Anna Palme tilldelas Renovas miljöstipendium för återvinning av polyester och bommul

Anna Palme med ett vanlig vardagsbrydderi: hur skall man återvinna en strumpa, av bomull och polyester, som det har gått hål i?

På Renovas miljöseminarium, som gick av stapeln på Chalmers, delades årets miljöstipendium ut till Anna Palme för hennes forskning kring att återvinna textil bestående av polyester och bommul.

Anders Roth, IVL.

Kortfattat består  processen i två steg där bommul och polyester först separeras med värme. Sedan delas polyestern kemiskt i sina två beståndsdelar där en del är fast och den andra flytande vilket gör det enkelt att separera dem.

Den fortsatta forskningen riktar in sig på att hitta processer att göra viskos av de utseparerade bommulsfibrerna. Bommulsfibrerna är för korta för att kolla användas på nytt i bommulstyg. Det är därför inriktningen är att göra viskos. Slitaget i användningen av bommulstyget är dock en bra förbehandling för att göra viskos. Det är svårare att göra viskos av ny bommul än av återvunnen.

Kaj Török, Max.

Bland de övriga föreläsningarna på seminariet fanns Anders Roth från IVL som pratade om biodrivmedel. En intressant detalj från en studie Anders berättade om var att det i vissa sammanhang kan vara mer effektivt att använda biogas till elproduktion för att köra en elbuss än att använda biogasen direkt i en buss. Det ger ökade hhandlingsmöjligheter

Kaj Török från Max hamburgare berättade om arbetet med fler vegetariska alternativ på menyn och deras arbete med avfallsminimering. Max största klimatbelastning är nötkött och avfallet är en relativt liten andel.

Vårvädret var så fint och den kraftiga blåsten gav mig sådan medvind att jag på rekordfart cyklade hem till Gårdsten från Chalmers där miljöseminariet gick av stapeln.

Läs alla mina inlägg om Renova, avfall och Kretslopp och vattennämnden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: