Tack för det Aftonbladet och Vellingemoderater

Sverigedemokraterna går fram i Sifos väljarundersökning i November. Större än KD och C. Nästan lika stora som Vänsterpartiet. Är någon förvånad? Nej inte ett dugg. Med motståndare som Aftonbladet, Vellingemoderater och Folkpartiet behöver SD inga vänner.

Aftonbladets huvudlösa publicering av Jimmie Åkessons debattartikel, som jag har kommenterat tidigare här och här, anges av Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar som en viktig orsak till framgångarna.

Det är klart att SD får medvind när lokala Moderater för deras politik som i exempelvis Vellinge. Det är klart att SD stärks när Folkpartiet driver deras krav på språktest för medborgarskap. Det är klart att de stärks när de framställs som den viktigaste pusselbiten i regeringsfrågan och det spekuleras i blocköverskridande regeringsuppgörelser för att hålla SD borta från makten.

Bättre då att ändra politiken. En framgång i bedrövelsen att Vänsterpartiet har dåliga opinionssiffror är att de andra partierna börjar säga det Vänsterpartiet har sagt tidigare: alla kommuner skall tvingas att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Framgångarna för SD kommer ur de politiska misslyckanden som Socialdemokraternas och borgarnas nyliberala politik har inneburit. Sedan 1981 har den offentliga konsumtionens andel av BNP minskat. Om den hade legat kvar på samma nivå skulle vi ändå fått mer kvar i plånboken var och en samtidigt som den offentliga sektorn skule kunna investera i jobb åt alla genom en grön omställning av ekonomin och samhället.

Genom att acceptera de nyliberala problemställningarna har Socialdemokraterna frivilligt gjort sig av med redskapen att bedriva en aktiv integrationspolitik. Vill borgarna och sossarna slippa SD i riksdagen? Sluta prata om blocköverskridande överenskommelser och ge arbete åt alla i stället.

Ping: Svd, Svd, DN, DN, Svd, Svd, Svd, AB, DN, DN, DN, AB, DN, Svd, Ssd, DN, DN, DN, Svd, ssd, GPSvd, Svd, Svd, DN, DN, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, DN, DN, DNGP, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, svd svd svd svd svd svd svd dn dn exp sds sds sds sds sds sds sds dag dag dag dag kb kb ab ab ab hd hd hd, (Tack J och J för länkarna)

intressant Andra om: , , , , , , , svd ab dn ex gp, gp, gp,

49 kommentarer

Lägg till din →

  1. Tor-Leif Olsson 18 november 2009 — 17:00

    Hej Jöran
    Du har en bra och intressant blogg.Ja solidaritet fâr kosta.Men som du ocksâ skriver att med en vettig arbetsmarknads politik kan kostnaderna försvinna.Om invandrarna skulle fâ jobb sâ behöver de inga bidrag och dessutom betalar dom dâ ocksâ skatt.Dessutom fâr de râd att handlar mer varor .Det innebär väl att företag som säljer varor eller tjänster fâr en ökad försäljning och en ökad vinst. Detta är ganska enkelt skrivit och jag tänker inte gâ in pâ invecklade ekonomiska diskutioner när det inte behövs. Desto mer människor i ett lan som har jobb desto sundare ekonomi.Sâ egentligen borde full sysselsättning vara mâlet i varje politskt styre.Men i en ekonomi där vinsten är viktigare en människorna kommer det aldrig att bli full sysselsättning.Det är ju inte landets regering som bestämmer om företag ska anställa folk och hur mycket folket ska i inkomster

  2. Första halvåret 2009 invandrade 49401 personer till Sverige. Det blir ungefär 100 000 per år.

    Klicka för att komma åt tab3_oversikt.pdf

  3. Du menar bidrag åt alla, hehe

  4. Arbete år alla? Jo du jag skulle villa se den regering som klarade av det målet.
    Enligt Gallup har mellan 5-25 miljoner människor Sverige som första hands val när det gäller migration för att bosätta sig permanent.
    Malmö blir en världs metropol.
    http://www.gallup.com/poll/124028/700-Million-Worldwide-Desire-Migrate-Permanently.aspx

    SD får gärna komma in i riksdagen för mig, det ger en blåslampa i arslet på de etablerade. Skulle de göra det så sker det i demokratisk ordning då vi ännu i detta land har fri rösträtt.

    • Jöran Fagerlund 17 november 2009 — 14:50

      Arbete år alla? Jo du jag skulle villa se den regering som klarade av det målet.

      Hjälp oss att se till att Vänsterpartiet får 50% i stället för att propagera för SD så blir det arbete åt alla.

  5. Trevligt att i alla fall vissa av er kan stå för era åsikter genom att lämna fungerande länkar. Men oj vad få SD-anhängare som gör det. Idel arga, anonyma män. Jag håller på dig Jöran. Kostnaden är låg och solidaritet ska få kosta.

  6. Jag undrar just varifrån Fagerlund får uppgiften 30 miljarder netto om året för invandringspolitiken?

    Historien är ju följande: DSO1965:68, finansdepartementet, säger 15 – 20 miljarder i dåtida pengar.

    Sedan djup tystnad. Dock publicerar författaren av DS1965:68 en ny upplaga av sin utredning i Tyskland av alla ställen, 1999, i Journal of Population Economics, vol 12, sid 412, ungefär. Nu kostar invandringen 28 – 38 miljarder per år.

    2001 avslår riksdagen en motion om utredning av kostnaderna.

    2003 bedömer Bo Södersten kostnaderna till 40 – 50 miljarder per år, artikel 28 dec i DN.

    Under tiden ökar strömmen av invandrare som inte får jobb.

    2006 är utredaren från finanasdepartementet tillbaka igen. Nu säger han, i Corren, att kostnaderna är 40 miljarder (han gör det för att knosa till någon som anser att det är mera).

    30 miljarder, bah. Den siffran passar inte in i historiken. 45 miljarder är mycket mer sannolikt, och innebär 10 000:- per år, varje år, för varje genomsnittshushåll i Sverige.

    Jag kan nämna att för mig personligen är dessa 10 000:- ett kännbart belopp.

    • Jöran Fagerlund 16 november 2009 — 08:47

      Uppgiften kommer från en artikel i Svenska Dagbladet. Du hittar länken i den kommentar där siffran 30 miljarder nämns. Poängen är inte siffran utan resonemanget:
      1 Invandringen kostar inget utan det är arbetslösheten som kostar. Det går att avskaffa arbetslösheten om man vågar investera.
      2 Även om det skulle kosta att ta emot flyktingar och invandrare är rätten till asyl så viktig att det får kosta.

  7. Jöran Fagerlund :
    På det hela taget kostar flyktingmottagandet inte mycket. Med en bättre integration och offentliga investeringar för jobb i en omställning av ekonomin till gröna jobb skulle invandring och flyktingmottagande vara inkomstbringande för Sverige. Den diskussionen är i och för sig ointressant. Rätten till asyl är okränkbar.

    Jo, Jöran, det kostar en del med att ta emot flyktingar men Solidaritet och medmänsklighet måste få kosta. SD, senast Thoralf Alfsson, försöker göra solidaritet och medmänsklighet till en fråga om vunna eller förlorade pengar, vilket ställer följdfrågan, är SD för eller emot människohandel?

    Bra Bloggat Jöran!

    • Jöran Fagerlund 16 november 2009 — 08:50

      Tackar för uppmuntran. Jo solidaritet får kosta och kostnaderna idag består främst i arbetslöshet. Den är politiskt vald. Såväl sossar som borgare accepterar den nyliberala ordningen och prioriterar budgetregler framför full sysselsättning. En expansiv politik för omställning till ett hållbart samhälle skulle kuna ge alla i Sverige jobb.

  8. Kalle Kuhla med svansen Göran, bm, sverigesverige … och liknande signaturer kan hålla sig borta härifrån.
    Skriv gärna på Fria nyheter o Politisk inkorrekt och liknande sajter.
    Där debatteras och där förhåller man sig till frågor o personer som ni gör – alltså hat.
    Så som sagt – skriv där.

  9. Jag vill beröma Kalle Kuhla. Du har verkligen många genomtänkta och intressanta inlägg och synpunkter. Ni andra läsare var god läs och begrunda hans inlägg, det är tankeväckande.

  10. folkpartiet har alltid varit ett landsförädarparti Bengt Vesterberg tex en sån oförskämd lymmel de är drivande i somalia afrika invandringen

  11. Mycket ska man höra innan öronen trillar av….

    ”Naturligtvis skall alla få komma till tals i en demokrati men det är inte aftonbladets uppgift att bereda utrymme för politiska motståndare.”

    Nä – bara rättrogna får skriva i den ”heliga” skrift….

    Hur har du tänkt dig bemöta SD om de inte får komma till tals? Telepati?

    Jag hoppas innerligt att stödet för SD ökar så att det blir omöjligt för den s.k. ”public service” televisionen att inte bjuda in SD till alla debatter inför valet. Det kan bli en intressant såpa innan de väl får krypa till korset.

    Jag får nästan kväljningar och börja fundera över om Sverige inte är en sydamerikans bananrepublik ty ”demokratin” i Sverige verkar inskränka sig till politiskt korrekta budskap som inte hotar makteliten – sedan är det stopp. Är det den här typen av demokrati vi vill ha? De som inte är politiskt korrekta och hotar makteliten skall tigas ihjäl och frysas ute….

    Hur länge kommer väljarkåren att acceptera detta förakt för dem,för demokratin och för åsiktsfriheten?

  12. SD har i princip bara en fråga på sitt program. Om man ser vad som hänt i Danmark inser man att ett sådant parti endast kan få fotfäste om något av de andra parti av ren maktlystnad (i Danmarks fall Venstre) gör upp med dom. Dansk Folkparti har inte kunnat genomföra någon enda vettig reform, men har lyckats skapa ett vi och dom samhälle och uppmuntrat till rasism. Det andra som SD profilerat sig med är moralfrågor – alltså att alla skall vara vita (utom de adopterade konstigt nog), heterosexuella och enbart ägna sig åt viss bestämd, godkänd sex (jag tänker här på deras protester mot Andres Serranos utställning för några år sedan).
    Å andra sidan hoppas jag att KD åker ut så det ryker om det. Kyrkan skall inte heller ha i politiken att göra.

  13. Att i en demokrati ”skylla” SD:s framgångar på uppmärksamhet, framstår som en märklig tankegång. Om ett debattfönster, som varit stängt i drygt 20 år (fr.SD:s grundande) öppnas och detta resulterar i en uppgång för SD. Det framstår i mina demokratiska ögon som ett tecken på ett politiskt vakum, som behöver utjämnas. Det är verkligen inte en dag för tidigt att även den mångkulturella frågan synas från mer än ett håll.Klockan är redan fem över tolv när det gäller att rädda den krackelerande välfärden.

  14. Det skulle vara ganska intressant om SD landade in på sådär 7-8% i valet – intressant ur det perspektivet om de etablerade partierna skulle visa totalt förakt för så stor del av väljarkåren i allmänhet och demokratin i synnerhet.

    Etablisimangets totala ignorans och nedlåtenhet tror jag kommer att öka antalet röster för SD – och för den som inte redan gjort det kan jag rekommendera inslaget i svt:s morgonprogramm där Åkesson och Maud debatterade.
    Utan att överdriva skulle jag vilja påstå att det blev en knock outseger för SD. Mauds svammel övertygar nog ingen – och när sedan centerpartiet själva har lik i garderoben i form av en riksdagskandidat som tycker att Sverige ska ha särlagstiftning för muslimen – ja, då tror jag att ”svensson” sätter morgonkaffet i vrångstrupen…

  15. Ingenting går SDs ärenden bättre än att alla pappren läggs på bordet och att man öppet talar om sanningen hur det förhåller sig på område efter område där SD påtalar brister, fel och problem med flykting/invandrings- och integrationspolitiken. Detta är man mycket väl medveten om från etablissemangets sida och försöker därför undvika så mycket man bara kan.

  16. ”Jo, ”68-nissarna” tog över Sverige, genomförde en gigantisk förmögenhets-överföring från medborgarna till en ineffektiv offentlig sektor, vilken dessutom hade en årlig negativ tillväxt och blev ”Jätten Glufs-Glufs”!”

    Nejdå. Det som hände kallas globalisering och innebär att resten av världen kom ikapp oss. Det är inte lätt att bota ignorans och axiom, men en kurs i antingen statsvetenskap eller ekonomi kanske kan hjälpa något.

    • Sverige, Sverige fosterland! 15 november 2009 — 20:11

      Globalisering existerade knappast på den tiden med ett slutet Kina och ett sovjetimperium med planekonomi och en enda stor offentlig sektor! Du verkar ha studerat ekonomi på Lenin Institutet i Moskva! Läs Tillväxtverket och Ekonomiska fakta! Negativ tillväxt i den kraftigt utbyggda svenska offentliga sektorn tog all tillväxtkraft från den privata sektorn och dessutom tillkom en gigantisk statlig upplåning från 3 miljarder svenska kronor till över 1.000 miljarder svenska kronor för, att orka med att försörja den offentliga sektorn! Vänligen, läs även Kjell-Olof Feldt’s memoarer från den tiden! När globaliseringen startade under 1990-talet har Sverige, till och med, haft en bättre tillväxt än genomsnittet inom EU-15! Jag bedrev studier i nationalekonomi på Göteborgs Universitet i stället för på Lenin Institutet i Moskva!

  17. ”En framgång i bedrövelsen att Vänsterpartiet har dåliga opinionssiffror är att de andra partierna börjar säga det Vänsterpartiet har sagt tidigare: alla kommuner skall tvingas att ta emot ensamkommande flyktingbarn.”

    Fast det kan ju tyvärr bli en rejäl pyrrhusseger för er om ni åker ur. Hoppas att ni inte gör det även om ni beigat till er rejält för sossarnas skull. Ställer vi inte upp i valet röstar jag nog på er.

  18. och appropå de 30 miljarderna som invandringen skulle kosta per år så lägger staten år 2009:

    33,3 miljarder på rättsväsendet
    30 miljarder på biståndet
    53,9 miljarder på hälso och sjukvård
    42,3 miljarder på pensionerna
    21,3 miljarder på studiestöd

    och den totala statsbudgeten för 2009 är 755 miljarder exlusive räntor på statsskulden – dvs invandringen kostar 4% av statsbudgeten – om nu siffran på 30 miljarder är med sanningen överrensstämmande.

    • Troligen är siffran för invandringen minst det tiodubbla. Om man jämför med andra länder, så är det förmodligen det som gäller. Och det att jämföra med att försvaret får kosta 40 miljoner i Sverige.

      Danska natonalbanken har räknat ut att varje invandrare från ett ickevästligt land kostar den danska staten i genomsnitt 2 miljoner under sin livstid.

      Relevanta länkar till kostnader för invandring i Danmark och invandrarnas överrepresentation vid våldsbrott, kan bland annat hittas här: http://blogs.jp.dk/kulturkloeften/

      Bland annat är 70% av de intagna på Köpenhamns ungdomsfängelse av muslimsk härkomst.

      Mvh

      /FS

  19. Det gäller att skilja mellan äpplen och päron….

    Landet som sedan 60-talet haft världens högsta skattetryck har varken världens bästa skola, sjukvård eller omsorg – så sambandet mellan resurser och kvalité haltar. Våra gemensamma pengar ska användas så effektivt som möjligt för medborgarnas bästa – och i många fall har visar det sig att privata alternativ ger mer för pengarna. Det är knappast en framgångsfaktor att låta den ofantliga sektorn expandera likt en amöba – sätt istället medborgarna i centrum.

    ”Det är vi medborgare som betalar för allt genom vårt arbete: våra egna makaroner och direktörernas gåslever.”

    Var direktörernas gåslever kommer in förutom i den typiska svenska avundsjukan vet jag inte. Bojkotta det föratagets produkter vars Vd lever på gåslever – så betalar du inte en sekin till denna.

    Jaså – privata alternativ blir inte billigare…
    Minns jag inte helt fel får en friskola inte 100% av vad en elev vid kommunal skola kostar, dessutom går de flesta friskolorna med vinst och ger en bättre utbildning än kommunala motsvarigheter. Du verkar leva i flumföreställningen att staten alltid vet bäst, ja till och med bättre än medborgarna själva. Men jag kan ju hålla med om att det blir svårt för flumvänstern att kontrollera fritänkande, utbildade medborgare som insett att de kan göra bättre val själva.

    Det perversa svenska skattesystemet uppmuntrar inte direkt till småföretagande:

    Låt oss säga att du ska anlita en snickare –

    du får ur 20 000kr per månad före skatt.

    Din arbetsgivare betalar 30% i sociala avgifter dvs du kostar totalt 26000kr

    Du betalar skatt på ca 30% dvs kvar blir 14000kr

    Snickaren tar 14000kr för jobbet, av detta försvinner sociala avgifter om 30%

    dvs kvar blir 10000kr, moms om 25% avgår dvs kvar blir ca 6500kr

    På dessa 6500kr betalar snickaren skatt om 30% dvs kvar i handen blir 4500kr

    Dina 26000kr har i snickarens hand krymp till 4500kr dvs knappt 17% av din lön återstår – resten har staten lagt rabarber på.

    Nu är detta räkneexempel väldigt förenklat – skattekilen är i verkligheten större, bortåt 90% när alla skatter räknats in…

    …och så finns det de som blir förvånade över att det startas så få nya företag och att svartsektorn är gigantisk…

  20. hercules :
    Om svenska folket fick reda på vad alla dessa ekonomiska flyktingar egentligen kostar Sverige skulle det bli folkstorm.[…]

    hercules :
    Undertecknad bor i Spanien sen 5 år[…]

    Hoho.

    Apropå SD:s framgångar beror det förmodligen i mycket på att många inte uppfattar det som att andra partier tar integrationsrelaterade problem på allvar. Den uppfattningen har tyvärr viss grund, då både socialdemokraterna eller moderaterna hellre tar till retorik än ger förslag på konkreta åtgärder i sina partiprogram.

  21. Hercules – tror du skall fundera ett varv till.
    I den kapitalistiska marknadsekonomi vi lever i, så är själva vitsen att offentlig-gemensam och privat sektor lever sida vid sida.
    Hur många tiotals – ja, hundratals miljarder bekostar inte det offentliga-gemensamma åt privat sektor.
    Hur många företag, hundratals, tusentals, tiotusentals lever inte på sina affärer med stat, landsting, kommuner och alla deras bolag.
    Myten om närande privat och tärande offentlig är en bluff.

    Men hela grundvalen för detta vårt samhälle rubbas när skattesänkarmarodörerna och privatiseringsgalningarna får härja fritt. Det är samhällsekonomiskt totalt sjukt att den skatt som betalas in sedan betalas till privata företag för att bedriva verksamhet och kallas privatisering. Och satan vad det är dyrt för samhället.

    Hade nu bara maktapparaten klarat av att slussa in nya svenskar in i samhället, då hade vi inte hakat upp oss på kostnaderna för invandrare, då hade vi sett dom som Zlatan som tillför. Tror jag.
    Men vi har pga att för lite har satsats på människorna som har det svårast – något som är likadant överallt i västeuropa – en verklighet därute i samhället som gynnar höger-brunt.

  22. Men hold your horses.Menar du verkligen att vi alla betalar för privat sektor. Det är alla företag som håller den offentliga vid liv. Jag trodde i min enfald att ALLA förstod det. Tydligen får du läsa på lite. Vad har du fått 30 miljarder ifrån? skulle tro närmare 300 Miljarder närmar sig fakta, men som sagt vi får inte veta för då blir det för besvärligt för alla vänsternissar inklusive de ”nya” moderaterna. Btw visst är det fantastikt att vår statsminister tror sig kunna bestämma att det inte skall bli mer än 2 graders tempökning av klimatet.Patetiskt är ordet.

  23. Att flyktingmottagningen inte skulle kosta pengar är rent och skärt sk*tsnack. och det är denna förnekelse som ger Sverigedemokraterna vind i seglen. Upp med korten på bordet och redovisa siffrorna – för om det nu inte kostar någon skulle detta ju inte vara något problem – eler hur?

    Nu kostar det pengar och de etablerade partierna är livrädda för att berätta sanningen.

    Jag vill minnas att det här landet är en demokrati – och om då 5% av väljarkåren tycker att Sverigedemokraternas budskap är rätt då ar det att visa förakt både för medborgarna och för demokratin att tiga ihjäl, förneka och frysa ut partiet. Ta debatten och lägg korten på bordet annars kommer det att gå över styr.

    ”Sedan 1981 har den offentliga konsumtionens andel av BNP minskat. Om den hade legat kvar på samma nivå skulle vi ändå fått mer kvar i plånboken var och en samtidigt som den offentliga sektorn skule kunna investera i jobb åt alla genom en grön omställning av ekonomin och samhället.”

    Vilken värld lever du i? Vem tror du BETALAR för den offentliga konsumtionen? Jag ska tala om en hemlis för dig – det är medborgarna – du och jag!

    Jag vet inte hur det är för din del men jag har fått mer i plånboken sedan regeringsskiftet, och jag konsumerar mer. Sverige har halkat ner till en andraplats i tävlingen världens högsta skattetryck – trots att vi ”bara” ligger på andra plats är varken vård, skola eller omsorg i några topplaceringar internationellt. Varför kan man ju fråga sig – allt blir ju bättre bara vi höjer skatten och pumpar in pengar i den ofantliga sektorn….

    Invadrare ska ha jobb, RIKTIGA jobb som skapats genom arbete – inte konstruerade AMS-jobb som skapas genom att suga ut medborgarna!

    • Jöran Fagerlund 15 november 2009 — 15:18

      Nettokostnaden ligger på runt 30 miljarder vilket inte är så mycket. Viktigaste förklaringen är arbetslösheten bland invandrare.
      Jobb i vård och omsorg är riktiga jobb. Offentliga sektorn är riktiga jobb som betyder mycket för de som får del av den. Om du menar att det är för dyrt med vård och omsorg får du väl säga att vi skall ha mindre vård. Det blir ju inte billigare med privata lösningar.
      Det är vi medborgare som betalar för allt genom vårt arbete: våra egna makaroner och direktörernas gåslever.
      Jobb inom offentlig sektor och privat sektor genom offentliga investeringar är riktiga jobb oavsett var man är född. En expansiv offentlig sektor ger jobb åt alla.

  24. Undertecknad bor i Spanien sen 5 år och om du läste på lite, t.ex om Spansk vindkraft inser du nog att det är helt fel. Varje ”grönt” arbete har kostat två vanliga. Vindkraften i Spanien är en av de största misslyckanden i modern tid. Elpriset har fördubblats på två år.
    Det finns inga gröna investeringar som är hållbara hitils. Se vad som händer med etanolen.vi stjäl mat för behövande.

  25. Enl migrationsverket är ca 5 % asylflyktingar

  26. Re: Ulf R En klockren analys. Det finns inget höger (konservativt) parti längre i Sverige.

  27. Om svenska folket fick reda på vad alla dessa ekonomiska flyktingar egentligen kostar Sverige skulle det bli folkstorm. Men PK-eliten har mörkat detta i alla år. Sifo genomförde sin undersökning innan ”Vellinge”.
    Vad beträffar Velling är det väl tur han någon orkar säga STOPP nu är det bra.
    Varför skriver inga journalister hur det kommer sig att det flyger omkring tusentals ”barn” från Menaländer och som till slut hamnar i Sverige av alla avkrokar. ”Tänkte inte på de 🙂
    Har själv haft förmånen att få arbeta (flyga för RK) i Somalia under kriget 1993, det fanns redan då en ”resebyrå” i Mogadishu som hänvisade till Sverige som paradiset på jorden. Vår svenske konsul som visade oss nämnda byrå tycke att vi var väl godtrogna.

    • Jöran Fagerlund 15 november 2009 — 14:01

      På det hela taget kostar flyktingmottagandet inte mycket. Med en bättre integration och offentliga investeringar för jobb i en omställning av ekonomin till gröna jobb skulle invandring och flyktingmottagande vara inkomstbringande för Sverige. Den diskussionen är i och för sig ointressant. Rätten till asyl är okränkbar.

      • Håller med dig om att diskussionen är ointressant och att flyktingmottagning bör förändras för att bli ännu mer fördelaktig för Sverige. Är riktigt trött på alla konspirationsteorier om mörkade siffror från SD-anhängare som tycker sig sitta på en sanning som vi andra inte har förstått. Jag ger inte mycket för överdrivna generaliseringar och myter.

  28. Klockrent fel, Jonas !

    Det är säkert så att en viss sak, händelse, artikel eller liknande kan få sympatierna för högerbrunt att öka.
    Men i grunden bygger väl höger-brunts stadigt större röstandel på hur vardagen och verkligheten ser ut och hur etablerade partier, maktapparaten agerar o förklarar o analyserar i frågor som folk berörs av.
    Folk = de klasskikt som attraheras av höger-brunt och vilka de är – är relativt tydligt klarlagt.

    Och lika klart tycker jag det är att få bryr sig om att förklara och svara på deras frågor och kritik.
    Så antingen får vi ge oss in på banan eller stå för (!) vad vi gör – alltså inte bryr oss.

  29. Sverige, Sverige fosterland! 15 november 2009 — 13:30

    Bäste Jöran,

    Vänligen läs på Tillväxtverkets hemsida hur den svenska ekonomin har utvecklat sig sedan 1970! År 1970 tillhörde Sverige ett av världens tre rikaste länder! Vad hände?
    Jo, ”68-nissarna” tog över Sverige, genomförde en gigantisk förmögenhets-överföring från medborgarna till en ineffektiv offentlig sektor, vilken dessutom hade en årlig negativ tillväxt och blev ”Jätten Glufs-Glufs”! Skattetrycket ökade från 38% av BNP till 57%, vilket motsvarar en 50%-ig skatteökning och Sverige blev fattigare år från år! Om Sverige hade haft motsvarande nationalekonomi år 2009 som år 1970, så hade Sveriges BNP varit mellan 600 miljarder svenska kronor till 900 miljarder svenska kronor större årligen, vilket är ungefär i nivå med den årliga svenska statsbudgeten! Varför inte studera någon enkel nationalekonomi i stället för detta hemma-snickrade ”svammel”, ovan redovisat! Dessutom, kommunismen och planekonomin försvann mellan 1989 till 1991, i samband med kommunistimperiets konkurs! Västtyska skattebetalares extra skattekostnad för, att få det gamla konkursboet Öst-Tyskland på ”fötter” har hittills kostat 15.000 miljarder svenska kronor! Som en jämförelse, så är Sveriges nuvarande BNP på ca. 2.700 miljarder svenska kronor!

    • Jöran Fagerlund 15 november 2009 — 13:39

      Nej Sverige blev rikare år från år. Svenskarnas gemensamma tillgångar ökade. Det är dessa tillgångar som nu reas ut. Den offentliga sektorn har visat sig betydligt mer kostnadseffektiv än den privata när det gäller tjänsteproduktion.

      • Sverige, Sverige fosterland! 15 november 2009 — 14:09

        Ditt svar är som att påstå, att Sovjetmedborgarna blev rikare år från år jämfört med sig själva och i rubel! Varför gick då sovjetimperiet i konkurs? Sverige lever inte på en egen ”jordglob”, utan är beroende av omvärlden och mäts utifrån detta! Annars skulle Vi varken kunna exportera- eller importera varor från andra länder! Jag förmodar, att även Du reser utomlands ibland och köper importerade produkter!
        Hur kan Du då göra detta med Ditt resonemang?

  30. Har du reflekterat över att vår låga och muslimernas höga nativitet i kombination med massinvandring leder till att Sverige har muslimsk majoritet senast 2050?
    Detta skrämmer folk!

  31. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

    Så tack så mycket Jöran Fagerlund för att du bloggar om SD. Du bidrar också till att förvirrade xenofobiker nu verkar komma in i riksdagen.

    • Jöran Fagerlund 15 november 2009 — 13:11

      Nu tror jag att du överdriver betydelsen av min blogg. Trafiken går inte från min blogg till de stora sidorna utan tvärtom. När folk väl läser de stora tidningarnas sidor vill jag ge en motbild. Vi skall ta debatten med SD när den uppstår (det jag försöker göra nu) men inte bjuda in till debatt (det Aftonbladet och Vellingemoderaterna gjorde.)

Lämna en kommentar