Behöver miljöarbetet vara normbrytande för att nå klimatmålen?

Fototillfälle. Det är sällan jag cyklar på Hisingssidan av älven. Nedanför Angeredsbron finns en övergiven stentrappa i skogen.
Fototillfälle. Det är sällan jag cyklar på Hisingssidan av älven. Nedanför Angeredsbron finns en övergiven stentrappa i skogen.

Miljöförvaltningen bjöd idag in till konferensen ”Klimatstad” på Lindholmens konferenscenter. Temat var ”hur normbrytande ska en kommun vara?”

Programmet under förmiddagen var intressant och eftermiddagen ägnades åt grupparbeten där idéer för nästa miljöprogram vaskades fram.

Grupparbete.
Grupparbete.

Några av de normer som står i vägen för att nå klimatmålen vi diskuterade i vår grupp var: arbetstidsnormen, konsumtionshetsen och framgångsnormen där stadens mest problematiska medborgare – höginkomsttagarna – och deras livsstil ses som eftersträvansvärda.

Några av de konkreta lösningarna kan vara reklamfri kollektivtrafik och ett skyltprogram där de kommersiella budskapen pressas undan från våra offentliga miljöer. Kommunen skulle kunna besluta om sex timmars arbetsdag för alla anställda 2017 och sikta på fyra timmars arbetsdag 2025. Det skulle sätta enorm press på privata arbetsgivare i hela västsverige. Naturligtvis skulle kommunalskatten behöva höjas rejält vilket är positivt eftersom det skulle dämpa privatkonsumtionen, främst hos de rika. Kommunen skulle kunna rikta integrationsprojekt mot t.ex. Hovås för att få överklassen att börja bete sig som folk. Som det är idag ligger höginkomsttagare längst från stadens mål om hållbara och rättvisa utsläpp 2050.

På det hela taget en bra dag.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö och sex timmars arbetsdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: