Brian Palmer på Hiroshimadagen: ”Vi lever i en termonukleär monarki”

Brian Palmer
Brian Palmer

Årets talare vi den traditionella minnesstunden för atombombens offer i Hiroshima och Nagasaki, 6 respektive 9 augusti 1945, var socialantropologen Brian Palmer.  Han är universitetslektor vid Teologiska institutionen, Uppsala Universitet, och var tidigare innehavare av gästprofessuren till Torgny Segerstedts minne, Göteborgs universitet. För musiken stod Jazzmusiker för fred och Matilda Magnusson. Konferencier var Gunnar Westberg, tidigare ordförande för Läkare mot Kärnvapens international.

En stor del av Brian Palmers tal kretsade kring Elaine Scarry’s resonemang om ”Thermonuclear Monarchy”. Resonemanget att vi lever i en kärnvapenmonarki bygger på att kärnvapen har två karaktäristiska drag: för det första kan de döda miljoner människor, för det andra är det ytterst få människor som avgör om de skall användas. Richard Nixon sade till journalister när han tvingades avgå att han kan gå in på sitt arbetsrum och ge order som på 25 minuter dödar 75 miljoner människor. Säkerhetspolitiskt lever mänskligheten under envåldshärskare, monarker, som har mer makt än 1700-talets kungar. Att en människa kan besluta om att döda miljoner går stick i stäv med demokrati.

– Tänk er motsatsen, att miljontals människor skulle besluta om åtgärder som dödar en eller ett par människor, sade Brian Palmer i sitt tal för att belysa det absurda i dagens situation.

Elaine Scarry menar därför att uttrycket massförstörelsevapen borde ersättas med oproportionerliga vapen (”out-of-ratio”). Så få kan döda så många. Det gör också de som fattar beslut om dagens kärnvapen mäktigare än alla monarker som tidigare levat.

Tyvärr blåste inspelningsutrustningen i backen och en stor del av Brians tal försvann. Vad värre är försvann också Matilda Magnussons oerhört mäktiga tolkning av Björn Afzelius låt Hiroshima.

Lyssna på Brians tal.

Lyssna på Matilda Magnussons version av Hugg i.

Lyssna på Gunnar Westberg.

Lyssna på Fredsams brev till Carl Bildt angående Palestina.

Lyssna på Jazzmusiker för Fred.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om Hiroshima, Nagasaki, fred, atombomber och kärnvapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: