Nordens största investering i ultrafilter och Göteborgs största investering i mänskliga rättigheter invigd

Pedagogisk genomgång.
Pedagogisk genomgång.

Igår hade jag äran att inviga den nya ultrafilteranläggningen på Lackarebäcks vattenverk. Det är nordens största anläggning och en av de största investeringarna i vattenverksamheten i Göteborg på flera årtionden. Det är därmed också stadens största investering i mänskliga rättigheter på länge.

Vatten är en mänsklig rättighet och en av nämndens två kårverksamheter är därför att tillgodose mänskliga rättigheter. Likt andra mänskliga rättigheter uppmärksammas oftast frånvaron av vatten mer än det faktum att det bara är att gå och vrida på en kran och få vårt viktigaste livsmedel till en kostnad av några öre per liter.

Detta visar också styrkan på det gemensamt ägda. När marknadskrafter skall försöka distribuera flaskvatten kan literpriset hamna på 30 kronor.

Kortfattat kan man säga att tekniken går ut på att ta bort mikroorganismer i stället för att döda dem med kemikalier eller UV-ljus. I takt med klimatförändringar kommer vi att se fler och förändrade parasiter, virus och andra skadliga mikroorganismer. Vi vet inte i dag om de kommer att utveckla resistens mot kemikalier eller UV-ljus. Med ett ultrafilter fångar vi dem ändå så länge de inte blir betydligt mindre än idag.

Läs mer i Vårt Göteborg.

Cykelturen från Gårdsten till Mölndal var angenäm och jag passade på att ta vägen förbi Örgryte och göra en oklär besiktning av Poseidons bygge på den gamla TV-tomten som jag tog första spadtaget för 2014.

Fler bilder från igår:

Läs alla mina inlägg om vatten, mänskliga rättigheter och Kretslopp och vattennämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: