Miljö och klimatnämnden vill se hyresrätter i Björlanda

Dagen avslutades med förbundsfullmäktige för Räddningstjänsten i Storgöteborg.
Dagen avslutades med förbundsfullmäktige för Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Dagens sammanträde med Miljö- och klimatnämnden blev mitt näst sista. Efter årsskiftet tar Ann Karlsson över som Vänsterpartiets representant. Det beslutade distriktsstyrelsen i lördags. Ett bra val. Jag har hela tiden hävdat att någon från fullmäktigegruppen borde sitta i nämnden.

Det är ofta debatter om nämndens verksamhet sedan den har fått ett större ansvar för samordning och strategi. De partier som inte har haft ledamöter i nämnden har hamnat på efterkälken i fullmäktigedebatterna.

Själv kommer jag att ta över ordförandeklubban i Kretslopp och Vatten efter årsskiftet. Framåt vårkanten håller de kommunala bolagen stämmor och då är det tänkt att jag skall bli vice ordförande i HIGAB.

Inledningsvis på dagens sammanträde fick Miljö- och klimatnämnden information om de enorma mängder TBT som har hittats i bottensedimentet runt Götaverken. TBT är det giftigaste ämne som har använts i marina miljöer och användes i båtbottenfärger för att motverka algpåväxt.

Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1989 och i hela världen sedan 2008. Gränsvärdet för akut miljöpåverkan av TBT går vid 100 mikrogram per kilo bottensediment. Vid 1000 mikrogram är det akut giftigt. Rapporten vi fick ta del av hade mätresultat på 38 000 mikrogram vid en meters djup. Beräkningar uppskattar att runt 1,7 ton TBT finns i de 500 000 m³ sediment som kan komma att behöva avlägsnas. En utmaning, minst sagt.

På dagens möte behandlade vi bland annat uppföljningsrapporten. Det mesta ser positivt ut.

En enig nämnd yttrade, på mitt initiativ, att man hellre ser flerbostadshus med hyresrätt och boende med särskilt stöd i stället för 40 småhus i Björlanda:

Yrkande V, MP, S, M, FP
Miljö- och klimatnämnden 2014-11-25
Ärende 9

Angående: Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan – Bostäder vid Gamla Låssbyvägen i Björlanda

Vi saknar i tjänsteutlåtandet en analys av nybyggnationens bidrag till den redan idag ohållbara trafiksituationen.

Som vi ser det strider byggnationen mot alla viktiga politiska ambitioner i staden. Området består redan idag till största delen av småhus. Ambitionen vid kompletteringsbebyggelse är att bygga bostäder som är underrepresenterade. Vad som saknas i området är flerbostadshus med hyresrätt. Vi ser gärna att ett minimalt parkeringstal används. Området har idag god kollektivtrafik och vi anser därför att planen ska anpassas för byggande av flerbostadshus och BmSS.

Förslag till beslut i Miljö- och klimatnämnden:

att tillstyrka planen under förutsättning att nämndens synpunkter beaktas.

Efter sammanträdet med Miljö- och klimatnämnden var det dags för mitt sista förbundsfullmäktige med Räddningstjänsten Storgöteborg. Kanske inte det mest politiska forum jag har deltagit i men en väl så viktig verksamhet och det har varit en ära att under en kort tid ha fått representera Göteborgs medborgare där.

Fler bilder från idag:

Alla handlingar från dagens sammanträde hittar du här. Läs alla mina inlägg om Räddningstjänsten samt Miljö- och klimatnämnden. Liknande inlägg:

1. Skall vi riva eller renovera Askim, Örgryte och Torslanda?

2. Skönt att Miljö- och klimatnämnden också tar ansvar för sociala mål

3. Villor och lägenheter sida vid sida när Mistra bjöd på lunch

4. Nästan ett klassperspektiv i miljöpolitiken i Göteborg

5. Toalettrökare utrymde hela Angered Arena

6. Miljönämnden säger stopp till fler villor i Önnered

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: