Äntligen är alla tvivel skingrade kring luftmätstationen i Gårda

På väg till mötet med Luftvårdsprogrammet och GR:s styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad cyklade jag förbi den mobila mätstationen i Gamlestaden.
På väg till mötet med Luftvårdsprogrammet och GR:s styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad cyklade jag förbi den mobila mätstationen i Gamlestaden.

Under mitt decennium i Miljö- och klimatnämnden diskuterades hela tiden huruvida luftövervakningsdata från mätstationen i Gårda var relevanta för att bedöma om Göteborg klarar miljökvalitetsnormen för luft. På dagens sammanträde med Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen fick vi en klargörande dragning av Hung Nguyen, Miljöförvaltningen Göteborg.

Den nya mätstationen i Gårda visar att den gamla var placerad lite för nära ett mot där många bilar accelererade och värdena var högre än ett tiotal meter längre bort. Nu mäter vi med referensmetod på en relevant plats. Vid en första anblick kanske inte E6 framstår som en relevant plats eftersom människor inte brukar vistas på motorvägen men det finns platser i Göteborg som liknar Gårda.

Med det sagt, att stationen är relevant, kan vi konstatera att vi klarar årsmedelvärdet men inte dyngnsmedelvärdena. Det känns i alla fall bra att diskussionen kring Gårdastationens relevans nu borde vara avgjord en gång för alla.

GR:s styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad yttrade sig om översiktsplan i Nödinge

Innan sammanträdet med Luftvårdsprogrammet sammanträdde GR:s styrgrupp för miljö och samhällsbyggnad. När det gällde den fördjupade översiktsplanen för Nödinge bildade det centerpartistiska kommunalrådet i Kungsbacka Fredrik Hansson och jag en ohelig allians och fick in en skrivning kring laddinfrastruktur: ”GR vill betona vikten av laddinfrastruktur för bilar och cykel i anslutning till pendelstationen.”

Det var Fredrik som först lanserade skrivningen om laddstolpar för bilar och jag hakade på med cyklar och vi fick med oss hela styrgruppen. På det hela taget är det en bra översiktsplan och det blev ett bra remissvar med vårt tillägg.

Mina frågor kring ärendet handlade om dagvattenhanteringen och andelen hyresrätter. De svar jag fick verkar bra i detta tidiga skeende.

Projekt för assylsökande VA-ingenjörer

GR:s projekt att validera 10–15 VA-ingenjörer inkluderar nu även assylsökande och inte bara personer med permanent uppehållstillstånd. Det är positivt eftersom assylprocessen kan ta över ett år. Dessutom tar det lång tid att översätta alla betyg. Därför har GR beslutat sig att strunta i översättningarna och i stället på plats kontrollera vad VA-ingenjörerna kan och vad de behöver vidareutbildning i. Ett riktigt bra projekt.

Läs alla mina inlägg om GR och luft. Liknande inlägg:

1. En heldag i luftkvaliténs tjänst

2. Göteborg skärper de lokala miljökvalitetsmålen för partiklar

3. Feministisk återupprättelse vid GR:s förbundsfullmäktige

4. Miljönämnden säger stopp till fler villor i Önnered

5. Kom ihåg vem som lade yrkandet i miljönämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: