Intressanta diskussioner om energipolitik med centrumföreningen

L1068919
Det var en strålande dag för en cykeltur från Hammarkullen där jag lämnade dottern på El Sistema.

Igår var jag inbjuden till Vänsterpartiet Centrum för att leda en diskussion kring energipolitik. Gårdslokalen var inte direkt fullsatt men diskussionen blev desto bättre bland de medlemmar som dök upp.

Utgångspunkten för diskussionen var Eko-eko-gruppens slutrapport och partistyrelsens förslag till punktprogram.

De senaste åren har de flesta miljödiskussioner jag deltagit i handlat om klimatet. Därför var det intressant att fokusera på energiförsörjningen även om den naturligtvis har en stor klimatpåverkan. I går var dock klimatet bara med som en självklar bakgrundsfaktor: energiproduktionen skall vara fossilfri. Att det inte finns någon helt fossilfri energiproduktion blev uppenbart när vi diskuterade biobränslen.

I diskussionen kring biobränslen var det dock andra användningsområden som var i fokus: bioplaster, textilier, byggnadsmaterial etc.

Vi började diskussionen i begreppsparet energi och exergi som enkelt kan sägas betyda energikvalité. När vi pratar om energiförbrukning är det ju snarast energin som förbrukas: energimängden är konstant men dess kvalité eller förmåga att utföra arbete i ett system går förlorad.

Diskussionen gick sedan via begreppsparet bytesvärde och bruksvärde tillbaka till kvalitetsbegreppet: vilka resurser skall vi använda till att utföra vilket arbete?

Idén om teknikneutralitet, att politiken skall ställa upp mål och marknaden hitta lösningar, är förkastlig. Vi behöver gemensamt och demokratiskt lägga pusslet vilka energislag som skall användas till vad. Inte minst när det gäller skogen och biomassan eftersom den kommer att behöva användas till så mycket annat än energi om vi skall kunna fasa ut allt fossilt och låta kol och olja stanna i marken.

Tack för bra att jag fick komma och deltaga i diskussionen i partiföreningen i centrum.

Några fler bilder från cykelturen:

Läs alla mina inlägg om energi, klimat och miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: