Tusentals protesterade runtom i landet mot den inhumana flyktingpolitiken

h84a5070
Trångt på torget.

Regeringens inhumana flyktingpolitik har inte stöd hos stora delar av befolkningen. Det blev uppenbart idag när tusentals människor trotsade regnet och samlades på Gustav Adolfs torg idag. 

r90a3767
Helena Lindroos, initiativtagare till #vistårinteut.

Göteborg var en av flera platser där #vistårinteut arrangerade protester runt om i landet idag.

h84a5101
Maj Karlsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

En av talarna var Maj Karlsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Här är hennes tal:

Flyktingvänner!

Det känns nästan overkligt att det bara är ett drygt år sedan som 10 tusentals människor samlades här uppe på Götaplatsen för att med stolthet och öppna famnar hälsa människor på flykt välkomna till vår stad, till vårt land.

Den där tiden där vi med vår samlade kraft ville visa vår solidaritet med människor som drabbats av krig, förtryck och förföljelse.

Den där tiden där de åkte en enorm kärleksvåg genom hela vårt avlånga land för att vi alla var fast beslutna om att vi står upp för människovärdet.

Jag tror aldrig att jag känt en sådan enorm folklig stolthet som då. En revansch mot den mörka tid vi upplevt precis innan och styrkan som man bara kan hitta hos människor när de vet att de gör något som är mycket större än en god handling.

Vi var ett land med ryggrad.

Men det spelade ingen roll. Det saknade betydelse att världen brann. Det saknade betydelse att barn hade färdats tusentals kilometer med sina liv som insatts för att få leva i trygghet. Det spelade ingen roll att vi bevittnade vår tids största flyktingkatastrof.

För Sveriges regering tyckte inte att vi hade råd. De som styr vårt land, påhejade av borgliga ledaskribenter, högerpartier och rasister ansåg att vi stod inför en systemkollaps. Att Sverige inte skulle klara mer kärlek och solidaritet. Att vi behövde andrum.
Därför införde en majoritet i Sveriges riksdag några av Europas hårdaste och mest inhumana asylregler. Lagar som är en direkt attack mot mänskliga rättigheter och mot barns rättigheter.
Men det räckte inte med det. Sverige valde dessutom att följa EU:s exempel och genom utpressning med bistånd tvinga Afghanistan att skriva under ett återtagandeavtal. För vi behöver ju ett andrum.
Mina vänner, det här är ett svek som saknar motstycke!
Å nu står vi här. Det som lades fram som politiska beslut är nu människors verklighet.

Det är med sådan enorm sorg och med sådan brutal vrede jag nu bevittnar vad Sverige utsätter människor för. Vad Sverige utsätter barn för.

Hur kan ett av världens rikaste länder skicka vissa av våra barn till Afghanistan när vår regering avråder oss andra från att åka dit, för att det är för farligt?

Hur kan ett land som ska göra barnkonventionen till lag säga till vissa av våra barn att de får fira 18-årsdagen med att utvisas till ovisshet?

Hur är det möjligt att ett land som tog emot ensamkommande barn med öppna armar nu möter dem med ett öde så iskallt att det knappt går att beskriva?

Det här är inget andrum. Det här är inget annat än rå och brutal hjärtlöshet!

Frågan jag ställer mig är vad som då händer med oss människor när vi lever i ett land där våra grundläggande rättigheter är under attack? Vilka blir vi när vi dagligen möter dessa ungdomar som är rädda för sina liv? Möter barn som dag för dag bryts ner tills de inte längre orkar. Vad föder det för känsla när vi ser att människor i vårt land kan förlora sina mänskliga rättigheter över en natt? Och vilka blir vi när vi måste stålsätta oss mot det lidande som makten har skapat?
Vad är det vår regering tar ifrån oss?

Jo varje gång ett av våra barn får ta emot ett brev vars innehåll är en dom-så tar de en bit av de svenska folkets hjärta

För varje gång ett barn får invänta sin 18 årsdag med skräck-så förlorar vi en bit av vår själ

Å för varje gång ett barn förs över våra gränser till ett liv i livsfara så tar de med sig vår stolthet och vår heder!

Det här är den verkliga systemkollapsen!

Min vänner!

Det är lätt att känna hopplöshet, men vi har samlats här idag för vi kräver förändring!

Och vi är inte ensamma. Runt om i landet växer nu ett enormt motstånd fram. Vi riksdagsledamöter får massvis med brev från medborgare som kräver ett stopp på denna inhumana politik.

Ni Lärare, socionomer, anställda på boenden – som dagligen möter barnen som nu hotas av utvisning – ställer er upp och högljut protesterar.

Ni från frivilligorganisationer och ideella krafter som slet allra hårdast förra hösten, ni har aldrig slutat kämpa.

För vi har fått nog!

Och vi vet att det som sker ju nu har inte skett av sig själv. Vi vet att det här är en situation som är skapad av mänskliga sinnen och utförd av mänsklig hand. Vi vet att om vi är tillräckligt många så kan vi uppnå förändring.

Det är just därför som jag känner sådan enorm tacksamhet till alla er som står här idag. För varje en av er som beslutat er för att kommit hit, som varje dag står upp för humanitet och medmänsklighet och som kämpar för våra barns rätt.

Till er som vill leva i ett land med hjärta själ och stolthet!
Därför, mina vänner, är vårt budskap glasklart.

– Vi i vänsterpartiet och många fler med oss kommer göra allt som står i vår makt för att riva upp lagen och återta en human flyktingpolitik.

– Inte en sekund ska vi vila innan Sverige åter är ett land som ger människor skydd från krig och förföljelse och på riktigt står upp för barns rättigheter

– Å vi kommer använda all kraft vi har för att tillsammans göra sverige till ett land som står för solidaritet medmänsklighet och rättvisa!
Å när vi har uppnått det, ja då mina vänner ska vi ta tid för andrum!

Fler bilder:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: