Göteborgs Stad lånar en halv miljard genom gröna obligationer

Magnus Borelius, Göteborgs Stads finnanschef, i samtal med Bernt Svensén, Projektledare för Green Gothenburg på Business Region Göteborg, efter seminariet.
Magnus Borelius, Göteborgs Stads finnanschef, i samtal med Bernt Svensén, Projektledare för Green Gothenburg på Business Region Göteborg, efter seminariet.

På morgonens frukostseminarium på Miljöförvaltningen berättade finanschef, Magnus Borelius, om de gröna obligationer Göteborgs Stad har gett ut. I dagsläget har en halv miljard av stadens lån på 40 miljarder finansierats via gröna obligationer och planer finns för fem miljarder.

Göteborgs Stad har varit kapitalförvaltare i 140 år då vi har stiftelser med ett kapital på 800 miljoner som skall ge avkastning för att delas ut till sociala ändamål. När finnansfrågor diskuteras i kommunen handlar det nästan bara om de regler som styr fondernas placeringar. Oftast ställs inga frågor kring de 40 miljarder Staden har i skulder. (38 miljarder i bolagen och 2 miljarder i nämnderna).

Stadens stora finansförvaltning diskuteras sällan politiskt. De flesta tycks vara överens om att lån till låg risk och låg ränta är positivt.

Det är här gröna obligationer kommer in i bilden. Ambitionen är att få in två av de 40 miljarderna i form av obligationer. Började med en emission på 500 miljoner kronor. Efter25 minuter hade Finnansförvaltningen anbud på 1,25 miljarder. De investeringar som finansierades med gröna obligationer i första omgången är:

  • Kretslopp och vatten, ultrafilter, 150 miljoner
  • GoBiGas 300 miljoner
  • Gatubolagets elbilar, 100 st, 30 miljoner

Det kommande klimatstrategiska programmet skall vara basen för obligationerna. Det som finns med där kommer att vara godkända projekt. Där finns potential för i fem miljarder kronor.

Gröna obligationer är inte helt riskfritt. En uppenbara risk är att Göteborgs Stad bidrar till green-washing. Ett företag gör mindre investeringar i Göteborgs Stads gröna fonder och får cred för det samtidigt som de kör ful verksamhet som vanligt.

En utmaning är redovisningen som ännu inte är standardiserad. Göteborgs Stad sitter ordförande i den arbetsgrupp för en standardisering som FN:s klimatpanel har tillsatt.

Det kommande klimatstrategiska programmet skall vara basen för de gröna obligationerna. Det som finns med där kommer att vara godkända projekt. Eftersom det klimatstrategiska programmet kommer att klubbas i kommunfullmäktige kombineras demokratiskt inflytande med möjlighet till snabb hantering på finansförvaltningen. Målet är att komma upp i 5 miljarder.

Det finns ännu ingen större andrahandsmarknad för gröna obligationer men det är inget problem för långsiktiga investerare som nöjer sig med avkastningen och inte spekulerar i prisuppgång på värdepapper.

Gröna obligationer är ett intressant grepp för Göteborgs Stad även om de kanske gör större nytta i det privata näringslivet. Göteborgs Stads verksamheter är redan transparent och vi jobbar aktivt med miljö och klimatfrågan. Det är inte tillgången på kapital som styr våra investeringar. De gröna obligationerna ger så att säga ingen ytterligare stimulans i miljöriktning än stadens egen budget gör. Däremot öppnar vi upp en möjlighet för ideella sektorn och pensionsfonder att placera sina besparingar i nyttig verksamhet så att de slipper vara i klorna på bankkapitalister. Om fler kommuner satsar på gröna obligationer kan vi bidraga till en normalisering av gröna investeringar och göra investeringar i smutsig verksamhet mindre attraktiv.

Ur Göteborgs Stads perspektiv vore det naturligtvis enklast och bäst om vi kunde få låna direkt av riksbanken som Vänsterpartiet kräver i vårt kommunalpolitiska program och föreslog i riksdagen redan 2008. Fram till dess att det blir möjligt är gröna obligationer ett bra alternativ.

Läs alla mina inlägg om Miljönämnden och ekonomi.

Om inlägget

Miljönämnden i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: