Dags för mänskliga rättigheter i Iran, frige Shiva Nazar Ahri

Shiva Nazar Ahri har varit fängslad utan rättegång i över 200 dagar.

Ett par hundra personer slöt upp på Gustaf Adolfs Torg i går eftermiddag för att protestera mot fängslandet av den iranska journalisten Shiva Nazar Ahari. Hon är en känd människorättsaktivist som har försvarat barns rättigheter och är aktiv i kvinnorörelsen för lika värde i samhället.

Arrangörer var Forum för Mänskliga Rättigheter & Demokrati i Iran och konferencier under eftermiddagen var Niki Mirzaei.

Förutom Vänsterpartiet var Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna representerade. Kanske hade det varit mer passande att göra som de andra och prata i fina allmänna ordalag om mänskliga rättigheter men jag valde en ganska hård attack på regeringen Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt. Den stora skillnaden mot den 22 februari då vi var 2000 personer som tågade längs Avenyn är inte i Iran utan i Sverige. Den 19 september ställs en stark rödgrön utrikespolitisk plattform mot ytterligare fyra års passivitet från högerregeringen.

Läs Ali Esbatis analys av de rödgrönas uppgörelse om asylpolitiken:

Men förutom att vara riktigt bra i sak, kodifierar den på sätt och vis ett viktigt strukturellt skifte i partilandskapet när det gäller asyl- och invandringspolitiken.

Parlamentariskt har svensk migrationspolitik under lång tid varit hårt knuten till en axel av enighet mellan socialdemokraterna och moderaterna. Vänstern, och senare också miljöpartiet, har stått för en öppnare, mer rättssäker flyktingpolitik. Men det har ofta också kristdemokraterna och folkpartiet, stundtals också centern på riksnivå.

Lyssna på mitt tal från Gustaf Adolfs torg här:

Nedan kan du även läsa mitt tal:

Mötesdeltagare, demokrativänner

I morgon kommer Shiva Nazar Ahari att ställas inför en mycket orättvis rättegång. Hon är en känd människorättsaktivist i Iran och har nu tillbringat 200 dagar i fängelse utan någon som helst rättslig process. I detta läge kan vi inte sitta tysta. Demokrativänner och försvarare av mänskliga rättigheter världen över måste göra våra röster hörda därför att varje diktaturs bästa vän är tystnaden. Bakom tystnaden kan övergreppen fortsätta. Bakom tystnaden kan regimen gömma sig. Tystnaden ger regimen ett hopp om att deras övergrepp och brott ska glömmas.

Vår bästa vän är våra röster, våra högljudda krav på ett demokratiskt Iran. Och därför är det så viktigt att fortsätta protesterna, att vi tillsammans visar regimen i Teheran att den inte har någon tystnad att gömma sig i, att de inte ska ha några som helst förhoppningar om att deras brott och övergrepp ska glömmas bort.

Niki Mirzaei

Vänsterpartiet menar att Sverige kan, och ska, ge sitt stöd till alla iranier som kämpar för ett fritt och demokratiskt Iran. Sveriges politik ska utgå från tydliga krav på att Iran till fullo respekterar de mänskliga rättigheterna. Det var till exempel helt oacceptabelt att den svenske ambassadören deltog vid Ahmadinejads presidentinstallation för ett drygt år sedan.

Det är vår skyldighet att ge alla modiga iranier, i Iran och resten av världen, som kämpar för ett fritt och demokratiskt Iran vårt fulla stöd. Ni har självklara och trogna vänner i Vänsterpartiet. Mullornas makt måste brytas.

I 16 dagar till kommer regeringen Reinfeldt att lägga munkavle på Sveriges diplomater. I 16 dagar till kan den iranska diktaturen gömma sig i Carl Bildts tystnad men den 19 september är det val i Sverige och då är det dags för svenska folket att byta regering och, framför allt, byta utrikespolitik.

Den 20 september skall vi ha en rödgrön regering med en utrikesminister som konsekvent hävdar mänskliga rättigheter och inte placerar USA:s geopolitiska intressen i främsta rummet i relationerna med länderna i Mellanöstern.

Vi rödgröna är starkt kritiska mot den iranska regimen för deras brott mot de mänskliga rättigheterna och försöken att destabilisera regionen. Vi känner samtidigt en stark oro över de krafter som förespråkar folkrättsvidriga attacker mot Iran. Varje steg som tas mot att vidta militära åtgärder mot Iran riskerar att stärka den nuvarande regimen och försvåra arbetet för oppositionen.

I stället för att kräva mänskliga rättigheter i Iran har Sverige och EU stirrat sig blinda på Irans kärnkraftsprogram. Och även i den diskussionen har regeringen Reinfeldt tappat all trovärdighet när man har beslutat att bygga ut den svenska kärnkraften och släppt all press på de ledande kärnvapennationerna att avrusta. Man kan fråga sig med vilken rätt demokratier kan kritisera diktaturer som vill skaffa kärnkraft och kärnvapen när inte ens demokratierna är beredda att avstå från dessa?

Ickespridningsavtalet, NPT, är satt under stor press. Arbetet måste fortsätta med att stärka det existerande ickespridningsavtalet och driva på för att redan gjorda utfästelser förverkligas. Sverige bör aktivt trycka på för att få de erkända kärnvapenstaterna att nedrusta. Så länge dessa inte genomför en nedrustning riskerar vi att inte heller andra länder kommer att respektera ickespridningsavtalet.

Risken för att Iran utvecklar kärnvapen inger stor oro och innebär ytterligare en destabiliserande faktor i området. Vi rödgröna vill stärka Sveriges arbete mot kärnvapenspridning och förmå de stater som idag innehar kärnvapen, bland annat Israel, att avveckla dessa. I detta arbete vill vi att FN ska ha den centrala rollen, det gäller även frågan om Irans kärntekniska program och Israels kärnvapen.

Även när det gäller FN och folkrätten har regeringen försvagat Sveriges profil. Utrikesministern har två år i rad struntat i att hålla Sveriges tal i FN:s generalförsamling och regeringen har lagt ner FN-byrån på UD.

När världen äntligen börjat tala om nedrustningsfrågorna ska inte Sverige tiga. En rödgrön regering kommer att återföra Sverige till en tätposition i nedrustningsfrågorna. Det är ytterligare ett besked om vår gemensamma rödgröna utrikespolitik.

Låt mig ge några exempel på vad en rödgrön regering kommer att betyda för utrikespolitiken gentemot regionen. En rödgrön regering kommer efter valet om 16 dagar att:

• Kritisera USA:s stöd till odemokratiska regimer.

• Vara en tydlig allierad med de demokratiska krafter som i Mellanöstern kämpar för mänskliga rättigheter och jämställdhet mot förtryck och väpnade konflikter.

• Verka för att Mellanöstern blir en region fri från kärnvapen.

• Motsätta sig folkrättsvidriga angrepp på Iran.

• Uppmärksamma kurdernas situation i varje dialog med Iran, Irak, Syrien och Turkiet.

• I dialog med regionens länder stödja och uppmärksamma kvinnors och HBT-personers mänskliga rättigheter.

För att kunna stödja Shiva Nazar Ahari och andra i hennes situation behöver Sverige inte bara en ny utrikespolitik. Vi måste dessutom se till att Sveriges asyl- och flyktingpolitik är uppdaterad för dagens Iran. Folk som flyr från förtryckarregimen måste finna en varm fristad i Sverige och inte fastna i ett iskallt reglemente.

Nu är det inte bara Sveriges regering som måste ta ett ansvar för mänskliga rättigheter i Iran. Arbetarrörelsen och folkrörelser har också ett ansvar att hålla liv i kritiken av den fundamentalistiska och odemokratiska regimen i Iran. Den svenska vänstern har också en alldeles speciell uppgift och det är att stödja den hårt pressade arbetarrörelsen i Iran. Fackliga rättigheter kommer att vara en stark murbräcka för att rasera diktaturen och det kommer att vara ett viktigt verktyg för att bygga välstånd och rättvisa i det demokratiska Iran som nedräkningen redan har börjat för.

Ansvaret för mänskliga rättigheter vilar även på alla de drygt 90 svenska företag som verkar i Iran. Till ABB, Tetra Pak, Alfa Laval, Ericsson och andra svenska företag som verkar i Iran säger vi idag: vi kommer aldrig att acceptera att ni bidrar ekonomiskt eller på något annat sätt till att den nuvarande regimen kan stärka sitt grepp över Irans folk.

Ni som var med den 11 februari då 2000 personer tågade längs Avenyn i den iskalla kvällen kanske tycker att jag upprepar mig. Att mycket av talet idag är samma som då. Ni har rätt, mycket är det samma, men det är inte för att jag är lat eller för att jag har tidsbrist utan för att ingenting har förändrats i Iran sedan i februari. Den kritik vi levererade då levererar vi också idag. Det som skiljer den 3 september från den 11 februari är inte situationen i Iran utan situationen i Sverige. Idag, den 3 september, har vi en stark rödgrön utrikespolitisk överenskommelse. Mot denna svarar högerregeringen upp med ytterligare fyra års passiv tystnad. De är så passiva att Reinfeldt vägrar att ställa upp i en utrikespolitisk debatt mot Sveriges nästa statsminister Mona Sahlin.

Jag vill, precis som i februari, avsluta med att vända mig till er som har vänner, släktingar, nära och kära i Iran. Om ni får tag på dem så skicka en hälsning här från Göteborg och Sverige. Hälsa dem att de inte är ensamma, hälsa att dem att de har många vänner och att vi inte ger upp. Vi står vid deras sida ända till den dag då Irans kvinnor får leva i jämställdhet, till den dag då Irans kurder, balucher, araber och andra etniska minoriteter får sina rättigheter respekterade, till den dag då Irans arbetare får bilda fria fackföreningar, till den dag då Irans folk i fria och rättvisa val får välja sina egna ledare.

Fler bilder

Liknande inlägg:

1.  Ung Vänster arrangerade Club sister till stöd för papperslösa kvinnor

2. Eva Olofsson (V) fördömde steningarna i Iran

3. Bjereld briljerar om Afghanistan på blogg

4. Den här blomman är till er kamrater

5. Stig åt sidan för rättvisan Bildt!

6. Osmakliga bröllopsgäster

7. Hans Linde briljerade i riksdagsdebatten om Ship to Gaza

8. Hans Lindes tal från förstamajfirandet i Göteborg nu online

9. Obama lovar att bara atombomba andra atombombsländer som en ”kompromiss”

10. 2000 demonstrerade i Göteborg för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran

Läs alla mina inlägg om Iran, mänskliga rättigheter och solidaritet.

Bra bloggar:  Ali Esbati, Thaher Pelaseyed, Jinge, Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Jonas Sjöstedt,

politometern och intressant kan du läsa andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Media: DN1, AB1,2,3,4,5,6, Svd1,2,3,4,5,6,7,8,0,10,11,12,13,14,15, DN1,2,3,4,5, GP1,2,3,4,5,6,7, GT1,2,3

4 kommentarer

Lägg till din →

  1. Radera Israel och bygg en stor parkeringsplats av hela skiten!
    Inte OK kommentar.

  2. Jag undrar hur många i Sverige som bryr sig om den uttalade hotet.

    I gårdagens nyhetssändningar på SVT eller TV4, har detta ”Sakineh dömd till 99 piskrapp” http://www.dn.se/nyheter/varlden/sakineh-domd-till-99-piskrapp-1.1165014.

    Samma uppmärksamhet fick ”– Vilken attack som helst mot Iran kommer att medföra att den sionistiska enheten utraderas. Iran har förmåga att slå tillbaka, starkt och hårt, sade Ahmadinejad.” proklamation inte ens nämnts med en enda mening…!!!
    Just nu i valupptaktens irra är detta en tabuämne – det är risk att SD kan kamma Islamofobi poäng…

    Samtidigt tycker jag att partierna skall åtminstone fördöma piskrapp (99 sådana!) straffet.
    ”För att Gud har 99 namn, 100 minus 1, den som memorerar dem kommer in i Paradiset”…

    @ mats

    Att ställa så korkad förslag!
    I vilken värld lever du?
    Definitivt inte i realitetens värld!

  3. Ett förslag är att tömma alla Irans fängelser inkl hela världen. Skulle vi verkligen får en bättre värld då?

Lämna en kommentar