Fler än på länge hedrade atombombens offer på Hiroshimadagen

I år höll vi till under träden på gräsmattan i själva fredslunden.
I år höll vi till under träden på gräsmattan i själva fredslunden.

Vi var fler än på många år som samlades i Fredslunden i Vasaparken för att hedra atombombens offer och kräva ett förbud av kärnvapen. Uppemot hundra deltagare skulle jag gissa på.

Huvudtalare var Gunnar Westberg, tidigare ordförande i Internationella Läkare mot Kärnvapen. Musiken spelades av Matilda Magnusson, Tina Wilhelmsson och Jazzmusiker för fred. Anna-Lisa Björneberg, IKFF, ledde mötet.

Lyssna på Gunnar Westbergs tal.

Lyssna på Anna-Lisa Björnebergs tal.

Tina Wilhelmsson sjöng den nyskrivna låten ”Kvinnor för fred och frihet”.

Förra året blåste min inspelningsutrustning i backen när Matilda Magnusson spelade en fantastisk version av Björn Afzelius låt Hiroshima. Tack och lov spelade hon den i år igen och jag fick den på band. Lyssna på den här och se om du kan hålla tårarna tillbaka, det kunde inte jag.

Lyssna på Jazzmusiker för fred.

Lyssna på mötets uttalande till utrikesminister Margot Wallström. Läs hela talet här:

Till Utrikesminister Margot Wallström.

Du skrev i december i fjol efter mötet med Setsuko Thurlow, överlevande från Hiroshima: ”Det är mänsklighetens uppgift att se till att världen gör sig av med dessa helvetesvapen.”

Vi som samlats här vid sjuttioårsminnet av atombombningen av Hiroshima i Fredslunden i Göteborg instämmer helhjärtat i ditt krav på kärnvapnens avskaffande. Vi vill inte bara minnas det förfärliga som hänt utan även i den anda som utgår från Hiroshima försöka förhindra att atombomber åter fälls.

Den svenska utrikesledningen har uttalat sitt stöd för det humanitära krav som formulerats vid konferenser i Oslo, Mexico och Wien. Den 9 april kom ett uttalande från Utrikesdepartementet ”kärnvapnen får inte användas igen, inte under några omständigheter, och det enda sättet att garantera detta är genom att helt eliminera dem”.

Men hur skall kärnvapnen elimineras? Vi föreslår att Sverige tar initiativ för att bilda en kärngrupp av engagerade länder som driver arbetet för ett totalt förbud mot kärnvapen, ett förslag som redan stöds av mer än hundra länder.

Fler bilder:

Gunnar Westberg hade för övrigt en läsvärd artikel i GP idag. Han var även en av tolv författare från Läkare mot kärnvapen som hade en artikel i DN idag.

Läs alla mina inlägg om Hiroshima.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: