Lång fullmäktigedebatt om bolagsutredningen

Nöjda kommunalare demonstrerade utanför fullmäktigesalen för att fira att spårvagnstrafiken behålls i kommunal ägo.
Nöjda kommunalare demonstrerade utanför fullmäktigesalen för att fira att spårvagnstrafiken behålls i kommunal ägo.

Diskussionen om bolagsutedningen, eller snarare bolagsutredningarna eftersom det är flera olika beslut men debatten fördes samlat. För Vänsterpartiets del debatterade Mats Pilhem, Annita Boije och Aron Mathiasson. De försvarade det kommunala ägandet och argumenterade mot privatiseringar.

Aron Mathiasson fokuserade på kollektivtrafiken och Göteborgs Spårvägar AB. Precis som kommunalarna som demonstrerade utanför fullmäktigesalen vill Vänsterpartiet behålla spårvägen i kommunal ägo. Aron menade att stadsledningskontoret i tjänsteutlåtandet hade missat riskerna med att dela på ansvaret för drift och underhåll. Han pekade på kaoset i den avreglerade järnvägen som ett varnande exempel.

– Med facit i hand från liknande uppdelning på det nationella järnvägsnätet kan vi se att underhållet blir sämre och mer resurser går till byråkrati och mindre till reellt underhåll, sade Aron.

Som en avslutning passade Aron på att deklarera sitt stöd till de strejkande i SEKO. Även Mats Pilhem tog tillfället i akt att använda dagens debatt till något annat än de ärenden vi hade på dagordningen.

– Jag vill tacka presidiet för gårdagens utdelning av Göteborgs Stads förtjänsttecken. Greta Segerson var mycket glad över utmärkelsen, inledde Mats sitt anförande.

Fler bilder:

Alla handlingar från kommunfullmäktige hittar du här. Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, privatiseringar, kollektivtrafik och allmännyttan. Liknande inlägg:

1. ”Sverige var först att återvända till 1800-talet på järnvägen” Lyssna på min podcast med Mikael Nyberg och Ida Nilsson

2. Dags för Borås att lämna Västtrafik, eller skall vi sluta upphandla överhuvudtaget?

3. Kommunal protesterade utanför fullmäktige mot försäljningen av Göteborgs Spårvägar

4. EU:s statsstödsregler hindrar allmännyttan att vara så bra som vi skulle kunna vara

5. Bostadsminister Attefall levererar sensation på Twitter: inga svartjobb förekommer i Sverige

En kommentar

Lägg till din →

  1. MÅNGA av Göteborgs kommuns mer ”perifera” och ”främmande” verksamheter och bolag kan säljas av!

Lämna en kommentar