Gratis kalorier och andra förmåner

Som förtroendevald får jag arvode och en del förmåner, oftast lite mat eller fika. Arvodet för förtroendevalda i Göteborg är 670 kronor för ett möte som är kortare än fyra timmar och 1095 kronor för ett möte som är längre än fyra timmar. (650 respektive 1060 under åren 2009–2010) Det finns även extra arvoden för presidieledamöter och möjlighet att få förlorad arbetsförtjänst men jag sitter inte i något presidium. Allt om arvoden i Göteborg hittar du här.

Sammanfattningsvis blir det inte så bra timpeng om man räknar med allt förarbete och om man jämför med alla som sliter för partiet utan betalt är det en oändligt stor timpeng. Det är därför vi har partiskatt i Vänsterpartiet. I Göteborg är det 10 procent av arvodet. Enligt mig för omständligt och för lågt.

För att vara helt säker att jag gör rätt för mig betalar jag 100 kronor i månaden till Ung Vänster Göteborg & Bohuslän också. Lite nostalgiskt kanske men det är ju ändå förbundet i mitt hjärta.

Till årskonferensen 2012 hade jag författat en motion om mer partiskatt.

Förmånerna är oftast gratis kalorier i form av fika men även ibland lunch eller middag. Då det oftast är skattebetalarna som står för notan vill jag tacka för maten. Det tycker jag hör till god ton.

Nåväl. Syftet med denna sida är inte att jag skall värdera vilka arvoden eller förmåner jag förtjänar. Jag vill bara redovisa dem här så att du som läsare kan avgöra.

30 kommentarer

Lägg till →

 1. Jöran Fagerlund 27 januari 2011 — 22:16

  Kvällens fullmäktigesammanträde berättigar till ett ”långt” arvode.

 2. Jöran Fagerlund 20 januari 2011 — 18:47

  Lunchmacka
  Vid det första sammanträdet med den nya miljönämnden bjöds på lunchsmörgås, kaffe, fika och frukt. Det berättigar till ett ”kort” arvode.

 3. Jöran Fagerlund 19 januari 2011 — 09:32

  Politiska sekreterare i Göteborg har ett slags ”fallskärmsavtal” eftersom de inte har fast anställning. Under sex månader får vi lön om vi inte får förlängt förordnande. Fram till sista juni 2011 har jag alltså lön från kommunen om jag inte får annat jobb.

 4. Jöran Fagerlund 19 januari 2011 — 09:25

  Under åren 2005–2010 jobbade jag som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i stadshuset. Då hade jag följande redogörelse för mina förmåner där på denna sida:


  Fri tillgång på koffein kan behövas vissa dagar.

  Min anställning som politisk sekreterare är i strikt mening inget förtroendeuppdrag men det är en resurs som partiet får av staden och jag betraktar förtroendet jag har fått av partiet som lika viktigt att vårda som mina förtroendeuppdrag. Jag är anställd av Göteborgs Stad men staden har ingenting med rekryteringen att göra. Därför är vi stadssekreterare anställda på fyra år. Vad som händer nästa år vet ingen.Vi har helt oreglerad arbetstid 40 timmar per vecka. En timmes arbete en lördagskväll värderas som en timme på onsdag eftermiddag. Jag förväntas inte redovisa mina arbetade timmar men jag håller reda på min arbetade tid i ett litet kalkylblad.

  De förmåner, fringisar, jag har som anställd är gratis kaffe, fruktkorg på onsdagar och möjlighet att motionera i källaren på stadskansliet. Dessutom har vi tidigare haft skattepliktiga rikskuponger men de avskaffades i januari 2010 samtidigt som vår löneuppräkning stoppades på grund av det kärva ekonomiska läget.

  Vi kan även använda bilar i bilpoolen privat men då får vi naturligtvis betala kostnaden själva. Samma sak med mobiltelefon enligt stadens IT-regler. Genom att knappa in ett prefix hamnar privata samtal på en räkning som skickas hem till mig.

 5. Jöran Fagerlund 15 december 2010 — 19:51

  Grekisk sallad
  Dagens sammanträde med det avgående förbundsfullmäktige inleddes som vanligt med ”enklare buffé”. Grekisk sallad för mig Kycklingsallad för köttätarna. Det rundades av med kaffe och kaka.
  Kaka
  Därefter följde 18 minuters sammanträde varav 11 minuter gick åt till upprop. Med ett arvode på 650 kronor gav det en timlön på 2167 kronor. Det klår till och med timlönen vid det kortaste kommunfullmäktigesammanträde jag har deltagit i: 29 minuter.

 6. Jöran Fagerlund 13 december 2010 — 14:46

  Min redovisning här på bloggen av gratismat och annat jag får som förtroendevald eller tjänsteman har uppenbarligen rört upp starka känslor i det moderata lägret här i stadshuset. Det nyvalda kommunalrådet Martin Wannholt kommenterade mina bilder flera gånger under de 50 minuter vi hade tillsammans vid kommunstyrelsens beredningsgrupp för klimat- och miljöfrågor.
  Jag hade inte tänkt att ta upp en lussebulle och en kopp kaffe här på bloggen men för dig Martin gör jag ett undantag. Denna ekologiska lussekatt är här bara för dig Martin Wannholt:
  Lussekatt

 7. Jöran Fagerlund 13 december 2010 — 12:46

  mingelmust
  Jullunchen på stadskansliet serveras vid mingelbord med små mingelglashållare. Lunchens höjdpunkt var Göteborgs Ungdomskörs, med elever från Brunnsbo musikklassers, luciatåg. Bottennappet var att det inte fanns något veggoalternativ.

 8. Jöran Fagerlund 09 december 2010 — 21:49

  Veggojulmat
  Kvällens fullmäktigesammanträde, som berättigar till ett ”långt arvode”, inleddes traditionsenligt med en julgåva i form av två böcker och avslutades traditionsenligt med julbord. Veggomaten stod, också traditionsenligt, på ett litet bord i ett rum bredvid. I år stod återigen vinflaskor och starköl på borden så att ledamöterna kunde förse sig. Det verkar som den mer rimliga ordning vi hade förra året, att ledamöterna betalade vin och öl själva, var en engångsföreteelse. Snaps bekostades dock ur egen ficka. För egen del blev det varken bjudvin eller köpesnaps eftersom jag efter en hastig ris á la malta fick hasta till TV-huset och SVT Debatt.

 9. Jöran Fagerlund 08 december 2010 — 22:33

  Dagens sammanträde med miljönämnden var mandatperiodens sista. Det berättigar till ett ”kort arvode”. Dessutom förärades vi ledamöter med en blomma och en julgåva:
  klokbok

  Efter sammanträdet följde gratifikationsmiddag för de medarbetare som har jobbat 25 år i Stadens tjänst samt avtackning av de som gått i pension. En riktigt trevlig tillställning som samtidigt fungerar som en avtackning av nämnden efter fyra år.

  Glögg
  Middagen inleddes med mingel över glögg och pepparkakor.

  Västerbottenpaj
  Till förrätt bjöds på lime- och chilismaksatt västerbottenpaj med vättenröding.

  Torsk
  Huvudrätten var citronmarinerad miljömärkt torskrygg med mandelpotatiscrème, balsamicoglaserade rödbetor och vitvinssås.

  Vin
  Till såväl förrätt som efterrätt serverades vita viner.

  crème brulé
  En ekologisk crème brulé med muscavadorostade stenfrukter serverades tillsammans med dessertvin.

  kaffe och cognac
  Middagen avrundades med kaffe, ekologisk cognac och chokladtryffel.

  Tack för att jag fick deltaga i firandet av era 25 år i Stadens tjänst!

 10. Jöran Fagerlund 26 november 2010 — 11:08

  kaffeautomat
  Brottsoffermyndigheten och Tryggare mänskligare Göteborg bjöd på kaffe, fralla och frukt vid seminariet Brottsoffrens röster på Elite Park Avenue Hotel.

 11. Jöran Fagerlund 26 november 2010 — 09:15

  mackor
  Vid dagens frukostseminarium på miljöförvaltningen bjöds på ekologisk juice, kaffe, smör, bröd, ost och marmelad. Berättigar till ett ”kort arvode”.

 12. Jöran Fagerlund 25 november 2010 — 22:58

  Dagens sammanträde med kommunfullmäktige berättigar till ett ”långt arvode”. Fikat betalar vi själva.

 13. Jöran Fagerlund 24 november 2010 — 20:29

  bananer
  Vid dagens sammanträde med miljönämnden serverades ekologisk frukt och en lunchmacka. Dessutom bjöd en av ledamöterna på tårta eftersom hon fyllde år idag. Tackar!
  Sammanträdet varade kortare än fyra timmar och berättigar därför till ett ”kort” arvode.

 14. Jöran Fagerlund 18 november 2010 — 13:56

  dukning
  Länsstyrelsen bjöd på lunch i 1700-talsvalven i anslutning till stadsmuseet där konferensen om havsförvaltning hölls. Vegetarisk lasagne för mig, kyckling för karnivorerna.

 15. Jöran Fagerlund 17 november 2010 — 22:42

  Buffé
  Innan prisutdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling bjöds på ekologisk buffé.

  specialtallrikar
  Specialutrustning för avancerat mingel.

  Vin
  Det var fri tillgång på vin och öl.

  Vickning
  Efter prisutdelningen bjöds på lite vickning och mer vin.

  böcker
  När vi gick hem fick vi en påse med böcker och en tidning.

 16. Jöran Fagerlund 17 november 2010 — 16:37

  I samband med Göteborgspriset för hållbar utveckling hölls olika seminarier.

  Ostsmörgås
  Där bjöds på kaffe och smörgås när vi kom.

  Kaka
  Kaffe och kaka i mitten

  USB-minne
  DB Schenker gav alla deltagare ett 2 gb USB-minne, i form av en gummicontainer, med alla presentationer på

 17. Jöran Fagerlund 29 oktober 2010 — 09:16

  Bröd
  På morgonens frukostseminarium på miljöförvaltningen bjöds på kaffe, ekologiskt bröd och marmelad. Funderade på att ta med mig en marmeladmacka under hatten á la Padington när jag gick därifrån. Ändrade mig dock i sista stund. Deltagandet genererar ett ”kort arvode”.

 18. Jöran Fagerlund 28 oktober 2010 — 16:18

  Frukt
  dagens sammanträde med miljönämnden serverades ekologisk ostbaguette, kaffe och ekologisk frukt. Vi höll oss under fyra timmar vilket ger ett ”kort arvode”.

 19. Jöran Fagerlund 25 oktober 2010 — 17:52

  Chokladpraliner
  När kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder avtackades bjöds det på lunchbuffé med vin, kaffe och chokladpralin. Marie Lindén och jag gick dit med varsin bok för Vänsterpartiets räkning.

 20. Jöran Fagerlund 14 oktober 2010 — 21:52

  Dagens sammanträde med kommunfullmäktige berättigar till ett ”långt” arvode.

 21. Jöran Fagerlund 01 oktober 2010 — 15:40

  Veggopaj
  Idag på vegetariska världsdagen fick vi vegetarisk paj i samband med miljönämndens sammanträde. Mötet ger också ett ”kort” arvode.

 22. Jöran Fagerlund 29 september 2010 — 12:29

  Pasta med kantarellsås
  Lunchen dag två på FAH:s höstmöte i Borås för oss vegetarianer var pasta med kantarellsås. Riktigt gott. Köttätarna blev avundsjuka. 🙂

 23. Jöran Fagerlund 29 september 2010 — 09:11

  frukost
  Dag 2 på FAH:s höstmöte i Borås inleddes med hotellfrukost.

 24. Jöran Fagerlund 28 september 2010 — 22:01

  skumpa
  Konferensmiddagen på FAH:s höstmöte i Borås inleddes med ett glas mousserande vin.

  kantarellsoppa
  Trerättersmiddagen inleddes med kantarellsoppa.

  vitt
  Till förrätten severades ett glas vitt

  rött
  och till varmrätten, som var någon slags polentakaka, serverades ett glas rött, ekologiskt vin.

 25. Jöran Fagerlund 28 september 2010 — 12:54

  Veggopytt med stekt ägg
  Lunchen, dag 1 på FAH:s höstmöte i Borås, var en konferensklassiker. Veggopytt direkt från påsen i frysen till stekbordet toppat med ett stekt ägg.

  Till detta kommer en och annan ostmacka och frukt som sköljs ner med stora mängder av det sedvanliga konferenskaffet. Varje dag på konferensen berättigar till ett ”kort arvode”.

 26. Jöran Fagerlund 01 september 2010 — 15:30

  Smörgåsar
  Dagens seminarium om miljörapport 2009 premierades med smörgåsar och ett ”kort” arvode.

 27. Jöran Fagerlund 25 augusti 2010 — 17:19

  Paj
  dagens sammanträde med miljönämnden bjöds paj med sallad. Sammanträdet berättigar till ett ”kort” arvode.

 28. Jöran Fagerlund 19 augusti 2010 — 17:15

  Påsar
  Alla får påsar! Precis som på ett riktigt barnkalas ordnade Svenskt Näringsliv en påse med godsaker som deltagarna fick ta med sig hem.

  Påse
  Min innehöll en läsk, lite reflexer och en termos med den klassiska texten ”Fri företagsamhet”. Passar finfint i skogen.

20 pingbacks

 1. Redovisa alla förmåner öppet och lär er hur sociala medier fungerar « Jöran Fagerlund
 2. Få ärenden men mycket information och utvärdering på dagens sammanträde med miljönämnden « Jöran Fagerlund
 3. Ännu finns tid att stoppa privatiseringen av Göteborgs Hamn « Jöran Fagerlund
 4. Åklagare utreder bjudresan Arkelsten fick av Shell « Jöran Fagerlund
 5. Debaten hettade aldrig till under kvällens kommunfullmäktigesammanträde « Jöran Fagerlund
 6. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i miljönämnden gör som Reinfeldt ändrar rapporteringen i stället för verkligheten « Jöran Fagerlund
 7. Svårt att nå målen om biologisk mångfald framträdde tydligt på höstmöte med FAH « Jöran Fagerlund
 8. Göteborg måste göra mer än vi gör idag för att nå klimatmålen « Jöran Fagerlund
 9. Få ärenden på miljönämndens sammanträde « Jöran Fagerlund
 10. Det finns för många företag i Sverige och entreprenörsmyten är skadlig « Jöran Fagerlund
 11. Studiebesök med Kent Persson och Urban Junevik på Göteborg Energi « Jöran Fagerlund
 12. Sänk höjdarnas löner « Jöran Fagerlund
 13. Redovisa alla fringisar öppet « Jöran Fagerlund
 14. Bara hyresrätter kan komma på tal på Brännö « Jöran Fagerlund
 15. En bisarr fredag « Jöran Fagerlund
 16. Jobbigt att underkasta sig Stefan Jarl i 87 minuter « Jöran Fagerlund
 17. Kommunalt ägande av Älvpromenaden garanterar allmänhetens tillgång « Jöran Fagerlund
 18. Miljöbilar visades på torget « Jöran Fagerlund
 19. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet « Jöran Fagerlund
 20. Bilindustrin kommer inte att klara klimatmålen enligt bedömare « Jöran Fagerlund
 21. Göteborg ger ingen gåva till Victoria och Daniel « Jöran Fagerlund
 22. Maktens man bjöd på fika « Jöran Fagerlund
 23. EU:s marknadsfundalism är ett av de största hoten mot kommunalt miljöarbete « Jöran Fagerlund
 24. Mistra Urban Futures etableras i Göteborg « Jöran Fagerlund
 25. Förra årets framgångar på FAH:s årsmöte har ännu inte fått några större konsekvenser för verksamheten « Jöran Fagerlund
 26. Folkomröstning om Förbifart Stockholm blir en valvinnare! « Jöran Fagerlund
 27. FAH:s vårmöte rullar igång med buller och bång « Jöran Fagerlund
 28. Orättvis choklad och giftursläpp trots 72 miljoner i vinst för Liseberg « Jöran Fagerlund
 29. Orättvis choklad och giftursläpp trots 77 miljoner i vinst för Liseberg « Jöran Fagerlund
 30. Frågan om gåva till Victoria och Daniels bröllop bordlades « Jöran Fagerlund
 31. Inspirerande om miljöarbetet i Göteborg « Jöran Fagerlund
 32. Ett femtiotal åhörare på rödgrönt seminarium vid Göteborgs universitet om arbete, klimat och studenters rättigheter « Jöran Fagerlund
 33. Göteborg kommer, på mitt initiativ, att ansluta sig till Borgmästare för fred « Jöran Fagerlund
 34. Jämställdhetsanalys men inte klassanalys går hem i miljönämnden « Jöran Fagerlund
 35. ”Har du bara tid och energi för en skala som arkitekt, använd den mänskliga skalan” « Jöran Fagerlund
 36. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling « Jöran Fagerlund
 37. Fullmäktigedebatt om trängselskatt « Jöran Fagerlund
 38. Erfarenheterna från utbildningsnämnden var tema på jämställdhetsutbildning för kommunstyrelsen « Jöran Fagerlund
 39. Dags för rättvisa löner, ingen skall få tjäna mer än fyra andra i Göteborgs Stad. « Jöran Fagerlund
 40. Nederlag om partiskatt på årskonferensen « Jöran Fagerlund
 41. Avslutning på Energisession 2010 « Jöran Fagerlund
 42. Dags för ett nytt elnät – ett smartare elnät « Jöran Fagerlund
 43. Goda framtidsutsikter för elbilar « Jöran Fagerlund
 44. Tråkigt att S och MP inte kan stå för sin egen fullmäktigebudget i miljönämnden « Jöran Fagerlund
 45. På The Leigh Technology Academy dominerar Mac « Jöran Fagerlund
 46. Modern teknik i skolan kräver mer av Povel Ramels tänkande « Jöran Fagerlund
 47. Tillbaka på jobbet « Jöran Fagerlund
 48. Först bloggåret måste betraktas som framgångsrikt « Jöran Fagerlund
 49. Varför skyr Miljöpartiet miljörörelsen? « Jöran Fagerlund
 50. Miljönämnden förordar lite oväntat ett gammalt vänsterkrav: bilfritt city « Jöran Fagerlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: