Ekomarxism och lagen om allmänna vattentjänster

Allessandro och Pontus
Allessandro och Pontus

Dagen gick i bildningens tecken. En heldag med Svenskt vatten kring VA-verksamhet följdes av en studiecirkel i ekomarxism hos CMS i Göteborg på Stadsbiblioteket.

vattendiplom
Fint diplom och allt.

Svenskt vattens utbildning gick av stapeln på Scandic Crown och handlade om juridik, taxor, kommunikation och branschens utmaningar framgent.

Juridiken kretsade mest kring lagen om allmänna vattentjänster. Vi pratade en hel del kring vad som gäller när fritidshus omvandlas till permanentboenden. Det kan ge betydande kostnader för övriga VA-kollektivet och även kommunen i takt med att krav på service som skolor och äldreomsorg börjar komma.

En sak jag inte förstått tidigare är att särtaxa också kan tillämpas nedåt. Idag används den oftast för att ta ut en högre anslutningsavgift i fall kostnaderna för att dra VA-nät till en plats blir extra kostsamt på grund av tekniska förhållanden. Att det är långt är inget skäl för särtaxa. Ett sätt att öka kostnadstäckningen vid nya anslutningar är att höja anslutningsavgiften generellt och tillämpa särtaxa nedåt för extremt enkla och billiga anslutningar.

Det var också intressant att lyssna på möjligheterna att fondera överskott. Eftersom Göteborg går över till en ny redovisningsprincip där anläggningar skall skrivas av komponentvis kommer balansräkningen att öka och kostnaderna i resultaträkningen att minska. De första åren kommer ett överskott uppstå och vi kan tvingas sänka taxan. Detta fastän investeringstakten behöver öka. Den nya redovisningsprincipen är i princip bättre än den nuvarande eftersom den fördelar nyttorna och  kostnaderna mer rättvist över generationerna. Problemet uppstår när principen ändras. De som går i pension snart kommer därför få njuta av en för låg taxa under de sista åren i livet. Kommande generationer får bära deras kostnader.

Ekomarxism

På kvällen samlades CMS Göteborg på Stadsbiblioteket för att diskutera boken Ekomarxism och Vänsterpartiets eko-eko rapport. Det var givande diskussioner även om jag upplevde mig lite oskärpt efter en heldag med VA-juridik. Lite svårt att ställa om och den korta cykelturen räckte inte för att rensa tankarna och syresätta hjärnan. Det skall dock bli skoj att ses nästa gång.

Läs alla mina inlägg om vatten och marxism. Liknande inlägg.

1. Alltid lika spännande diskussioner när partiskolan pratar miljö

2. Nya medlemmar lämnar remissvar på ekonomiskt-ekologiska programmet

3. Rådslag viktigt första steg till ökad politisk dialog mellan stadens nämnder

4. Privatiseringar riskerar att öka medicinanvändningen

5. Privatiseringar riskerar att öka medicinanvändningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: