Samtal med Maritima klustret kring framtidens havsmiljöförvaltning

Spektakulära lampor i konferenslokalen.
Spektakulära lampor i konferenslokalen.

För andra gången på tre dagar cyklade jag till Linholmens konferenscenter. I måndags var det Miljönämndens konferens Klimatstad. Idag bjöd Maritima klustret in till en dialog kring Framtidens havsmiljöförvaltning.

För att få lite variation cyklade jag över Marieholmsbron idag
För att få lite variation cyklade jag över Marieholmsbron idag

Vi fick först en dragning kring en dom i EU-domstolen som kort säger att myndigheter ej får bevilja tillstånd till en verksamhet som riskerar att sänka vattenkvalitén. Totalbedömningen av vattenkvalitén behöver inte riskera att sänkas. Det räcker att en kvalitétsfaktor sänks för att tillstånd skall nekas. Hela domen finns här.

På det hela tycker jag att det är en bra dom. Den ger rättvisa konkurrensvillkor i hela EU. Om en verksamhet riskerar att försämra vattnet skall den inte bedrivas här eller någon annan stans. Hotar en fiskodling vattnet får man odla musslor i stället. Domen kan på så sätt vara ett incitament för innovationer.

För Göteborg är havsförvaltning mycket viktigt. Runt en tredjedel av kommunens yta är hav och vi når inget av de vattenrelaterade lokala miljömålen. Som VA-huvudman är en av Kretslopp och vattennämndens viktigaste uppgifter att se till att rena avloppsvatten från näringsämnen som fosfor och kväve för att hindra övergödningen. Att utveckla företag inom vattenbruk är inte vår kärnverksamhet men det var intressant att vara med och lyssna. Ur ett hela-staden-perspektiv är det viktigt att vara med i dialogen och kunna hänvisa till mer lämpliga kommunala aktörer. Det är många regelverk och myndigheter som har ansvar för haven och samverkan är viktig för att allt skall hamna rätt.

Det är många regelverk och myndigheter som styr havsplaneringen. Bild från Havs- och vattenmyndigheten.

Läs alla mina inlägg om vatten, hav samt Kretslopp och vattennämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: