Värdig folklig minnesdag för förintelsens offer utan fascistisk inblandning

h84a5646
Henry Ascher

Närmare 200 personer trotsade kylan och slöt upp på Järntorget för att deltaga i den folkliga minnesdagen för förintelsens offer. Datumet 27 januari är valt eftersom det var den dagen för 72 år sedan Sovjetiska Röda Armén befriade Auschwitz. 

Huvudtalare var barnläkaren och fredsaktivisten Henry Ascher, son till judar som flydde till Sverige för att undvika förintelsen.

Lyssna på Henrys tal här. (Vi hade problem med elförsörjningen till ljudanläggningen och mitt huvudfokus var att få ut ljudet till publiken och inte inspelningen. Jag ber om ursäkt att ljudet distar ibland.)

Skälet till att Vänsterpartiet ordnade ett eget arrangemang idag på är att Sverigedemokraterna deltar som arrangörer till Samling för demokrati som anordnas av Länsstyrelsen och Judiska församlingen. Distriktsordförande Adriana Aires har förklarat partiets ställningstagande i GP tidigare. Sverigedemokraternas deltagande har kritiserats av flera medlemmar i Judiska församlingen.

I välkomstanförandet förklarade Adriana Aires ytterligare varför Vänsterpartiet Göteborg har tagit initiativ till denna folkliga minnesdag och varför det är så viktigt att hedra offren utan fascistisk inblandning.

Fler bilder:

Läs alla mina inlägg om nazism, fascism och antifascism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: