Var realist, kräv det omöjliga – rapport från Miljö och klimatnamnden i september

Miljörörelsen kräver att koldioxidhalten skall sänkas från dagens 400 ppm till 350 ppm för att det är nödvändigt inte för att det anses politiskt realistiskt.
Miljörörelsen kräver att koldioxidhalten skall sänkas från dagens 400 ppm till 350 ppm för att det är nödvändigt inte för att det anses politiskt realistiskt. (Bild från 24 oktober 2009.)

Septembersammanträdet med Miljö- och klimatnämnden innehöll flera viktiga yttranden bl.a. resepolicy, cykelplan och länsstyrelsens regionala miljömål för Västra Götaland. Förvaltningen gör genomgående bra förslag till yttranden och för ovanlighetens skull hade jag en anmärkning när det gällde länsstyrelsens miljömål och bedömningen vad som är realistiskt eller ej.

Förvaltningen skriver:

Att sätta mål för individens utsläpp är något relativt nytt och även om arbetet på vissa håll redan är påbörjat kommer konsumtionen vara en stor utmaning att jobba med. Ambitionsnivån är mycket hög och vi i Göteborg har inte vågat sätta ett lika tufft mål för 2030. Att sätta ett mål för 2020 där de konsumtionsbaserade utsläppen ska har minskat med hela 40 procent från idag känns som orealistiskt utifrån dagens situation. Att sätta målnivåer för 2030 och 2050 borde vara ambitiöst nog och riskerar inte trovärdigheten.

På ett sätt delar jag bedömningen att målet att minska utsläppen från konsumtionen så mycket till 2020 är orealistiskt i betydelsen vad som anses politiskt genomförbart. Utgår resonemanget i stället från vad som behövs för att undvika skenande klimatförändringar är målet i stället helt realistiskt. Detta resonemang ville jag skicka med till kommunstyrelsen. Fint att läsa i protokollet att jag fick med mig hela nämnden på mitt yrkande:

Jöran Fagerlund (V) med instämmande av hela nämnden: Vi inser problemet med att realistiskt minska utsläppen från konsumtion till sex ton per person till 2020 men vi vill betona att problemet inte är målet utan bristen på åtgärder hittills och framgent i regeringens politik vilken länsstyrelsen är en del av.

Vi bedömer tvärtom målet som både realistiskt och nödvändigt för att klara tvågradersmålet. Kraftfulla beslut och åtgärder de närmaste åren är nödvändiga för att ohejdbara processer inte skall starta.

Den bristande realismen är i hur verkligheten och politiken ser ut idag. Inte de vetenskapliga rönen för vilka halter koldioxid i atmosfären som krävs för att undvika klimatkatastrofen. Därför var det enda realistiska på mötet att kräva det ”omöjliga”.

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat och Miljö- och klimatnämnden. Liknande inlägg:

1. Göteborg behöver en rödgrön riksdagsmajoritet för att nå miljömålen

2. Många remissyttranden och ett partnerskap med Jordens Vänner på Miljönämndens sammanträde

3. Maria Grahn inför Earth Hour om forskningsläget inom klimatområdet

4. MKN: ”Ta med värdet 
av ekosystemtjänster 
i stadens beslutsunderlag”

5- Trist att socialdemokraterna och de borgerliga strök arbetstidsförkortning ur remissförslaget till klimatstrategiskt program

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: