Charmoffensiv från Förpacknings och tidningsinsamlingen imponerade inte

Sopstation.
Fastighetsnära insamling i Gamlestaden

Igår bjöd Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB in till ”kommundialog” på Hotell Radison i Göteborg. Bakgrunden är regeringens inriktning att kommunerna skall ta över insamlingsansvaret för förpackningar och Mia Torpes pågående utredning.

FTI försöker nu hitta en plats i det nya återvinningslandskapet och det lär inte bli lätt eftersom grundproblemet är att avfallet idag samlas in beroende på vad det har använts till och inte vad det är. För att få en effektiv återvinning krävs materialströmmar och fastighetsnära insamling. Att vi medborgare kan lämna all plast eller metall på samma ställe.

Det kommunala insamlingsansvaret passar mycket väl in i kommunens uppdrag. Kumminen är demokratiskt styrd och har planmonopol. Därmed kan medborgarnas vilja förverkligas när det gäller stadsplaneringen.

Med en stark allmännytta kan kommunen förbättra insamlingen ytterligare. När jag var styrelseordförande i Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag – Poseidon – satsade vi stort på fastighetsnära insamling. Till exempel i Backa röd. Med ett kommunalt insamlingsansvar kan hyresgästerna kompenseras för den dubbla kostnad de nu betalar: först i butiken och sedan via hyran. Några exempel:

Den stora nyttan med kommunalt ansvar är att vi kan jobba högre upp i avfallstrappan. Kombinera återvinning med återbruk och jobba för att avfall inte uppstår från början.

Till och med FTI:s egen annonskampanj talar emot deras verksamhet: ”idag yoghurtförpackning, snart diskborste”. Om förpackningar kan bli diskborstar varför får vi då inte lägga diskborstar i förpackningsinsamlingen? Det blir inget kretslopp.

Dessutom är ägarna till FTI de fem materialbolagen Plastkretsen, Pressretur, Returkartong, Svensk GlasÅtervinning och Svenska Metallkretsen. Det gör att avgifterna för insamling blir för låga. Ta exemplet plast. FTI återvinner under 40 procent av förpackningsplasten. Om de sammantagna intäkterna från plastförpackningar skulle räcka till att återvinna 100 procent skulle FTI göra en enorm vinst om de återvinner under 40 procent. Nu gör de inte det. De samlade avgifterna för alla förpackningar räcker till att återvinna lite under 40 procent av denna plast.

Nu har FTI lanserat ett fempunktsprogram med saker jag tycker är självklarheter som borde ha gjorts för länge sedan:

1. Återvinningsstationer. En tydlig satsning på upprustning och skötsel av återvinningsstationer.

2. Fastighetsnära insamling. En satsning för ökad fastighetsnära insamling för hushåll, till 50 procent.

3. Samarbete. Tydliga samverkansavtal med alla Sveriges 290 kommuner. FTI satsar dessutom vidare på att driva olika utvecklings- och samarbetsprojekt med kommuner och andra intressenter

4. Kvalitetskontroller. Löpande kvalitetskontroller längs hela återvinningskedjan där hushållens betyg är vägledande för förbättringar.

5. Informationsinitiativ. FTI ska utveckla stöd till kommunerna för att säkerställa en effektiv information till hushållen.

Det är så dags nu att börja med något de borde ha gjort från start. Vad är det man brukar säga? ”Om kvällen får den late brått.”

Inför valet 2010 skrev jag mer om vikten av kommunalt insamlingsansvar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: