Skriver i metro om överklassens destruktiva hederskultur och ekonomiska brottslighet

L1190734
Det är något speciellt med pappersupplagan ändå.

Idag publicerade Metro i sin papersupplaga artikeln jag skrev i torsdags med anledning av Polisens specialsatsning i 14 områden för att bekämpa organiserad brottslighet att nästa polisiära specialinsats borde ske i Göteborgs överklassenklaver.

Polisen riktar specialinsatser till 14 områden i landet för att komma åt organiserad brottslighet. Sex av dessa områden ligger i Göteborg och under mina 20 år i Göteborg har jag bott i fyra av dessa: Biskopsgården, Hjällbo, Hammarkullen och nu i Gårdsten.
Även om jag aldrig känt mig hotad här är det naturligtvis bra att polis bekämpar de brott som sker här och lagför brottslingar som bor här. Det hjälper föga de Gårdstensbor som faller offer för brott eller vittnen som inte vågar träda fram att jag känner mig trygg. Min egen erfarenhet ligger också i linje med polisens beskrivning av satsningen: områdena är inte nödvändigtvis de med störst synlig brottslighet eller de områden där risken för våldsbrott är som störst. Det är forfarande betydligt farligare att vistas i centrala Göteborg än i Gårdsten.
Eftersom det är viktigt att all brottslighet bekämpas hoppas jag att polisen följer upp denna satsning med en specialsatsning på ekonomisk brottslighet som förekommer i Göteborgs överklassområden. Enligt Skatteverkets bedömning försvinner varje år minst 46 miljarder kronor i skatt som borde ha betalats på internationella transaktioner. Det är en tredjedel av det totala skattefelet på 133 miljarder kronor. En stor del av pengarna placeras i skatteparadis.
Möjligheten att fiffla med skatten är större för höginkomsttagare och företagare än för arbetarklassen. Eftersom förmögna människor ofta bor i segregerade enklaver där folkflertalet inte har råd att bosätta sig är risken att en fiffelkultur utvecklas där. Vilka specialinsatser riktar samhället mot barn och tonåringar som riskerar att dras in i sina äldre släktingars destruktiva beteenden? Hur jobbar polisen med att motverka att en tystnadskultur breder ut sig där medborgare inte vågar vittna då de ser att grannen anlitar svart arbetskraft? Håller en hederskultur där ”golare har inga polare” på att utvecklas i Göteborgs överklassområden?
Det skall bli intressant att följa hur media kommer att att beskriva en sådan satsning. I det pressmeddelande polisen skickade ut i tisdags presenterade polisen 14 bostadsområden som särskilt skall prioriteras. Ändå väljer många redaktioner att skriva om problemområden. Varför beskrivs Hjällbo och inte Hovås som ett problemområde? Vi är många som trivs i, och är stolta över, Gårdsten. Här finns goda förutsättningar att möta de utmaningar vi har. De förutsättningarna skulle förbättras drastiskt om Polisen och Skatteverket riktade specialinsatser till de överklassområden där skatteflykten är som störst. Skulle de driva in bara 14 av de 46 miljarder som årligen försvinner till skatteparadis skulle vi kunna komplettera Polisens specialinsatser med en miljard vardera för social utveckling i de 14 områdena. Jag har svårt att tro att det finns platser där dessa miljarder gör större nytta. Världens skatteparadis är definitivt inte sådana platser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: