Processägarskapet för ökad resurshushållning rullar på trots att målet är avskaffat

Mötet hölls i rådhusbyggnaden ritad av Gunnar Asplund.
Mötet hölls i rådhusbyggnaden ritad av Gunnar Asplund.

Idag hölls egentligen det sista mötet med kommunstyrelsens ansvarige Ulf Kamne (MP) för oss som är processägare för fullmäktiges mål om ökad resurshushållning. Nästa års budget innehåller inget sådant prioriterat mål men arbetet fortsätter ändå.

Kommunfullmäktige har i budget 2016 minskat antalet prioriterade mål, speciellt inom miljöområdet, och gjort dem mer generella. I vårt inriktningsdokument skrev Kretslopp och vattennämnden att vi är beredda att vara processägare för resurshushållningen även om det inte är ett prioriterat mål:

Nämnden har varit processägare för det tidigare prioriterade målet ”Resurshushållningen ska öka” och har skapat samverkan kring det. I budget 2016 finns inte längre målet kvar. I stället pekas tydligt på miljöprogrammet där målet finns med och klimatstrategiska programmet. Nämnden är beredd att axla samma ansvar som processägare som tidigare. Nämnden ska även vara särskilt aktiv i processarbetet om fullmäktiges mål om minskad klimatpåverkan och genomförandet av miljöprogrammet och klimatstrategin.

Det finns heller inget som säger att det enbart är prioriterade mål som skall ha processägare. Kommunen har flera processer som kräver samverkan mellan nämnder och bolag. Några av dessa processer underlättas genom en tydlig processägare.

Under mötet presenterades flera positiva utvecklingar i Stadens verksamheter när det gäller resurshanteringen: utsorteringen av biologiskt avfall ökar och användningen av den interna bytestjänsten Tage – där överblivna saker skänks till andra förvaltningar – har fått rejäl snurr sedan Kretslopp- och vatten har förstärkt arbetet under projektet Skrota skräpet.

Framgent behöver kommunen permanenta flera av dessa verksamheter i stället för att driva dem som projekt som kräver årliga ansökningar. Kommunala verksamheter lär ju få möbler över som någon annan verksamhet kan använda även om 40 år.

Läs alla mina inlägg om miljö, klimat och resurshushållning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: