medlemskap på plats när Lars Ohly pratade EU i Gamlestan

Fler och fler stolar fick bäras in.
Fler och fler stolar fick bäras in.

I takt med att åhörarna blev fler och fler fick fler och fler stolar bäras in från det angränsande rummet när Lars Ohly pratade EU i Gamlestadens medborgarhus i kväll. Närmare 40 personer var vi till slut. De flesta är redan partimedlemmar men en del nya ansikten hade lockats av Vänsterpartiet Kortedala-Gamlestaden-Bergsjöns affischer och när kvällen var slut hade tre av dem, på plats, skrivit in sig som medlemmar. 

Lasse bjöd på en tämligen lång tillbakablick på 80-talets politiska arv som är roten till många av de problem vi ser idag med avregleringar, privatiseringar och EU-medlemskap. Vi som var med på Nej-sidan i folkomröstningen 1994 pratar lite för lite, och i bland för mycket, om den. Själv har jag glott en liknande tillbakablick på alla de valutbildningar inför EU-valet som jag har hållit i under våren: distriktet, Åstorp, Backa, Lundby och Majorna.

En betydande del av anförandet ägnade Lasse åt klimatpolitiken. Det är inte så ofta han ges tillfälle att prata klimat nu sedan han lämnat uppdraget som partiledare och tagit över ansvaret för kulturpolitiken.  Under klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 var Lasse väldigt aktiv: han deltog i den enorma demonstrationen, i Enhedslistens seminarium huruvida kapitalismen har ett svar på klimatkrisen och han modererade Vänsterpartiets fullsatta seminarium om klimatförändringarna och jämställdheten.

I kväll på Gamlestadens medborgarhus uppehöll sig Lasse en hel del kring partiets feministiska arbete i EU och beskrev hur det kom sig att vi röstade emot EU-krav på kvoterade bolagsstyrelser medan vi röstade för ett uttalande om kvinnors rätt till abort. I det första fallet handlar det om att vi inte vill överföra mer makt till EU. I det andra har vi sagt att vi vill se ett aktivt EU för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter.

Naturligtvis pratade Lasse även om valets två andra stora profilfrågor: arbetsrätt och vinster i välfärden. Välfärden monteras ner i flera länder till följd av EU:s hårda sparkrav.  Möjligheterna att fatta demokratiska beslut om att avskaffa vinster i välfärden påverkas drastiskt i fall TTIP-avtalet med USA blir verklighet.

Några bilder till:

Läs alla mina inlägg om EU och klimat. Liknande inlägg:

1. Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker: ”60 procent av besluten i kommunerna påverkas av EU”

2. EU-konferensen drog i gång med tal på Järntorget

3. Eva-Britts förslag till direktiv om våld mot kvinnor fick starkt stöd i jämställdhetsutskottet

4. Orättvisor förvärrar klimatförändringarna – se min intervju med Richard Wilkinson

5. Feministiska framgångar i EU-parlamentet

Om inlägget

Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: